Ilman ystäviä tätä ei jaksaisi

Ilman ystäviä tätä ei jaksaisi

Tässä vaiheessa palvelusta voin jo sanoa, mikä on ollut parasta intissä: ystävät.
Minussa on ongelma, jokin virhe ohjelmoinnissa

Minussa on ongelma, jokin virhe ohjelmoinnissa

Minun DNA-koodini ei ole virheetön. Koodaajalta on jäänyt näkemättä koodinpätkässä oleva virhe, jonka takia kärsin keskivaikeasta lukivaikeudesta. Virhe on räikeä, mutta en anna sen pilata elämääni tai vaikuttaa tekemiseeni.
Kuvassa alikersantti Eino Rissanen.

Kun taistelutaika tapahtuu

Kuuden kaverin ja kymmenen kilon telamiinan kanssa eteen päin taivaltaessa ei välttämättä vielä huomaa, mikä vaikutus yhdessä koettujen haasteiden voittamisella on.
Kuvassa alikersantti Ture Laiti.

Monni on akvaariokala, ei alokas

Nyt on aika päättää, millainen johtaja aiot olla ja millaisia johtajia alaisistasi tulee. Alokkaat oppivat paitsi sanoistasi, myös käytöksestäsi.
Kuvassa Oskari Nikkinen

Inspiroidu intissä

Varusmiespalveluksesta voi jäädä käteen enemmänkin kuin hyviä muistoja tupakavereiden kanssa vietetyistä hetkistä. Intti voi asettaa uudet suuntaviivat tulevaisuuteesi, jos siihen siihen suhtautuu uteliaasti ja ennakkoluulottomasti.
Kirje sinulle sinne kotiin

Kirje sinulle sinne kotiin

Sain kotiväeltäni evääksi rohkeutta sekä nöyrää mieltä. Eväät voivat kuitenkin loppua heti alkusysäyksen jälkeen. Miten sitten käy?
Kuvassa kolumin kirjoittaja Patrik Haverinen.

Ikävästä

Palvelusvuoden lähestyessä loppuaan mieleen tulvivat toinen toistaan upeammat skenaariot, joita olen itselleni etukäteen maalannut. Onneksi mikään niistä ei ole toteutunut.
Kuvassa on naispuolinen varusmies.

Naura itsellesi

Kun tuntuu, että häpeää silmät päästään, on hyvä muistaa, ettei elämä ole niin vakavaa.
Unilääke ja viihde samassa paketissa

Unilääke ja viihde samassa paketissa

Lukeminen on tutkitusti terveellistä ja muutenkin hyödyksi sitä harrastavalle. Intissä lukeminen auttaa nukahtamaan ja unohtamaan päivän tapahtumat. Kolumnin lopussa esitellään kirjoittajan lukuvinkit tulevaan kesään.
On hienoa olla suomalainen

On hienoa olla suomalainen

Suomalaisuus ja isänmaallisuus tarkoittavat tämän päivän nuorille jotain aivan muuta kuin nuorille kymmenen saati viisikymmentä vuotta sitten. Ydinmerkitys on kuitenkin sama: arvostus ja kunnioitus korvaamatonta kotimaatamme kohtaan.
Taide ja varusmiespalvelus

Taide ja varusmiespalvelus

Arvoitus: ”Lähelläni on mukava olla, olen kaunis ja vaikutan tärkeältä, muttet ole varma mitä teen tai merkitsen sinulle... etenkään varusmiespalveluksessa. Mikä olen?”
Vihaan aamuja

Vihaan aamuja

Varusmiespalvelus pitää sisällään aamuja. Aamuja "vihataan" ja ne toivotetaan tervetulleeksi vaihtelevalla menestyksellä. Aamut ovatkin pahin vihollisesi palveluksen aikana, sillä ne voivat voittaa sinut puolelleen.
Kolumnin kirjoittaja.

Selvittyäsi kerran tiedät, että selviät jatkossakin

Monesti puhutaan siitä mitä intistä jää käteen – vai jääkö mitään. Ainakin yhden elämän parhaista opeista voit saada, jos uskallat ottaa vastaan erään tornareiden hurjimmista haasteista.
Tänään on hyvä päivä

Tänään on hyvä päivä

Korona-ajan pitkillä “gineksillä” tulee jossain vaiheessa väistämättä ikävä sekä äitiä että omaa rauhaa. Se, antaako näiden asioiden vaikuttaa päivän fiilikseen, on täysin itsestä kiinni.
Kuvassa on naispuolinen varusmies.

Tässä ja nyt

Hyvä lukija, pysähtykää tekin hetkeksi.
Varusmies tummavalkoisessa kuvassa.

Huolehdi taistelutoveristasi kuin rynkystäsi

Voi olla, että emme koskaan joudu käyttämään sotilaan taitojamme tositilanteessa. On kuitenkin eräs taito, jota tarvitsemme varusmiehenä, siviilissä, sodassa ja rauhan aikana.
Kouluttajia tulisi arvioida kuten varusmiesjohtajiakin

Kouluttajia tulisi arvioida kuten varusmiesjohtajiakin

Varusmiesjohtajista täytetyt johtajaprofiilit tulisi laajentaa koskemaan myös kantahenkilökuntaa. Nykytilanteessa monen huippukouluttajan ansiot jäävät palkitsematta, eivätkä loput saa tarvittavia avaimia toimintansa kehittämiseen.
Ei enää ikinä inttiin

Ei enää ikinä inttiin

Samana päivänä kun lähdin inttiin, isäni näytti minulle valokuvan vuodelta 1979 ja vuodelta 2019. Ensimmäisessä valokuvassa oli kotiutuvia siloposkisia kokelaita, jälkimmäisessä samat pojat neljä vuosikymmentä myöhemmin vuosittaisessa tapaamisessaan.
Anna varusmiehen olla

Anna varusmiehen olla

Jos varusmiehiä vaivaavia kulkijoita on uskominen, on nykyvarusmies hemmoteltu löhöilijä. Tämän jatkuva korostaminen kertoo toista.
Tervetuloa Vihtiin!

Tervetuloa Vihtiin!

Vallankumous itää vihtiläisissä metsästysmajoissa. Kun vaiennettu kansanosa pyristelee irti kahleistaan, ei ryöpytykseltä säästy kukaan.