Kuvassa luutnantit vannovat virkavalansa.

Sinun puolestas elää ja kuolla

Tuoreet luutnantit vannoivat virkavalansa Presidentinlinnassa. Luutnantit aloittavat uransa presidentti Sauli Niinistön mukaan poikkeuksellisissa oloissa.
Kuvassa CASA C-295M -kuljetuskone

Ilmavoimien ATEX 22 -harjoituksessa pudotetaan ihmisiä taivaalta

Ilmavoimien yhteys- ja kuljetuskonekaluston harjoitus valmistaa henkilökuntaa kriisiajan kuljetuksiin. Suuren osan Suomesta kattavalla harjoitusalueella lentää 22.–26. elokuuta monenlaista kalustoa, eivätkä hävittäjät ole pääosassa.
Kuvassa urheilijoita esteradalla.

Urheilu yhdistää yli rajojen

Perinteiset Ilmailuviisiottelun MM-kilpailut järjestettiin tänä vuonna Keski-Suomessa, Tikkakoskella. Osallistujia oli Suomen lisäksi kahdeksasta eri maasta.
Kuvassa puolustusministeri Antti Kaikkonen

Kriisinhallinnan veteraanit kaipaavat lisää tietoa tukipalveluista

Oulunkylän kuntoutuskeskuksen juhlaseminaarissa julkistetusta tutkimuksesta selviää, että kriisinhallintaveteraanien tukijärjestelmistä tiedottaminen koetaan riittämättömäksi. Tähän ongelmaan tutkimustulokset myös vastaavat.
Kuvassa sotilasajoneuvoja Afganistanissa.

Tuore selvitys paljastaa, mitä Afganistanissa tapahtui

Suomi on osallistunut kriisinhallintaan Afganistanissa kolmella vuosikymmenellä. Puolustusministeriön tuore selvitys avaa, mitä Afganistanissa tapahtui ja millainen hinta operaatiosta maksettiin.
Kuvassa yhdysvaltalaisia sotilaita

Merivoimien kansainvälinen harjoitus kehittää rannikkosodankäynnin taitoja

Merivoimien ja Yhdysvaltain merijalkaväen yhteinen rannikkosodankäynnin harjoitus tarjoaa molemmille maille korvaamatonta hyötyä. Maat harjoittelevat poikkeuksellisen nopeasti järjestetyssä harjoituksessa ruohonjuuritason taitoja vaativassa rannikkoympäristössä.
Kuvassa alikersantti Andreas Lindholm

Huoltoaliupseeri täyttää varusmiesten vatsat

Alikersantti Lindholmin vastuulla on ruoan tekeminen harjoituksissa. Isolle joukolle ruoan laittaminen on tarkkaa ja vastuullista puuhaa, sillä ruoan on riitettävä kaikille ja sen on oltava maukasta.
Kuvassa Utö-luokan huoltovene

Merivoimien uusi huoltoveneluokka nimettiin majakan mukaan

Merivoimille luovutettiin uudenlainen huoltovene, joka kehittää Merivoimien logistiikkaa ketterämmäksi ja modernia sodankuvaa paremmin vastaavaksi.
Kuvassa Uudenmaan prikaatin varusmiehiä

"Täällä kulminoituu suomalainen maanpuolustustahto" – Uudenmaan prikaatin alokkaat nimitettiin jääkäreiksi

Uudenmaan prikaatissa järjestettiin pitkästä aikaa sotilasvala- ja vakuutustilaisuus omaisten ja vieraiden läsnä ollessa. Kesäinen lauantaipäivä huipentui alokkaiden nimittämiseen jääkäreiksi.
Kuvassa Puolustusvoiman komentaja, kenraali Timo Kivinen.

