Kuvassa everstiluutnantti Jarkko Pelkonen

Suomi lisää läsnäoloaan Naton kriisinhallintaoperaatiossa Kosovossa

Tuoreen päätöksen nojalla Suomi lähettää Naton Kosovo-operaatioon lisäyksiä muun muassa pioneerijoukkueen muodossa. Naton pyytämät joukot korvaavat operaatiosta vetäytyneitä ukrainalaisia.
Kuvassa kommodori Antony Branchereau

Talvinen Itämeri kasvattaa ranskalaismiehistöä

Ranskalaisen fregatin vierailulla on sekä käytännöllinen että symbolinen merkitys.
Kuvassa K9-panssarihaupitsi ampuu epäsuoraa tulta

Suomi hankkii lisää panssarihaupitseja

Suomi vahvisti tällä viikolla esityksen lunastaa K9-panssarihaupitsien osto-option. Uudenaikaisessa tykistössä yhdistyvät monenlaiset hyödyt.
Kuvassa Taiston harjoitusnäkymä

Rutiinien hiomista kriisien varalle

Taisto on Digi- ja väestötietoviraston järjestämä digiturvaharjoitus. Kiitelty harjoitus pyrkii tarjoamaan matalan kynnyksen tilaisuuden oman kriisivalmiuden parantamiseksi.
Kuvassa vuoden sotilasmuusikoksi valittu Yliluutnantti Tommi Suutarinen

Vuoden sotilasmuusikko on Tommi Suutarinen

Vuoden sotilasmuusikko palkittiin maanantaina 21.11. Helsingin Musiikkitalossa järjestetyn sotilasmusiikin perinnepäivän konsertin yhteydessä. Palkinnon saaja on tänä vuonna yliluutnantti Tommi Suutarinen, joka toimii apulaiskapellimestarina Puolustusvoimien varusmiessoittokunnassa Panssariprikaatissa.
Kuva vuoden 2019 itsenäisyyspäivän paraatista.

Itsenäisyyspäivän paraatissa on vanhaa ja uutta

Puolustusvoimat juhlistaa Suomen 105. itsenäisyyspäivää 6. joulukuuta valtakunnallisella paraatilla Haminassa. Maasotakoulu aikoo tehdä perinteikkäästä tapahtumasta omansa näköisen.
Kuvassa alikersantti Akseli Inkeroinen tornikanuunan edessä.

Valmiusyksikön johtaja olisi "harmaana aikana" ensimmäisenä paikalla

Alikersantti Akseli Inkeroinen toimii tykinjohtajana rannikkotykistössä. Rannikkotykistö on valmiusyksikkö, joten sen varusmiehet ovat valmiina siirtymään tositoimiin tilanteen vaatiessa.
Kuvassa Kaitaan metroaseman kyltti

Miten metrot toimivat poikkeustilanteessa?

Pääkaupunkiseudun metrojärjestelmä on kaikille tuttu, ja sen laajentaminen on tulossa päätökseen joulukuussa. Uudet metroasemat ovat näyttäviä, mutta miten metron toimivuus on varmistettu kriisiaikoina, ja mitä varotoimia toimintavarmuuden ylläpidossa tehdään?
Kuvassa ranskalainen Rafale-hävittäjä

Hornetit, Rafalet ja Gripenit lentävät haastavissa olosuhteissa

Lapin lennoston Hävittäjälentolaivue 11:n järjestämässä Otava 22 -harjoituksessa ilmataistelun konkarit hiovat taktiikoitaan yhdessä ranskalaisten ja ruotsalaisten kumppaneiden kanssa.
Kuvassa Puolustusvoimien sotatalouspäällikkö kenraaliluutnantti Timo Kakkola ja Sotilaskotiliiton puheenjohtaja Anne-May Asplund allekirjoittamassa yhteistyösopimusta.

