En tullut inttiin ollakseni sijaiskärsijä
Kirjoittaja pohtii, onko yksilöiden virheiden perusteella oikein rangaista koko ryhmää.
Armeijaa pidetään perinteisesti kovan kurin paikkana, jossa virheistä rangaistaan. Yksi virhe ja koko joukkue kärsii.
Ilmiö korostuu etenkin alokaskaudella, jossa eri taustoista tulevia henkilöitä pyritään yhdistämään yhdeksi suureksi koneistoksi. Tämä yhteisöllisyys rakennetaan osittain ryhmärangaistuksien kautta.
Ryhmärangaistuksen toimintaperiaate perustuu ryhmän sisälle syntyvään paineeseen. On palvelustovereiden oman edun mukaista painostaa niskuroitsija lopettamaan yhteisten pelisääntöjen rikkominen.
Periaate on nerokas, mutta myös erittäin turhauttava, etenkin jos rangaistuksia tulee paljon ja niiden aiheuttaja ei ymmärrä tai halua lopettaa epätoivottua toimintaa.
Rangaistusten tarkoituksena on opettaa ryhmä tavoille viemällä heiltä jotain korvaamatonta. Seuraamus kohdistuu pahimmillaan varusmiehille kaikkein pyhimpään, eli iltavapaiden tai lomien menettämiseen.
Näin vakavat rangaistukset ovat tosin yleensä joko pitkään jatkuneen käytöksen seuraamusta tai muuten ansaittuja. Yleensä rangaistuksissa lähdetään liikkeelle kevyestä päästä, kuten varoituksen antamisella.
Myös oma yksikköni on saanut rajoituksia vapaa-ajan kestoon. Rangaistuksena yksittäisten varusmiesten huonosta käytöksestä oli siivota yksikkö lattiasta kattoon.
Keskeinen osa rangaistuksen syytä oli näiden varusmiesten välinpitämättömyys siivoamista kohtaan. Kiinnostus siivoamiseen ei herännyt rangaistuksen aikanakaan, joten syypäät jättivät osallistumatta myös silloin.
Joukkueen jokainen taistelija heitä lukuunottamatta siis kärsi törttöilystä. Eikö hankaluuksia aiheuttavien henkilöiden tulisi kärsiä muita kovempi rangaistus lievemmän sijaan?
Jos häiriöiden aiheuttaja on aina sama, tehokkaampaa olisivat suorat rangaistukset yksilöille. Tietysti yksi kerta ei välttämättä riitä, mutta riittävät toistot tuovat varmasti halutun vaikutuksen käytökseen.
Ryhmärangaistuksia ei kannata kokonaan lopettaa, sillä lievemmissä tapauksissa ne ovat varmasti toimiva ratkaisu. Niillä voidaan muistuttaa koko ryhmää palvelukseen kuuluvasta vaativuustasosta.
Ryhmärangaistus voisi sopia esimerkiksi puututtaessa palvelusohjesäännön vastaiseen pukeutumiseen. Jos asia ei korjaannu huomautuksella, ei mielestäni koko ryhmän marssittamisessa ylimääräiseen koulutukseen ole mitään väärää.