Kuvassa Elisa Gebhard

Aikamme sukupolvikokemukset

Asepalvelus koskee suomalaista nuorisoa erityisellä tavalla. Valtion nuorisoneuvoston puheenjohtaja Elisa Gebhard laajentaisi ja kehittäisi kutsuntoja, jotta niiden avulla voitaisiin saada tietoa nuorten tilasta.
Kuvassa varusmies auttamassa uutta alokasta varusteiden kuljettamisessa.

Alikersanttien tulikaste: 2/21 saapumiserä sekoitti Santahaminan

Maanantaina 5. heinäkuuta tuoreet alokkaat toivat uutta säpinää varuskuntiin. Alokas Helen Wicht, sotilaspastori Paavo Ranta sekä alikersantit Hänninen, Koponen ja Hammar kertovat omat näkökulmansa tähän jännittävään päivään.
Kuvassa Antti Niemi.

Pimeästä Pohjolasta maailman suurimmalle jalkapallonäyttämölle

Entinen huippumaalivahti Antti Niemi on tärkeä palanen Huuhkajien valmennusringissä. Hän ei pidä ajatuksesta, että EM-kisoihin lähdettäisiin ainoastaan osallistumaan.
Kuvassa raskas raketinheitin.

Kansainvälistä yhteistyötä ja raskaita raketinheittimiä

Northern Forest 21 on Maavoimien vuoden suurin sotaharjoitus. Ruotuväki pääsi seuraamaan toukokuun lopulla sekä rujon kauniita ammuntoja että harjoituksen tukitoimia. Ilman kenttäsairaalaa tai varotoimistoa harjoituksen onnistuminen olisi mahdottomuus.
Lääkäri Riitta Rautkivi.

Koronan vastaisessa taistelussa tärkeimmät soturit löytyvät varuskuntien terveysasemilta

Koronavirus on onnistuttu torjumaan Puolustusvoimissa varsin mallikkaasti, mutta tilanne voisi olla myös toinen ilman varuskuntien terveysasemien erinomaista reagointia ja toimintaa. Panssariprikaatin terveysaseman työntekijät kertovat nyt kuluneesta vuodesta omasta näkökulmastaan.
Grafiikka alikersantista johtamassa ryhmää.

Johtaminen on palveluammatti

Millainen on hyvä johtaja? Mistä palikoista hyvä joukkuehenki koostuu? Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann, alikersantti Latikka ja kaartinjääkäri Tervo kertovat kokemuksiaan ja mielipiteitään hyvästä johtajuudesta ja joukkuehengestä.
Vääpeli etualalla näyttämässä aseen käsittelyä hakijoille.

Valjaiden varassa valloittamattomaan

Utin jääkärirykmenttiin kokoontui huhtikuun alussa kymmenittäin naistaistelijoita, jotka hakeutuivat vapaaehtoisesti Puolustusvoimien leipiin jo toista kertaa. Osallistujien taso oli kovempi kuin voisi kuvitellakaan.
Nainen istuu.

Kokeile, kokeile, kokeile

Pitkällä virkamiesurallaan paljon nähnyt Taina Susiluoto kannustaa etsimään uusia näkökulmia.
Grafiikkakuva, jossa kaksi sotilasta talvisessa maisemassa.

Kanadasta Kaartiin – isänmaallisuus ja sodan etiikka monin silmin

Eettistä pohdintaa harrastetaan Puolustusvoimissa kohtalaisen vähän suhteessa muuhun koulutukseen. Panssarintorjuntaryhmän johtaja, vapaaehtoista asepalvelusta suorittava naisjääkäri ja Kanadassa kasvanut valmiusyksikköläinen kertovat, miksi on tärkeää ymmärtää, minkä puolesta taistelee.
Alexander Stubb puvussaan lähikuvassa.

Kaukalon laidalta ei huudella

Harvardin yliopiston eurooppalaista kilpailijaa rakentava Alexander Stubb kertoo heränneensä joka aamu hymyssä suin sen jälkeen, kun jätti politiikan. Varusmiehille hän antaa kolme vinkkiä valoisaan tulevaisuuteen.
Harjoitukseen osallistuneita kummun takana, etualalla keltainen savuheite.