Sotilaskodit toimivat jatkossakin varuskunnissa ympäri Suomen

Sotilaskodit ovat kaikkien varusmiesten rakastamia taukopaikkoja, joihin voi tulla rentoutumaan raskaan palveluspäivän jälkeen. Vanhimmat varuskunnissa toimivat sotilaskotiyhdistykset ovat jopa 100 vuotta vanhoja, ja toimivat edelleen samoin periaattein.
Kuvassa Mika Hentunen

Mika Hentunen: "Yhdysvaltain kongressivaalit eivät vaikuta Suomen Nato-hankkeeseen"

Ylen Mika Hentusen mukaan Yhdysvaltain tiukille menevät kongressivaalit saattavat heijastua maan ulkopolitiikkaan. Hän uskoo silti Yhdysvaltain jatkavan Ukrainan tukemista.
Kuvassa Pål Jonson ja Esa Pulkkinen

Suomi ja Ruotsi Naton kovaan huomaan

Hanakäräjät on vuosittain Espoon Hanasaaressa järjestettävä suomalais-ruotsalainen puolustus- ja turvallisuuspoliittinen konferenssi. Tänä vuonna keskustelu käsitteli lähes ainoastaan maiden Nato-jäsenhakemuksia.
Kuvassa Norjan kansallisen sotilasedustajan toimistossa palvelevat varusmiehet

Naton esikunnista löytyy norjalaisia varusmiehiä

Norja on ottanut Naton ulkomaantehtävistä kaiken irti ja lähettänyt sinne myös varusmiehiä. Varusmiesten tehtävät liittyvät pääasiassa esikunnan arjen tukemiseen, mutta ulkomaille ei kuka vain pääse.
Kuvassa toimittaja ja kirjailija Mikko Virta.

Kekkosen salatut länsiyhteydet paljastuivat

Iso-Britannia otti presidentti Urho Kekkosen salaisen operaationsa kohdehenkilöksi, kertoo uutuuskirja. Mikko Virta törmäsi Kekkos-kuvaa muuttaviin asiakirjoihin sattumalta.
Kuvassa presidentti Niinistö.

Presidentti Niinistö pitää ydinasekeskustelun arkipäiväistymistä vaarallisena

Neljästi vuodessa järjestettävän valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaistilaisuudessa puhui maailmanpoliittisesti turbulenttia aikaa painottava tasavallan presidentti Sauli Niinistö.
Kuvassa Reserviupseerikoulu Haminassa.

Uuden reserviupseerikurssin tavoitteena on vakioida koulutus

Reserviin aletaan lauantaina kouluttaa uutta sukupolvea upseereita. Kurssille numero 261 koulu saa uuden johtajan.
Kuvassa Hammer 22 -harjoituksen johtaja, eversti Rainer Kuosmanen

Tankkien putket savuavat Hammer 22 -harjoituksessa

Niinisalossa järjestettävään Hammer 22 -harjoitukseen osallistuu suomalaisten reserviläisten lisäksi yhdysvaltalaisia joukkoja. Pienemmässä mittakaavassa mukana on myös varusmiehiä.
Kuvassa Puolustusvoimien henkilöstöpäällikkö, kenraalimajuri Rami saari

Henkilöstöpäällikkö painottaa esimiestyön merkitystä

Puolustusvoimien henkilöstöpäällikkö ei ryhtyisi tässä vaiheessa suuriin toimenpiteisiin ammattiliittojen ulostulojen takia. Samoja aiheita käsitellään Puolustusvoimien tulevassa henkilöstöstrategiassa, jonka iskulauseena on "inhimillistä suorituskykyä".
Kuvassa Puolustusvoimien F/A-18-Hornet-hävittäjä.

Lentoharjoitus saa ranskalaiset koneet Suomen taivaalle

Täppä 22 -harjoitus on Lapin lennoston järjestämä vuosittainen Ilmavoimien harjoitus. Koulutus järjestetään Rovaniemen ja Oulun lentotukikohdissa, ja tarkoituksena on lisätä erityisesti nuorten lentäjien lentokokemusta.
Tuore tutkimus kertoo: Puolustusvoimat on työpaikkana houkutteleva

Tuore tutkimus kertoo: Puolustusvoimat on työpaikkana houkutteleva

Puolustusvoimat menestyi hyvin tutkimus- ja konsultointiyhtiö Universumin ammattilaisille suunnatussa kyselyssä, jossa mitattiin työnantajien ihanteellisuutta. Tekniikan alan ammattilaisten keskuudessa Puolustusvoimat ylsi toisella sijalle.
Kuvassa Elias Tawil

FINCENT kertoo miten kriisiä hallitaan ja rauhaa turvataan

Puolustusvoimien kansainvälisen keskuksen kurssilla opiskelijat kokoontuivat yhteen pohtimaan toimintatapojaan ja mahdollisia tapoja tehostaa yhteistoimintaa rauhanturva- ja kriisinhallintaoperaatioissa.
Kuvassa Pål Jonson.

