Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Armeija on erinomainen koulupaikka työelämää varten

Moni Puolustusvoimien henkilökunnassa on todennut minulle palvelukseni aikana, että varusmiespalveluksesta on paljon hyötyä työelämässä — he ovat oikeassa.

Tässä vaiheessa varusmiespalvelustani voin todeta, että olen saanut paljon hyötyä varusmiespalveluksestani. Olen saanut varusmiespalvelukseen tyypillisesti yhdistettäviä hyötyjä: kuntoni on kasvanut, olen oppinut tuntemaan kehoni ja mieleni rajoja sekä oppinut tärkeitä elämäntaitoja, kuten rynnäkkökiväärin käytön. Nämä taidot siirtyvät palveluksen päätyttyä työelämään.

Yleisten hyötyjen lisäksi monissa palvelustehtävissä pääsee myös suoraan harjoittelemaan työelämässä käyttämiään taitoa ammattilaisten opin alla. Näitä tehtäviä ovat esimerkiksi sotilaspoliisit, mekaanikot, kokit ja asentajat. Esimerkiksi kuljettajat saavat palveluksestaan peräti pätevyyden uuteen ammattiin.

Suomen itsenäisyyden alusta asti arvostettu johtajakoulutus on myös hyvä tapa saada varusmiespalveluksesta eväitä siviiliin. Ainakin näin olen kuullut, itse en voi kaartinjääkärinä väitettä vahvistaa.

Omassa luokassaan työelämätaitojen kartuttamisessa ovat erityistehtävissä palvelevat varusmiehet. He pääsevät kerryttämään kokemusta suoraan siviilitöihin verrattavissa olevista tehtävistä suorittaessaan asepalvelusta. Itselläni on ollut iloa kuulua tähän erityiseen joukkoon Ruotuväen toimittajana.

Palvelukseni aikana olen saanut erinomaista koulutusta alan konkareilta ja päässyt keräämään käytännön kokemusta juttukeikoilta, joille moni aloitteleva toimittaja tuskin pääsisi. 

Helsingin sanomat tai Yle eivät olisi takuulla päästäneet aloittelevaa toimittajaa haastattelemaan Puolustusvoimien tutkimusjohtaja, insinöörieversti Jyri Kosolaa, päiväksi seuraamaan Ilmavoimien kadettien meripelastautumisharjoitusta Porkkalan saaristoon, tai tekemään juttua presidentti Ahtisaaren hautajaisista.

Kiitos varusmiespalveluksen tarjoamien mahdollisuuksien olen saanut rakennettua erinomaisen portfolion, jolla voin itsevarmasti hakea töitä alalla oman alani yrityksistä.

Ensi viikolla palvelukseen astuvien varusmiesten olisi hyvä pohtia, mitä mieluiten intissä tekisi, koska määrätietoisella halukkuudella voi vaikuttaa oman palveluksensa kulkuun. Esimerkiksi haku erityistehtäviin alkaa heti, kun uudet alokkaat saapuvat varuskuntiin. Se missä palvelee ja miten vakavasti sen ottaa, voi vaikuttaa elämääsi paljon — parasta olisi, että se vaikuttaisi positiivisesti.