Nato-jäsenyyden vaikutukset Suomelle nousivat maanpuolustuskurssin avajaisten puheenaiheeksi

Valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisissa puhutti Euroopan muuttunut turvallisuustilanne. Puolustusministeri Antti Kaikkonen sekä Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen kertasivat puheenvuorossaan lähikuukausien tapahtumia ja muistuttivat maanpuolustuskurssin tärkeydestä Suomen kokonaisturvallisuuden kannalta.
Kuvassa alokkaita valatilaisuudessa.

Valamarssi pistää alokkaat koetukselle

Perinteikäs valamarssi liittää Lapin jääkäripataljoonan alokkaat sukupolvien mittaiseen jääkäreiden ketjuun.
Kuva Hornetista

Hornetien pauke kuuluu Pohjois-Karjalassa

Tällä viikolla Karjalan, Lapin ja Satakunnan lennostojen sekä Ilmasotakoulun henkilökunta harjoittelee ilmasta maahan -tykkiammuntoja. Harjoitus on osa Ilmavoimien tavanomaista koulutustoimintaa.
USS Kearsargen kannella lentokoneita

USS Kearsarge toteutti historiallisen vierailun Suomeen

Yhdysvaltain laivaston maihinnousutukialus USS Kearsargen henkilökunta esitteli aluksen operointikykyjä suomalaisille ja kehui kilpaa Suomen merivoimien suorituskykyä. Alus osallistuu Suomessa tällä viikolla alkavaan Merivoimien sotaharjoitukseen.
Chinook CH-47 Edestä

Iso-Britannian ja Yhdysvaltojen helikopterit harjoittelivat yhdessä Utin jääkärirykmentin kanssa

Suomessa on tänä kesänä vieraillut kansainvälisiä helikopterijoukkoja Iso-Britanniasta ja Yhdysvalloista. Yhteistoiminta on sujunut mallikkaasti ja haastavat logistiikkaketjut ovat pelanneet erinomaisesti.
Kuvassa varusmiehiä valatilaisuudessa.

Porin prikaatissa sotilasvalat järjestetään omintakeisesti

Sotilasvalat järjestetään tänä kesänä normaalin kaavan mukaisesti. Porin prikaatille on ominaista järjestää valat kesäisin muualla kuin varuskunnan sisällä.
Kuvassa pistooli ampuja

Pohjoismaiden parhaat ampujat ottavat mittaa toisistaan Tyrrissä

Tänä vuonna Suomessa järjestettävät Pohjoismaiden ampumamestaruuskilpailut kokoavat pohjolan maat Utin jääkärirykmentin ampumaradalle. Viisipäiväiset kilpailut koostuvat sekä pistooli että kivääriammunnoista.
Kuvassa Petteri Kajanmaa.

Jäsenyys tekee Naton sotilaallisen rakenteen tutummaksi

Naton sotilaallinenrakenne on usean vuosikymmen luoma monimutkainen kokonaisuus. Se koostuu useasta suomalaisille vieraasta päätöksentekoelimestä, joihin myös suomalaisia virkamiehiä ollaan lähettämässä jäsenyyden myötä lisää.
Kuvassa Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen

Puolustusvoimain komentaja valotti viime kuukausien tapahtumia

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen avasi Kotkaniemi foorumi -keskustelutapahtumassa viimeisimpiä tapahtumia Ukrainassa sekä Suomen Nato-jäsenyyden etenemistä.
Kuvassa yhdysvaltalaissotilaita panssarivaunun kyydissä.

Yhteistoiminta auttaa palaamaan perusasioihin

Niinisalossa järjestetty Vigilant Fox -harjoitus antoi niin suomalaisille kuin kansainvälisille joukoille mahdollisuuden vertailla eroja toimintatavoissa.
Kuvassa norjalaisia varusmiehiä ja Pasi-ajoneuvo

Vilskettä ja vipinää Rovajärvellä

Heinäkuun viimeisellä viikolla järjestetty RYSKE-osaharjoitus on osa Maavoimien laajempaa kesän kansainvälistä harjoitus- ja koulutustoimintaa.
Kuvassa varusmies.

