Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Tässä on kesän kuumin asu

Suomalainen sotilas ei palele, se läkähtyy.

Ilmasto muuttuu, halusit tai et. 

Suomi ja muut pohjoiset alueet lämpenevät enemmän kuin maapallo keskimäärin. Ilmatieteen laitoksen mukaan Suomen vuosikeskilämpötila on kohonnut viimeisen 40 vuoden aikana 0,2-0,4 astetta vuosikymmenessä. Se on huolestuttava määrä.

Lämpeneminen tuo mukanaan yhä vähälumisempia talvia ja läkähdyttävämpiä kesiä. Kun kesällä on kuuma, kuten tälläkin hetkellä, vaihtavat ihmiset ylleen lyhythihaista paitaa ja housua. Ainakin jos eivät satu olemaan varusmiehiä.

Varusmies käyttää nimittäin säästä huolimatta takkia, lakkia ja maihinnousukenkää. Varuskunnan sisällä annetaan joskus lupa liikkua t-paidassa, mutta ulkomaailmassa hyväksyttävät asusteet ovat lomatakki tai pitkähihainen kauluspaita. Vähemmästäkin tulee kuuma ja hiki. 

Sukkien vaihtamisesta muistutetaan marsseilla tylsistymiseen asti, mutta mitä kun sukat kastuvat maihareissa jo matkalla kasarmilta aamupalalle? Pärjääkö sotilas muka paremmin kun hänellä on kuuma ja paikat hiertävät?

Puolustusvoimat tarjoaa varusmiehille kyllä shortsit, siis inttislangissa pikkumustat, mutta ne eivät varsinaisesti aja jokapäiväisten housujen asiaa. Pikkumustissa on mukava nukkua ja käydä puntilla, mutta ulkonäöltään ne eivät ole kovin mairittelevat. En kieltämättä tahtoisi lähteä siviilien keskelle näissä hädin tuskin polviin ulottuvissa pöksyissä. 

Voisi olla aika harkita paremmin uusiin, lämpimämpiin kesiin sopivia, edustavia palvelusvaatteita. Siisti lomalyhythihainen olisi helppo kevennys toteuttaa, kenties myös jotkin kevyemmät housut. Saappaat voivat pysyä pitkävartisina, mutta materiaali voisi kenties hengittää. Heitän nämä nyt vain ilmoille.

Uskon, että sotilas näyttäisi ulkopuolisellekin inhimillisemmältä olennolta, kun päällä on säähän sopiva varustus.

Todettakoon, että kevyitä, Puolustusvoimien virallisia helletakkeja on olemassa, mutta niitä jaetaan pääasiassa palkatulle henkilökunnalle. Samaista helletakkia käytetään hieman erilaisella kuviolla myös rauhanturvausoperaatioissa.

Suomalainen sotilas ei palele, on johtajien klassikkoheitto kun suomalainen sotilas palelee. Talven oloihin meillä on kuitenkin kaikki varusteet, joilla palelemisen voi estää. Se on pukeutumiskysymys. Mutta entä kun suomalainen sotilas läkähtyy? Tällä hetkellä ei auta kuin huutaa, että ei läkähdy.