Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Armeijan joulu on harvojen herkkua

Kiinni jääminen jouluksi on ainutlaatuinen kokemus.

Joulu on odotuksen aikaa. Sitä se on etenkin varusmiehille, sillä joulun alla selviää, kuka jää jouluksi varuskuntaan eli saa niin sanotun "joulukinkun". 

Kiinni jääminen jouluna on varmasti kaikille varusmiehille ei toivottu vaihtoehto. Varuskuntaan jääminen voi olla monelle vaikeaa ja ikävä on suuri, jos joulun on viettänyt aina kotona perheen kanssa.

Jouluksi kiinni jääneiden mielessä pyörii varmasti koti-ikävä, turhautuneisuus tai jopa katkeruutta. Miksi juuri minä? Mutta täytyy muistaa, että kyseessä on suhteellisen ainutlaatuinen tilaisuus, jota suurin osa varusmiespalveluksen käyneistä ei pääse kokemaan. Tämä jos jokin on kunnioitettavaa.

Kuulun itse niihin onnekkaisiin, jotka pääsevät jouluksi kotiin. Olen siitä tietysti onnellinen, mutta samalla on mietityttänyt, millainen armeijan joulu voisi olla, koska nyt en saa sitä tietää. Kukaan lähisuvussani ei ole kokenut inttijoulun taikaa, joten tämä osa-alue jää suhteellisen tuntemattomaksi.

Armeijan joulu olisi varmasti opettavaista aikaa tutustua paremmin palveluskavereihin, kun olisi aikaa rupatella ja kuunnella muiden jouluperinteistä. Olen varma, että kokemus kasvattaisi monen nuoren arvostusta joulua kohtaan, sillä nykyään monet asiat tuppaavat olemaan heille itsestäänselvyyksiä.

Eri varuskunnissa joulua vietetään erilaisin perintein, joten jo pelkästään niiden kokeminen on arvokasta. Esimerkiksi yhdessä Ruotuväen artikkelissa on mainittu, että Porin prikaatissa varusmiehille tarjotaan joulusauna. Pääperinteet ovat kuitenkin suhteellisen samoja. Samassa artikkelissa mainittiin, että varusmiehille tarjotaan joulukinkkua, laatikoita, rosollia ja jopa graavikalaa. Jos tarjoilu pelaa noin hyvin, tuskin kiinnioloa edes huomaa.

Jos itse olisin kiinni jouluna, ottaisin juhlinnasta kaiken irti ja pyrkisin olemaan kaikissa perinteissä mukana. Täytyy tietysti muistaa, että kiinniolo tietää myös vastuuta eli virka-avussa olemista. Mutta voi vain toivoa, ettei virka-aputarkastus koske myös jouluaattoa, koska se jos mikä olisi inttitermein "aamuista".

Toivotan tasapuolisesti kaikille hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! Kaikille "joulukinkun" saaneille sanon, että nauttikaa ainutlaatuisesta ja varmasti myös opettavaisesta tilaisuudesta viettää toisenlainen joulu.