Todellinen uhka on se, jota et näe

Paikallispuolustusharjoitukset luovat puitteet harjoitella yhteistoimintaa eri joukkojen kesken ja ovat siksi ensiarvoisen tärkeitä paikallisjoukoille. Paikallisjoukot koostuvat oman alueensa hyvin tuntevista reserviläisistä. Heille kotiseudun puolustaminen on oikeus eikä velvollisuus.
Tukea tilanteessa kuin tilanteessa

Tukea tilanteessa kuin tilanteessa

Suomen viranomaisyhteistyö on kansainvälistä huipputasoa. Yksi sen merkittävimmistä muodoista on virka-apu, joka ilmenee satoina vuosittain suoritettuina menestyksekkäinä tehtävinä.
Rauhanturvaajilla on voittamaton yhteishenki

Rauhanturvaajilla on voittamaton yhteishenki

Lauri Tervakangas on kuulunut Lahden yhteiskoulun luotto-opettajiin jo 20 vuoden ajan. Elämänkokemusta tarttui nykyiseen työhön mukaan Balkanin niemimaalta, missä hän oli osana ensimmäistä Naton rauhanturvaoperaatiota, jossa oli suomalaisia mukana.
Seppo Tiitinen: Suomella töissä

Seppo Tiitinen: Suomella töissä

Perustuslaki- ja ulkoasiainvaliokuntien sihteeri ei ollut vajaana kolmekymppisenä osannut edes ajatella, että siirtyisi kylmän sodan aikaisen Suomen valtion vakoilun ja vastavakoilun johtoon. Kunnianhimoinen juristi muistaakin kysyneensä, onko tehtävä pakko ottaa vastaan. Seppo Tiitiselle kylmänrauhallisesti kerrottiin, että Kekkosen pyyntöjä ei ollut tapana jättää toteuttamatta.
Kurjuus ja paine kasvattavat taistelijasta reserviupseerin

Kurjuus ja paine kasvattavat taistelijasta reserviupseerin

Reserviupseerikoulun johtamisharjoitus on kurssin viimeinen testi, joka asettaa upseerioppilaiden osaamisen ja henkisen sekä fyysisen jaksamisen äärirajoille. Hyviä johtajia ei synny lähelläkään mukavuusaluetta.
Vuoden Lotta Aira Samulin elää kuin viimeistä päivää

Vuoden Lotta Aira Samulin elää kuin viimeistä päivää

Lotta Svärd Säätiön hallitus on nimennyt Vuoden Lotaksi Aira Samulinin. Tunnustus myönnetään lottatyössä ansioituneelle henkilölle tai lottahengessä uutterasti toisten hyväksi toimineelle suomalaiselle naiselle.
Ensimmäisen vuoden kadetin hymy ei helposti hyydy

Ensimmäisen vuoden kadetin hymy ei helposti hyydy

Maanpuolustuskorkeakoulussa opiskeleva somekadetti Impiö haluaa kannustaa upseeriuralle suuntaavia naisia pohtimaan motiiveja uravalinnalle.
Tarinoita armeijan harmaista – Inttistoorit-podcast tallentaa kartoittamatonta kulttuuriperintöä

Tarinoita armeijan harmaista – Inttistoorit-podcast tallentaa kartoittamatonta kulttuuriperintöä

Yle Kioskin Inttistoorit-podcast kokoaa suomalaisten inttitarinoita viihdyttävään pakettiin. Toimittaja ja käsikirjoittaja Lloyd Libiso kertoo, että hyvä inttistoori liikuttaa, säikäyttää tai naurattaa vähintäänkin kaikkia palveluksen suorittaneita yhtä lailla.
Olemme hyviä ottamaan mallia

Olemme hyviä ottamaan mallia

Korona on asettanut Puolustusvoimat erikoiseen tilanteeseen, kun etätyöt ja muuttunut varusmiespalvelus otettiin nopeasti käyttöön. Alan asiantuntijana aivotutkija Katri Saarikivi ottaa kantaa erilaisiin mielen kommelluksiin, joita varusmiehet ja henkilöstö ovat joutuneet taudin vuoksi kokemaan.
''Jokainen sukupolvi on parempi kuin edellinen''

''Jokainen sukupolvi on parempi kuin edellinen''

Talven saapumiserän ensimmäinen viikko varusmiespalveluksessa alkoi toiveikkaasti; odottavaisin mielin olivat niin alokkaat kuin alikersantit.
Sotilasta ja urheilijaa yhdistää kyky välttää omia tappioita