Ruotsin uunituore puolustusministeri ensimmäisenä Suomeen

Ruotsin uuden hallituksen puolustusministeri Pål Jonson tapasi puolustusministeri Antti Kaikkosen Helsingissä.
Kuvassa muistomerkki ja kunniakomppanian osasto.

Gorni Dubnikin taistelusta tullut kuluneeksi 145 vuotta

Gorni Dubnikin muistopäivää vietetään 24. lokakuuta. Muistopäivä juontaa juurensa Bulgariassa käytyyn Gorni Dubnikin taisteluun, joka tapahtui osana Turkin sotaa Balkanilla. Taistelun muistoksi on Kaartin kasarmin sisäpihalle pystytetty muistomerkki, joka muistuttaa meitä kaatuneiden Kaartin sotilaiden ansioista.
Kuvassa Antti Leinonen Salpalinjan bunkkerissa

Selviytymistä Salpalinjalla

Antti Leinonen on haaveillut pitkään pelikehittäjän urasta. Nyt hän on uhrannut haaveelleen jo kaksi muuta uraa ja luottaa, että käsillä olevasta projektista tulee maailmanlaajuinen menestys, joka nostaa Salpalinjan maailmankartalle.
Kuvassa Mikael Wigell puhumassa seminaarissa

Pohjoismainen yhteistyö huoltovarmuuden saralla on hankalaa mutta tarpeellista

Ulkopoliittisen instituutin tuore raportti pohjoismaisesta yhteistyöstä kriisivalmiuden ja huoltovarmuuden alalla herätti keskustelua mahdollisesta tulevasta kehityksestä.
Kuvassa M05-sirpalesuojaliivi taistelijan päällä siihen kiinnitettyjen varustetaskujen kanssa.

Tuttua suojaliiviä haluttiin lisää

Puolustusvoimat päätyi miljoonahankinnassaan suojapinta-alaltaan M17-taisteluliiviä suurempaan M05-sirpalesuojaliiviin. Ne valmistuvat ensi vuodeksi.
Kuvassa Antti Häkkänen

Antti Häkkänen: Venäjän hyökkäys toi länsimaat yhteen

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Antti Häkkäsen mukaan “Venäjän todellinen luonne” on paljastunut Euroopalle viimeistään Ukrainan sodan myötä.
Kuvassa Jukka Lehtonen maatilallaan.

Pelto ja puu ovat huoltovarmuuden kulmakivet

Ruoan ja energian hinnasta käytävä keskustelu on nyt vilkasta. Selvitimme, kuinka hyvät valmiudet suomalaisella maataloudella on vastata kriiseihin ja miltä tulevaisuus näyttää.
Kuvassa reserviläinen suolla Rovaniemellä 2020.

Reserviläisten maakuntakomppaniat ovat valmiita pahimpaan

Maakuntajoukot ovat motivoituneista reserviläisistä koottuja joukkoja, jotka ovat elintärkeä osa Puolustusvoimien kriisiajan roolitusta. Tosipaikan tullen he ovat valmiita alle puolessa tunnissa.
Kuvassa sotilas kirjoittaa paperiin

Tiedotuslehdestä monikanavaiseksi aikakauslehdeksi – Ruotuväen 60-vuotinen taival

Ruotuväki-lehti syntyi Puolustusvoimien tiedotuksen vapautuessa. 60-vuotiseen taipaleeseen on mahtunut niin keskustelua lehden roolista osana Puolustusvoimia kuin varusmiestoimittajien raikkaita ideoitakin. Vaikka verkkouutisten rooli on kasvanut, paperilehti pitää edelleen pintansa.