Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Koko kesän pelikielto olikin yhteenkuuluvuuden aloituspotku

Kisakatsomot luokkahuoneessa tekivät kasarmi-illoista ystävystymisen juhlaa.

Kun palvelusajakseni varmistui 255 päivää, havahduin siihen, että armeija-ajan jalkoihin jäävät myös kauan odottamani jalkapallon EM-kisat. Ja sekös harmitti. Jalkapallon arvokisat ja kesän vapaus ovat punoutuneet mielessäni aina yhteen, mutta yhtäkkiä jalkapallohurmoksen täyteinen kuukausi pitäisikin viettää kasarmilla.

Huoli helpotti hieman, kun löysin kasarmilta muitakin potkupallon ystäviä. Läpi kevään tavaksi tuli kokoontua yhdessä luokkahuoneeseen katsomaan tärkeät, ja miksei vähemmänkin tärkeät pelit.

Meistä tuli porukka. Jalkapallo yhdisti ja tutustuin uusiin ihmisiin. Juttu lensi aina mukavasti, kun kaikilla oli yhteinen mielenkiinnon kohde. Eikä aiheena tarvinnut aina edes olla futis, kun aasinsillat syntyivät kuin itsestään. 

Maajoukkueiden pelatessa tutustuimme toisiimme äkkiä entistä tarkemmin. Englannin pelin alla kuulin kaverin lapsuudesta sumuisilla saarilla ja äitini kotimaan Unkarin pelatessa keskustelu kumpusi sikäläisestä politiikasta. Balkanilaistaustainen kaveri puolestaan kertoi pysäyttäviä tarinoita sukunsa kokemista sodan kauhuista, kun juttelimme niemimaan eri maiden fanien välisistä vihanpidoista.

Tunsin sydämessäni piston, kun edellisen saapumiserän 347 ja tämän saapumiserän 165 päivää palvelleet kaverini kotiutuivat juuri sopivasti kisojen alla ja lähtivät Saksaan aistimaan tunnelmaa. Valitettavasti myös suurin osa kasarmin jalkapallointoilijoista pääsi reserviin seuraamaan kisat loppuun. 

En kuitenkaan ole edes katkera, tai ainakaan ylimalkaisen katkera. Yhteiset kisakatsomot loivat tunteen, että olen osa jotain suurempaa ja samassa veneessä on muitakin. Toivon, että ehdin istuttaa kisakatsomoiden ilon tulevaan saapumiserään ja joku löytää sieltäkin itselleen uuden ystävän. 

Uuden saapumiserän ensimmäinen palvelusviikko päättyykin sopivasti EM-finaaliin. Suosittelen kisakatsomoja varuskuntiin kautta maan, siinä on loistava mahdollisuus ryhmäytymiselle.

Kesä palveluksessa ei ole este jalkapallosta nauttimiselle, ja hyvä niin.