Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Lomille mars! Talven pimeyden voi vaihtaa auringonpaisteeseen

Kirjoittajan mukaan ei ole yhtään pahitteeksi piipahtaa ulkomailla intin keskellä.

Reilun puolen vuoden palveluksen jälkeen päätin käyttää ensimmäistä kertaa asepalveluksesta kertyneitä lomapäiviäni. Yhdistelemällä henkilökohtaisia lomapäiviä joulun pyhäpäiviin sain reilun kymmenen päivän irtioton palveluksesta. Loma tuli tarpeeseen ja palasin suhteellisen pirteänä takaisin palvelukseen.

Olin reissussa isäni kanssa. Hän on käynyt intin 1980-luvulla. Sattuneesta syystä päädyimme muutaman kerran vertailemaan inttikokemuksiamme.

Isäni kertoi, etteivät varusmiehet päässeet 40 vuotta sitten lainkaan yhtä usein lomille kuin tänä päivänä. Ilmeisesti kylmän sodan päättymisellä oli vaikutuksensa, eikä lähes kaikkia varusmiehiä ollut enää tarpeen pitää jatkuvassa valmiudessa kasarmilla viikonloppujen yli.

Lomailu ulkomailla palveluksen aikana olisi kuulostanut aikoinaan vielä erikoisemmalta, mutta tänä päivänä tämäkin vaihtoehto on mahdollinen. 

Inttikokemusten vertaileminen rantabulevardilla ja ravintolan terassilla samalla nauttien paikallisista herkuista on yllättäen rennompaa ajanvietettä kuin paleleminen pakkasessa auringon laskiessa kahdelta iltapäivällä. Lasillinen paikallisesti valmistettua "rypälemehua" aterian kanssa oli mukavaa vaihtelua muonituskeskuksessa tarjotun veden ja maidon välillä.

Irtiotto teki varsin hyvää, eikä auringon näkeminen ensimmäistä kertaa viikkokausiin ollut pahitteeksi.

Yhdeksän kuukauden palvelukseni päättyy pian. Lomien sijoittaminen loppupalveluksen ajaksi ei ole onnistunut itseltäni täydellisesti ja suunnitelmiini onkin tullut jo muutaman kerran muutoksia.

Tässä vinkkini tammikuussa aloittaneelle saapumiserälle: suunnitelkaa palvelusvapaiden käyttäminen huolellisesti etukäteen. Lomia ei joka kerta hyväksytä, ja niitä pitää muistaa hakea hyvissä ajoin yksikön käytänteiden mukaisesti. Myös kalenterin selaaminen on mielestäni suositeltavaa. Lomien ajoittaminen pyhäpäivien yhteyteen vähentää turhaa reissaamista varuskunnan ja kodin välillä.

Letkeä lomatunnelma voi lopulta tehdä tepposet. Lomailun venyminen ei ole kovin järkevä syy joutua esitutkintaan. Jos pohdit ulkomailla lomailua palveluksen aikana, niin suosittelen varaamaan riittävän pelivaran varuskuntaan palaamiseen. 

Yllättävät häiriöt julkisessa liikenteessä saattavat vaikeuttaa lomilta paluuta, eikä ikävien sattumusten selittäminen yksikön vääpelille ole välttämättä kaikista houkuttelevin vaihtoehto. 

Kaikesta huolimatta tärkeintä on rentoutua vapaa-ajan koittaessa. Varuskunnan arki kyllä odottaa eikä reissaamista kannata etukäteen stressata. Ota lomastasi kaikki irti ja tee siitä oman näköisesi. Varusmies: olet lomasi ansainnut!