Sotilasta ja urheilijaa yhdistää kyky välttää omia tappioita

Vuoden alussa Kaartin jääkärirykmentin Urheilukoulun uutena johtajana aloittanut everstiluutnantti Riku Hartikainen vertaa uutta tehtäväänsä perheyrityksen johtamiseen.
Rauhan rakentaja tulilinjalla

Rauhan rakentaja tulilinjalla

Kirsi Henrikssonin polku on vienyt terroristien tulilinjalle maailman kuumimpiin kriisipesäkkeisiin, mutta pelkäämätön rauhan rakentaja on nauttinut joka hetkestä.
Satakolme vuotta sinivalkoista

Satakolme vuotta sinivalkoista

Korona-Suomi juhli itsenäisyyspäivää eri tavalla kuin koskaan aiemmin. Vaikka paljon on muuttunut, paljon säilyi ennallaan.
Kaukalosta politiikan tähtitaivaalle

Kaukalosta politiikan tähtitaivaalle

Entinen politiikan totaalikieltäytyjä, ministeri Ville Skinnari toivoo maanpuolustuskurssin digitalisointia. Pitkän tien poliitikoksi polkenut reservin yliluutnantti pitää Suomen suhtautumista kyberuhkiin naiivina.
Marssi pohjolan pimeydessä

Marssi pohjolan pimeydessä

Sodankylässä taistelijat vietiin äärirajoille 24-tuntisen Jääkärimarssikilpailun aikana. Vaikka olosuhteet eivät suosineet marssijoita, rikottiin tämänkertaisessa kilpailussa raajojen lisäksi ennätyksiä.
Tuomas Peltomäen päämäärä on oppia ymmärtämään elämää mahdollisimman paljon

Tuomas Peltomäen päämäärä on oppia ymmärtämään elämää mahdollisimman paljon

Helsingin Sanomien toimittaja ja uutispäällikkö Tuomas Peltomäki juontaa valtakunnan suurimmalle päivälehdelle Uutisraportti-ajankohtaispodcastia, joka on tavoittanut nuortenkin suosion. Tässä haastattelussa Peltomäki kertoo reitistään journalistiksi ja siitä, miksi podcastit ovat tulleet jäädäkseen.
Sitran yliasiamies Jyrki Katainen toivoo kunnioitusta toveria kohtaan

Sitran yliasiamies Jyrki Katainen toivoo kunnioitusta toveria kohtaan

Poliittisista tehtävistä Sitralle töihin siirtynyt Jyrki Katainen on huolissaan aggressiivisista vaikuttamisyrityksistä sekä uhkailevasta ilmapiiristä. Sitra yrittää ratkaista, miten yhteiskuntaa voitaisiin kehittää rakentavampaan suuntaan.
Merikarhun turkki kestää vettä

Merikarhun turkki kestää vettä

Vuoden 2020 ensimmäisellä saapumiserällä aloitettu Rannikkoprikaatin merivartiolinja on monipuolinen kokonaisuus, joka kouluttaa varusmiehiä Rajavartiolaitoksen reserviin. Sen kohokohtiin lukeutuu linjan kaksipäiväinen tutkinto, joka huipentuu karhunpäätunnusten luovuttamiseen.
SAK:n uusi varapuheenjohtaja kaipaa dialogia: “Vaikuttaminen ei ole peliä, jossa on voittajia ja häviäjiä”

SAK:n uusi varapuheenjohtaja kaipaa dialogia: “Vaikuttaminen ei ole peliä, jossa on voittajia ja häviäjiä”

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n hallituksen vastavalittu varapuheenjohtaja, entinen vasemmistokansanedustaja Katja Syvärinen pitää saunomisesta sekä vuorovaikutteisesta keskustelukulttuurista. Toimikautensa kenties suurimmaksi kysymykseksi hän nostaa ammattiyhdistysten roolin ja merkittävyyden vaalimisen, jossa suuressa roolissa on työelämän ovia kolkuttelevien nuorten saaminen mukaan toimintaan.
Eksyneet seikkailevat Kainuussa

Eksyneet seikkailevat Kainuussa

Lost in Kainuu on raskas seikkailukilpailu, joka haastaa osallistujansa menemään kestävyytensä äärirajoille. Kilpailu on monivaiheinen ja sisältää paljon ylä- ja alamäkiä, sekä mäkien että mielentilan muodossa.