Kuvassa sotilas ampumassa paukkupatruunoilla.

Palveluksessa: yhteisen tulen käyttäjät

Yhteinen tulenkäyttö sovittaa yhteen Ilma-, Meri- ja Maavoimien elementtejä. Haluttuun palvelustehtävään ei voi hakea, vaan siihen voi vain tulla valituksi.
Kuvassa sotilas ampumassa paukkupatruunoilla.

Pohjoisen metsissä hyökättiin ja puolustettiin yhdessä

Ilmassa kuuluu räjähdyksen ääniä, kun epäsuora tuli moukaroi maastoa. Jääkäriryhmä odottaa, kunnes tulitus loppuu. Yksi taistelija kerrallaan joukko ylittää kapean sillan ja ottaa uudet asemat joen toiselta puolelta.
Kuvassa yhdysvaltalainen tankki

Yhteistoimintaa hiottiin liittolaisten kanssa sotaharjoituksissa

Kevään sotaharjoitukset näkyivät ympäri Suomea. Maalla, merellä ja ilmassa toteutetut harjoitukset kokosivat yhteen kymmeniä tuhansia varusmiehiä, reserviläisiä, henkilökuntaa sekä kumppani- ja liittolaismaiden sotilaita.
Kuvassa sotilas ja konekivääri savuisessa bunkkerissa.

Hanko itänaapurin tukikohtana - Suomessa varauduttiin hyökkäykseen lännestä

Suosittu kesäkaupunki Hanko näytti reilu 80 vuotta sitten varsin erilaiselta kuin nykyään. Tuolloin Hangossa tukikohtaa piti Neuvostoliitto ja yksi Suomea suojanneista puolustuslinjoista rakennettiin alueelle ennätyksellisen nopeasti.
Sotilas kävelee metsässä.

Rautaa sataa Rovajärvellä - suuret sotaharjoitukset alkoivat

Yhteensä noin 8000 sotilasta osallistuu Lapissa järjestettäviin Lighting Strike 23 ja Northern Forest 23 -harjoituksiin. Sotaharjoituksiin osallistuu niin suomalaisia kuin kansainvälisiä joukkoja.
Kuvassa koira metsässä

Kuono maassa

Jäljestys on laji, jossa koiran ja ohjaajan on tehtävä tiivistä yhteistyötä. Pelastuskoirat harjoittelevat ohjaajiensa kanssa jäljestystä lumisen talven jälkeen.
Kuvassa Mpk:n koulutuspäälikkö Timo Mustaniemi

Reserviläistoiminnan kasvu näkyy maailmalla kasvaneiden jännitteiden myötä

Milloin olet käynyt viimeksi kertaamassa maanpuolustustaitojasi? Vapaaehtoisia maanpuolustus harjoituksia järjestetään joka viikonloppu ympäri Suomea tiiviissä yhteistyössä Puolustusvoimien kanssa.
Kuvassa SISU GTP maastossa.

Sisu GTP on Puolustusvoimien uusi tulokas

Panssaroitu ja ketterä monikäyttöajoneuvo tulee Puolustusvoimille tarpeeseen. GTP on tehty vaihteleviin olosuhteisiin tielle ja maastoon.
Yhdysvaltaisten Abrams tankki

Arrow 23 toi Abramsit ja Leopardit samalle taistelukentälle

Sotilaat suhtautuvat iloisin mielin mahdollisuuteen päästä harjoittelemaan kansainvälisessä ympäristössä.
Upseerioppilas auttaa toista nousemaan lumihangesta.

Takaisin Haminaan

Reserviupseerikurssi 262 alkaa Haminassa 6.5. Saapumiserän 2/22 upseerikokelas jakaa ohessa neuvoja tuleville upseerioppilaille.
Hävittäjät muodostelmassa ilmassa

Ilmavoimia ja niiden torjuntaa

Ilmataktiikka 23 -harjoitus mahdollisti harjoittelua niin Ilmavoimien kuin ilmatorjunnan puolella.
Veteraani puhumassa veteraanipäivän tilaisuudessa

Himmetä ei muistot koskaan saa

Veteraanien perintö ja menneiden sotiemme opetukset näkyvät tänäkin päivänä yhteiskunnassamme. Ukrainan sota nostaa monelle mieleen muistoja ja ajatuksia maamme menneistä sodista.
Komentaja Eero Kallioo puhumassa koulutuspurjehduksesta

Ankkurit ylös!

Englannin, Ranskan ja Saksan kiertävällä reitillä merikadetit ja henkilökuntaoppilaat pääsevät ensimmäistä kertaa suuren sotalaivan kyytiin harjaantumaan omissa tehtävissään käytännön tasolla.
Kuvassa tarkka-ampujapari tähystää ja ampuu tarkkuuskiväärillä

Tarkka-ampujana pääsee haastamaan myös matikkapäätä

Tarkka-ampujat joutuvat varautumaan monenlaisiin haasteisiin. Palkintona on kuitenkin omalaatuinen palvelus ja useita lisävarusteita.
Kuvassa on Rauma Marine Corporationsin logo yhtiön telakalla

Pohjanmaa-luokan korvetit valmistuvat muuttuneeseen maailmaan

Matkan varrella esiintyneistä haasteista huolimatta Laivue 2020 -hanke etenee uuden aikataulun mukaisesti ja laivojen valmistaminen aloitetaan jo loppusyksystä 2023.
Kuvassa Elina Liukkoila kiipeää jääseinää ja Jaakko Risku varmistaa.

