Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Varusmiehen olematon toimeentulo – työnteko tulee mahdollistaa palveluksen ohella

Varusmiesten työskenteleminen asepalveluksen ohella kohentaisi nuorten työmarkkina-asemaa palveluksen päättyessä.

Varusmiehen toimeentulo on erittäin niukka. Ensimmäiset kuusi kuukautta pitäisi tulla toimeen 5,60 euron päivärahalla, jolla on käytännössä mahdotonta tulla toimeen. Viikon päivärahat kuluvat useammalla todennäköisesti pelkkään puhelinlaskuun, mikä ei kuulosta kovinkaan mieltä ylentävältä. 

Poliitikkojen vuosikymmeniä jatkunut kyvyttömyys parantaa varusmiesten päivärahaa ja siten toimeentulon edellytyksiä, penää muita ratkaisuja ongelman ratkaisemiseksi.

Jos ja kun päivärahaa ei heru, olisi varusmiehille syytä mahdollistaa aiempaa laajempi työnteko varusmiespalveluksen ohella. Aiemmin tilanne oli erityisen ankea, eikä varusmies saanut ansaita pennin hyrrää ilman asumisavustuksen menetystä. 

Nykyisessä mallissa varusmies saa ansaita ainoastaan 300 euroa. 300 euron ylittävältä osalta Kansaneläkelaitos perii jokaisen euron takaisin maksamastaan varusmiehen asumisavustuksesta, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että työnteko ei kannata.

Yhteiskunnan holhoava asenne varusmiehiä kohtaan on syytä muuttaa. Mielestäni on arveluttavaa, että yleinen odotus varusmiesten toimeentulon turvaamiseksi on varusmiehen vanhempien tuki lapselleen. 

Aikuisen miehen tai asepalvelusta vapaaehtoisesti suorittavan toimeentulon jättäminen vanhempien armoille ei mielestäni sovi pohjoismaisen hyvinvointivaltion eetokseen. Varusmies ei voi valita vanhempiaan eikä kaikilla vanhemmilla välttämättä ole taloudellisia edellytyksiä tukea lastaan.

Ratkaisuni on seuraava: varusmiehen sotilasavustuksen suojaosaa on nostettava roimasti. Yhteiskunnan ei pidä määrittää varusmiehen palkkatulojen katoksi 300 euroa kuukaudessa, millä ei elä leveästi edes yhdistettynä päivärahaan. 

Antakaamme mahdollisuus toimeentulon kohentamiseen varusmiespalveluksen aikana edes harvoille, joilla siihen olisi työnteon myötä tilaisuus. Samalla kannustaisimme yhteiskuntana varusmiehiä ahkerointiin työelämässä, joka kipeästi tarvitsee uusia käsipareja työvoimapulan riivatessa lähes kaikilla aloilla