Kuvassa kolumin kirjoittaja Patrik Haverinen.

Ikävästä

Palvelusvuoden lähestyessä loppuaan mieleen tulvivat toinen toistaan upeammat skenaariot, joita olen itselleni etukäteen maalannut. Onneksi mikään niistä ei ole toteutunut.
Kuvassa on naispuolinen varusmies.

Naura itsellesi

Kun tuntuu, että häpeää silmät päästään, on hyvä muistaa, ettei elämä ole niin vakavaa.
Unilääke ja viihde samassa paketissa

Unilääke ja viihde samassa paketissa

Lukeminen on tutkitusti terveellistä ja muutenkin hyödyksi sitä harrastavalle. Intissä lukeminen auttaa nukahtamaan ja unohtamaan päivän tapahtumat. Kolumnin lopussa esitellään kirjoittajan lukuvinkit tulevaan kesään.
On hienoa olla suomalainen

On hienoa olla suomalainen

Suomalaisuus ja isänmaallisuus tarkoittavat tämän päivän nuorille jotain aivan muuta kuin nuorille kymmenen saati viisikymmentä vuotta sitten. Ydinmerkitys on kuitenkin sama: arvostus ja kunnioitus korvaamatonta kotimaatamme kohtaan.
Taide ja varusmiespalvelus

Taide ja varusmiespalvelus

Arvoitus: ”Lähelläni on mukava olla, olen kaunis ja vaikutan tärkeältä, muttet ole varma mitä teen tai merkitsen sinulle... etenkään varusmiespalveluksessa. Mikä olen?”
Vihaan aamuja

Vihaan aamuja

Varusmiespalvelus pitää sisällään aamuja. Aamuja "vihataan" ja ne toivotetaan tervetulleeksi vaihtelevalla menestyksellä. Aamut ovatkin pahin vihollisesi palveluksen aikana, sillä ne voivat voittaa sinut puolelleen.
Kolumnin kirjoittaja.

Selvittyäsi kerran tiedät, että selviät jatkossakin

Monesti puhutaan siitä mitä intistä jää käteen – vai jääkö mitään. Ainakin yhden elämän parhaista opeista voit saada, jos uskallat ottaa vastaan erään tornareiden hurjimmista haasteista.
Tänään on hyvä päivä

Tänään on hyvä päivä

Korona-ajan pitkillä “gineksillä” tulee jossain vaiheessa väistämättä ikävä sekä äitiä että omaa rauhaa. Se, antaako näiden asioiden vaikuttaa päivän fiilikseen, on täysin itsestä kiinni.
Kuvassa on naispuolinen varusmies.

Tässä ja nyt

Hyvä lukija, pysähtykää tekin hetkeksi.
Varusmies tummavalkoisessa kuvassa.

Huolehdi taistelutoveristasi kuin rynkystäsi

Voi olla, että emme koskaan joudu käyttämään sotilaan taitojamme tositilanteessa. On kuitenkin eräs taito, jota tarvitsemme varusmiehenä, siviilissä, sodassa ja rauhan aikana.
Kouluttajia tulisi arvioida kuten varusmiesjohtajiakin

Kouluttajia tulisi arvioida kuten varusmiesjohtajiakin

Varusmiesjohtajista täytetyt johtajaprofiilit tulisi laajentaa koskemaan myös kantahenkilökuntaa. Nykytilanteessa monen huippukouluttajan ansiot jäävät palkitsematta, eivätkä loput saa tarvittavia avaimia toimintansa kehittämiseen.
Ei enää ikinä inttiin

Ei enää ikinä inttiin

Samana päivänä kun lähdin inttiin, isäni näytti minulle valokuvan vuodelta 1979 ja vuodelta 2019. Ensimmäisessä valokuvassa oli kotiutuvia siloposkisia kokelaita, jälkimmäisessä samat pojat neljä vuosikymmentä myöhemmin vuosittaisessa tapaamisessaan.
Anna varusmiehen olla

Anna varusmiehen olla

Jos varusmiehiä vaivaavia kulkijoita on uskominen, on nykyvarusmies hemmoteltu löhöilijä. Tämän jatkuva korostaminen kertoo toista.
Tervetuloa Vihtiin!

Tervetuloa Vihtiin!

Vallankumous itää vihtiläisissä metsästysmajoissa. Kun vaiennettu kansanosa pyristelee irti kahleistaan, ei ryöpytykseltä säästy kukaan.
Suunnitelmat pilalla

Suunnitelmat pilalla

Intti voi tuntua pakolliselta pahalta, joka keskeyttää opiskelun. Toisaalta palvelus tarjoaa loistavan mahdollisuuden kehittää itseään ja löytää uusia näkökulmia.
Kieltämisen puutarha

Kieltämisen puutarha

Olen kuullut lukuisia kertoja miehistön jäsenten ja alikersanttien sanat: "Kun tulin inttiin, oli ihan selvä juttu, että menen RUK:hon, mutta sitten tajusin, että eihän se nyt niin siistiä ole." Sen sijaan kurssin käyneet kokelaat jättävät selittelevän loppuosan tarinoistaan pois. On vähintäänkin surullista, että omista inttisuorituksista on vaikea olla tyytyväinen.
Sotilaan naama ei pysy peruslukemilla

Sotilaan naama ei pysy peruslukemilla

''Ei naureta!'' Kuulostaako tutulta? Sotilaan perustaitoihin kuuluu vakavakasvoisuus tilanteessa kuin tilanteessa, mutta pieni pilke silmäkulmassa ei liene pahitteeksi kivinaamaisuuden kylkiäisenä.
Dyykkarit huomio!

Dyykkarit huomio!

Koronavirustilanteen vaatimat eksponentiaalisesti lisääntyneet maastoruokailut ovat luoneet varuskuntiin ongelman ruuan haaskaamisessa. Maastoruokailujen suhteen ruuan menekin arvioiminen on haastavaa, joten sitä jää usein yli.
Koronaa ei torjuta tornareilla

Koronaa ei torjuta tornareilla

Puolustusvoimien varuskunnat ovat erinomainen ympäristö rokottaa tuhansia ja taas tuhansia suomalaisnuoria. Riskinä on kuitenkin, ettei tarpeeksi moni varusmies suostu ojentamaan olkapäätään.
Pelkää yrittämättä jättämistä

Pelkää yrittämättä jättämistä

Asutuskeskustaistelussa hyökkäys ei pysähdy, vaikka ainoana kulkureittinä toimiva ovi on lukossa. Ovesta mennään läpi. Jos vyörytetystä huoneesta ei löydykään sitä mitä etsittiin, tunkeudutaan seuraavaan huoneeseen. Paikalleen jääminen ei ole vaihtoehto.