Kuvassa savuava taivaanranta

Rakkautta, anarkiaa ja sotaa

Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaaleilla nähtiin Ukrainasta kertovia elokuvia. Ne näyttävät sodan monet kasvot ja antavat uusia näkökulmia uutistulvaan.
Kuvassa vedenpuhdistuslaitteen yksityiskohta.

Käänteisosmoosilla juomavettä taistelijoille

Rannikkoprikaatissa vesihuollon tavoitteena on hajuton, mauton ja väritön lopputuote, joka on kuitenkin elintärkeä harjoitteleville ja taisteleville joukoille.
Kuvassa toimittaja kaartinjääkäri Hämäläinen putkessa

Rauniokoirat ovat korvaamaton apu kadonneiden etsinnässä

Eläimet ovat yhä tänäkin päivänä tärkeä osa sekä Puolustusvoimien että muiden viranomaisten toimintaa. Useimmiten viranomaistehtäviin koulutetaan koiria ja hevosia.
Kuvassa Kolin kansallispuistossa.

Kolin monipuolinen tarjonta houkuttelee matkailijoita Pohjois-Karjalaan

Pohjois-Karjalan vetonaula Kolin kansallispuisto on paitsi näyttävä luontokohde, myös kulttuuritapahtumia täynnä. Alueen omaleimainen tunnelma halutaan säilyttää tulevaisuudessa lisääntyneestä matkailusta huolimatta.
Kuvassa Eero Heinäluoma

EU-yhteistyö puolustuksen saralla kulkee eteenpäin

Ukrainan konflikti on kiihdyttänyt puolustusyhteistyön syventämistä Euroopan unionin jäsenmaiden välillä. EU:n puolustusvaliokuntaan kuuluva europarlamentaarikko Eero Heinäluoma arvioi asenteiden muuttuneen kuluvan vuoden aikana selvästi myönteisemmiksi EU-puolustusta kohtaan.
Kuvassa helikopteri USS Kearsargen

USS Kearsarge -maihinnousualus mahdollistaa rannikkojoukkojen nopean toiminnan

Yhdysvaltain merijalkaväen valmiusryhmän tukialus USS Kearsarge on kelluva tukikohta sillä operoiville ilma- ja rannikkojoukoille. Aluksen kannelle mahtuu niin kevyitä taisteluhelikoptereita kuin myös raskaita Harrier-taisteluhävittäjiä.
Kuvassa taistelusukeltaja

Tasokoe testaa sukeltajien henkistä ja fyysistä kestävyyttä

Sukeltajien tasokoe 4 on varusmiehille niin fyysisesti kuin henkisestikin raskas suoritus. Päivät venyvät pitkiksi ja ohjelmaan sisältyy muun muassa ammuntaa, melontaa ja sukeltamista. Raskaassa suorituksessa auttaa jaksamaan hyvä ryhmähenki.
Kuvassa jokamiesluokan kilpailu.

Erikoisuutena voimankäyttövälineet

Sotilaspoliisin varustus mukailee melko identtisesti niin sanotun normisotilaan varustusta. Varustukseen sisältyvät kuitenkin voimankäyttövälineet, joita ei aivan joka sotilaalta löydy.
Kuvassa jokamiesluokan kilpailu.

Vauhtia kallossa ja bensaa suonissa

Jokamiesluokka on moottoriurheilun suomalainen erikoisuus, joka houkuttelee harrastajia ja katsojia huokeilla hinnoilla ja riehakkaalla toiminnalla. Ruotuväki kävi tutustumassa helposti lähestyttävään vapaa-ajan autourheiluun.
Alokkaat kantavat halkoja.

Telttasalot kilisivät Vekaranjärvellä

Karjalan prikaatissa Vekaranjärvellä järjestettiin heinäkuussa kaksipäiväinen ensiyö-harjoitus. Uudet alokkaat oppivat harjoituksen aikana paljon ja kokonaisuudessan harjoitus oli onnistunut.
Kuvassa Combat Camera -mies.

Kamerat taistelun keskellä

Puolustusvoimien Combat Cameraa toiminnanläheisempää kuvaustoimintaa on vaikea löytää. Taistelukuvaajat toimivat kentällä kuin muutkin sotilaat, mutta heillä kulkee valtava arsenaali kuvauskalustoa mukanaan.
Kuvassa Heikki Silvennoinen

Kun kitaristista kuoriutui koomikko

Puolustusvoimien kesäkiertueella soittanut Heikki Silvennoinen tykkää naurattaa yleisöä niin esiintymislavalla kuin televisiossakin.
Kuvassa pride-lippu ja varusmiehiä

Ennaltaehkäisy on tehokkain tapa kitkeä syrjintää

Henkilöiden oikeudenmukainen kohtelu kuuluu Puolustusvoimien arvoperustaan ja sen eteen tehdään töitä monin tavoin. Esimerkiksi tänä vuonna päivitetty normi syrjinnän ja epäasiallisen käyttäytymisen ehkäisystä ja käsittelystä ohjaa toimintaa niin varusmiespalveluksessa kuin työpaikoilla.
Kuvassa Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Sinikukka Saari

Tutkija, joka selittää Venäjää suomalaisille

Kansainvälinen politiikka ja Venäjä ovat olleet läsnä tutkija Sinikukka Saaren elämässä kouluajoista lähtien. Opiskeluaikana Ulkopoliittisen instituutin tutkimusprojektiin mukaan päässyt Saari ymmärsi haluavansa luoda uraa tutkijana.
Kuvassa Sisu SA-150

Masi on tullut jäädäkseen

Puolustusvoimien luotettu maastokuorma-auto, Sisu SA-150 eli tuttavallisemmin Masi on ehtinyt jo 40 vuoden ikään. Iästään huolimatta kotimainen Masi palvelee yhä käyttäjiään niin Puolustusvoimissa kuin siviilissäkin.
Kuvassa savuavia kuorma-autoja

Ensimmäisen, toisen, ja kolmannen kerran!