Kylmää kiipeilyä

Jääkiipeily eroaa muista kiipeilylajeista niin varusteiden kuin olosuhteiden osalta. Kiipeilijät kertovat, että monet hurahtavat lajiin jo ensimmäisen kokeilun jälkeen.
Kuvassa puolustusvoimain ylilääkäri Juha-Petri Ruohola

Porin prikaatin Varuskuntasairaalasta Helsingin Esikuntaan

Puolustusvoimien ylilääkäri, lääkintälippueamiraali Juha-Petri Ruohola edustaa Puolustusvoimia lääkintään ja terveydenhuoltoon liittyvien valtakunnallisten päätösten tekemisessä ja suunnittelussa. Pitkän uransa aikana hän on nähnyt lääkärin uran armeijan vihreissä paremmin kuin kenties kukaan.
Kuvassa Miguel Peltomaa

Viittomakieltä, viihdettä ja musiikkia

Viittomakielinen artisti Miguel Peltomaa on yhdistänyt työssään kaksi hänelle rakasta asiaa: viittomakielen ja musiikin. Jyväskylästä ponnistanut esiintyjä nauttii lenkkipoluista ja läheisten ihmisten seurasta.
Kuvassa Elina Liukkoila kiipeää jääseinää ja Jaakko Risku varmistaa.

Satakunnan sotilaspoliisit

Paikallispuolustusharjoitukset näkyivät Suomen katukuvassa taas maaliskuun alussa. Satakunta 23 -harjoituksessa varusmiehet vartioivat ja taistelivat porilaisen arjen keskellä.
Kuvassa arkkipiispa Leo istuu tuolillaan

Ristejä raunioiden keskellä

Lähestytäänkö Jumalaa rakkaudella vai rynnäkkökiväärein? Ortodoksinen maailma on elänyt vuodesta 2019 jäisen välirikon keskellä, eikä tulevaisuus näytä lämpimältä, sillä Ukrainan sodan tuhosta on vaikea löytää valoa.
Kuvassa kadetteja ampumaradalla.

Päivä kadetin elämässä

Maanpuolustuskorkeakoulussa Santahaminassa koulutetaan upseereja Suomen puolustusta varten. Seurasimme ensimmäisen vuoden kadetin elämää Suomen uniikeimmassa korkeakoulussa.
Kapteeni Toni Mononen

Päämajan tiedustelutoimisto analysoi tietoa rajallisin resurssein

Viholliskuva. Sodan aikana vihollisen joukoista ja suunnitelmista halutaan tietää kaikki mahdollinen. Tietoa pyrittiin sotien aikana keräämään niin radiotiedusteluna kuin asiamiestenkin avulla. Saatu tieto muokattiin päämajan tiedustelutoimistossa.
Haastateltavat vierekkäin kahvipöydässä.

Vanha ja nuori veteraani

Mauno Tenhovirta, 100, ja Juha Poikela, 62, ovat hyviä ystäviä. Heitä yhdistää ikäerostaan huolimatta useampikin asia: he molemmat ovat maalaispoikia, pitävät keihäänheitosta, ja ovat nähneet sodan.
Kuvakollaasi, jossa Timo Soini, Alexander Stubb ja Erkki Tuomioja

Muuttumatta muuttunut turvallisuustilanne

Entisten ulkoministereiden mielestä Ukrainaa tulee tukea aseellisesti, koska Venäjä ei saa voittaa aloittamaansa sotaa. Tyydyttävä ratkaisu konfliktiin jakaa kuitenkin mielipiteitä.
Kuvassa Hornet-lentäjä Hornetin ohjaamossa.

Valmius vaatii yhteistyötä

Karjalan lennosto on yksi Ilmavoimien tukikohdista, joista valvotaan ja puolustetaan Suomen ilmatilaa. Hornetit, ohjaajat ja Lentotekniikkalaivue ovat aina valmiina. Valmiustoiminnan lisäksi henkilöstöä koulutetaan kohtaamaan monenlaisia tilanteita.
Kuvassa pioneereja auditoriossa.

Kun haaveet kaatuu

Haaveet kaatuu -päivänä varusmiehet saavat kuulla, missä tehtävässä he tulevat suorittamaan lopun palveluksestaan. Ruotuväki seurasi päivää, jonka asianosaiset tulevat muistamaan vielä pitkään.
Kuvassa Maanpuolustuskoulutusyhdistykselle tehtyjä maanpuolustusmitaleita.

Lisää vain sotilas – Hämeenlinnassa valmistetaan Puolustusvoimien metalliset osat

Kanta-Hämeessä sijaitsevassa kahdeksan tuhannen neliömetrin tehtaassa tuotetaan natsat kauluksiin, kilisevät rintapieliin ja jopa pronssista valettu tankki.
Kuvassa Jarmo Salminen bussissa.

Reportaasi: Kasvun paikka

Helsingin edustalla on suljettu saari, jolla voi suorittaa päiväkodin, alakoulun, varusmiespalveluksen, yliopiston ja työuran. Santahaminassa kasvaneille siviileille pyssyjen pauke on arkipäivää.
Presidentit Biden ja Erdogan

Turkki — solmukohta vai umpisolmu

Turkin ulkopolitiikka on tullut Nato-jäsenyyden ratifiointien myötä suomalaisten ruokapöytäkeskusteluihin. Natossa hangoittelu on kuitenkin vain pieni osa Turkin ulkopoliittisia ambitioita.
Kolme osallistujaa juoksun jälkeen.

Punaisen baretin metsästäjät

Laskuvarjojääkärin koulutukseen karsitaan vain parhaat. Kouvolassa järjestetyissä valintakokeissa koettiin voittoja ja pettymyksiä.