Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Progressiivinen päiväraha – ideana mallia uusi

Ei ole reilua, että Santahaminan varusmiehet joutuvat maksamaan Helsinki-lisää myös varuskunnassa.

Pääesikunnassa palvelevana varusmiehenä pääsen työskentelemään kaikista ilmansuunnista tulleiden varusmiesten kanssa. Viimeisen kolmen kuukauden aikana olen saanut kuulla paljon paheksuntaa Helsingin hintoja kohtaan, mukaan lukien sotilaskodin. 

Annan esimerkin. Kajaanin sotilaskodissa saa 1,50 eurolla sämpylän, kun taas sama maksaa 2,80 euroa Santahaminassa. Ei kuulosta kovin reilulta.

Päiväraha on valtion maksama korvaus varusmiehille heidän palveluksestaan. Varusmies saa käyttää rahaa, miten tahtoo, mutta suurin osa siitä kuluu ruokaan, juomaan, viihteeseen ja laskuihin.

Tällä hetkellä päivärahat vaihtelevat palvelusajan ja sukupuolen mukaan. Puoli vuotta palvelevat saavat 5,40 euroa per päivä. 255 päivää palvelevat saavat saman summan puolen vuoden ajan, kunnes päiväraha nousee yhdeksään euroon loppupalvelun ajaksi. Vuoden palvelevilla päiväraha nousee 12,50 euroon yhdeksän kuukauden jälkeen. Naisten vapaaehtoista asepalvelusta suorittavat saavat päivärahan lisäksi varusrahaa, joka on 1,50 euroa päivässä.

On melko hullunkurista ja epäreilua ajatella, että yhden leivän ostaminen vie yli puolet varusmiehen päivärahasta Santahaminassa, kun taas Kajaanissa vain yhden neljäsosan. 

Miksi palveluspaikkaa määrää varusmiehen päivärahan ostovoiman?

Päivärahan korottaminen on vaiettu asia, joka tuntuu säikäyttävän veronmaksajan ja päättäjän. Tämän takia haluaisin esitellä ideani, jonka uskon helpottavan päivärahojen korottamista. Miten olisi progressiivinen päiväraha?

Ehdotan, että selvitämme mikä on päivärahan ostovoima jokaisessa kunnassa ja kaupungissa sekä laskisimme siitä valtakunnallisen keskiarvon. Jos varusmiehen päivärahalla on keskiarvoa pienempi ostovoima koti- tai palvelualueella, hänen pitäisi saada korotettua päivärahaa. 

Ehdotukseni on hieman monimutkainen ja mielelläni näkisin kaikkien varusmiesten päivärahojen nousevan muutamalla eurolla. Silti pessimisti minussa sanoo, että tämä ei tule lähiaikoina tapahtumaan. Päivärahoja nostettiin viimeksi tämän vuoden alussa 0,20–0,40 eurolla. Korotusta ei tunnu juuri missään. 

Progressiivinen päiväraha olisi tapa nostaa päivärahoja siellä, missä on eniten tarvetta. Se olisi myös reilua. Korotus myös tarjoaisi mahdollisuuden hienovaraisesti nostaa kaikkien varusmiesten päivärahoja vaiheittain. Veronmaksaja ei huomaa kovin hyvin sentin tai kahden veronkorotuksia.