Puolustusvoimien poistetun tavaran huutokauppa Kalkussa veti puoleensa ostajia niin Suomesta kuin ulkomailtakin.
Kuvassa näyttelijä Elena Leeve

Teattereiden kasvattama näyttelijä

Elena Leeve kiinnostui näyttelemisestä jo 7 -vuotiaana, kun hänen äitinsä laittoi hänet ja kaksoissiskon Emmin teatterileirille. Nyt Leeve kuuluu maan tunnetuimpiin näyttelijöihin.
Kuvassa henkilöstösuunnittelija Larissa Harjula

Ennakkoluulojen torjunta vaatii ihmistuntemusta

Puolustusvoimissa on noin 12 500 työpaikkaa, jotka tarvitsevat toinen toistaan erilaisempia tekijöitä. Larissa Harjula auttaa Puolustusvoimia löytämään tekijät työlle, jolla on tarkoitus.
Kuvassa siltapanssarivaunu

Suorituskykyä silloista

Leguan-sillat tarjoavat pioneerikäytössä nopeaa ja muunneltavaa suorituskykyä.
Kuvassa varusmiehiä syömässä.

Marssi loppuu vain marssimalla

Karjalan tykistörykmentin ensimmäisen kenttätykistöpatterin aliupseerioppilaat herätetään yllättäen hälytyksellä uuteen päivään.
Kuvassa ulkoministeriön valtiosihteeri Matti Anttonen.

Mies, jonka tiedonjano on sammumaton

Kansainväliset asiat ovat aina kiinnostaneet ulkoministeriön valtiosihteeri Matti Anttosta. Nuorena hän ymmärsi haluavansa työskennellä ulkoministeriössä. Nyt uravuosia on takana jo 40.
Kuvassa varusmies sotaharjoituksessa tähtäilemässä aseen kanssa.

Toistot ja palaute ovat tie menestykseen

Panssari-RUK:n loppusodan taistelu Parolannummella oli vaativa, eikä kaikki mennyt kerralla niin kuin piti. "Siinä oli kommunikaatiokatkoksia", kertoi joukkueenjohtaja.
Kuvassa hiihtäjä ja liikunta-aliupseeri Ristomatti Hakola.

Pienestä pyssystä raskaansarjan tykiksi?

Pekingin mitalitoivolla, Ristomatti Hakolalla on edessään uransa tärkeimmät arvokisat. Haastava harjoituskausi on mutkistanut matkaa kisakoneeseen, mutta tuonut myös perspektiiviä hiihdon ulkopuoliseen elämään.
Kuvassa varusmies eristyksen kaltaisissa olosuhteissa katselemassa ulos ikkunasta.

Miltä korona näyttää?

Voimakas korona-aalto on laantumassa. Joukko-osastojen toimintakykyä varjellaan mahdollisuuksien mukaan, mikä on huomattavasti muuttanut varuskunnan arkea.
Kuvassa Suomen Partiolaisten puheenjohtaja Siiri Somerkero.

Partiosta ponnistaen paremman huomisen rakentajaksi

Partiossa kasvatetaan ajattelemaan, että omilla teoilla on merkitystä, kertoo 9-vuotiaana lippukuntaan liittynyt Siiri Somerkero. Kaksi vuosikymmentä myöhemmin hän johtaa 60 000 ihmisen laajuista järjestöä.
Kuvassa uudet alokkaat kävelemässä alikersantin johdolla yksikköönsä.

Tammikuussa vihertää

12 000 uutta alokasta aloitti tammikuun alussa valtion palveluksessa. Seurasimme Siiri Pölläsen ensimmäistä päivää Kainuun prikaatissa.
Kuvassa ylilääkäri Hanna Nohynek.

Ihmisyyttä ja elämää kunnioittaen

Hanna Nohynek on omien sanojensa mukaan joukko tehtäviä ja ajatuksia, jonka peilissä näkyy yhä enemmän omaa isoäitiä muistuttava kuvajainen. Sisällä asuu kuitenkin utelias pikkutyttö, joka tahtoo tehdä tiedettä.
Kuvassa helikopteri ja pintapelastaja keskellä harjoitusta.

Maanpuolustusta kolmessa ulottuvuudessa

Merivoimien uusi valmiusyksikkö kykenee toimimaan sekä maalla, merellä että ilmassa. Vaativassa koulutuksessa harjoitellaan reagoimista nopeasti muuttuviin tilanteisiin.
Kuvassa futuristi Perttu Pölönen.

Matkalla kohti tulevaisuutta

Futuristi Perttu Pölösestä ei pitänyt tulla yhtä Suomen tunnetuimmista puhujista. Nyt hän ennustaa, että talouskasvun saattaa syrjäyttää uusi vaihtoehto.
Kuvassa erikoisrajajääkäri ylittämässä vesistöä.

Yli äärirajojen, läpi pimeyden

Erikoisrajajääkäreitä koulutetaan Rajavartiolaitoksen kaikkein vaativimpiin sodanajan tehtäviin. Pitkä ja raskas erikoisrajajääkärin testi on syksyn kulminaatiopiste.