Koronatilanne säilynyt rauhallisena Puolustusvoimissa

Koronatilanne on uuden saapumiserän saapumisesta huolimatta pysynyt rauhallisena. Syksyn mahdolliseen uuteen aaltoon ollaan Puolustusvoimissa varauduttu.
Kuvassa tela-ajoneuvo.

EU-yhteishanke kehittää tulevaisuuden ajoneuvoratkaisuja

Euroopan komissio on myöntänyt Euroopan puolustusrahastosta (European Defence Fund, EDF) noin 95 miljoonan euron rahoituksen Suomen ja Patrian johtamalle EU-yhteishankkeelle. Projektin tavoitteena on kehittää yhdeksän Euroopan maan maavoimien tulevaisuuden ajoneuvoratkaisuja. Mukana hankkeessa ovat Suomen lisäksi Belgia, Tanska, Latvia, Norja, Ranska, Itävalta, Kreikka ja Espanja.
Kuvassa kaartinjääkäri Markku Keski-Oja.

Erityistehtävissä Rajavartiolaitoksella pääsee seuraamaan monipuolisesti Rajan toimintaa

Kaartinjääkäri Keski-Oja tiesi jo ennen palveluksen aloittamista hakevansa Rajavartiolaitokselle valo- ja videokuvaajaksi. Erityistehtävien jälkeen hänen tavoitteenaan on suorittaa johtajakoulutus jälki-AUK:ssa.
Reserviläisiä MPK:n koulutuksessa.

Demilitarisoidulle Ahvenanmaalle reserviläistoimintaa

Ahvenanmaalle perustettu uusi reserviläisyhdistys haluaa käynnistää toimintansa mahdollisimman pian.
Reserviläisiä MPK:n koulutuksessa.

Lakiuudistus tuo MPK:n toimintaan merkittäviä muutoksia

Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen ase- ja ampumakoulutusta koskeva lainsäädäntö uudistui 8. heinäkuuta. Uudistuksen myötä MPK:n ase- ja ampumakoulutuksissa voidaan käyttää Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen aseita ja ampumatarvikkeita.
Kuvassa ylimatruusi Ville Vanhanen

Laivastossa saa kokemuksia, joita ei muualla voi kokea

Ylimatruusi Ville Vanhanen on nauttinut varusmiespalveluksestaan laivastossa. Hyvä seura sekä monipuoliset tehtävät ja harjoitukset ovat tehneet palveluksesta ikimuistoisen.
Kuvassa soittajia marssiesityksessä

Sotilasmusiikki tuo kansainvälisiä vieraita Haminaan

Hamina Tattoo järjestetään jälleen koronatauon jälkeen. Kansainväliset sotilassoittokunnat hurmaavat paikalle saapuneen yleisön näyttävillä esityksillään.
Majuri Yrjö Soramies vastaanotti Mannerheim -stipendiä SVFF Suomen Ystävät Sveitsissä stipendilautakuntaa edustavalta Yliluutnantti Daniel Jurt:ilta

Mannerheim-stipendiaatin kunniakirja jaettiin Montreux'n muistomerkillä

Vuoden 2022 Mannerheim-stipendiaatti Majuri Yrjö Soramies vastaanotti stipendiaatin kunniakirjan Montreuxissa Sveitsissä 11. kesäkuuta. 
Panelisteja Suomi-Areenalla

Ukrainan sota Suomi-Areenan keskiössä

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijat käyvät tällä viikolla keskustelua muun muassa Ukrainan sodan globaaleista vaikutuksia sekä Venäjän sotatoimien seuraavista askelista.
Kuva Merivoimien vuosipäiviltä Raumasta

Merivoimien vuosipäivää juhlittiin pitkästä aikaa Raumalla

Jo 104. vuosipäiväänsä viettävä Merivoimat ja sen alukset sekä kalusto kiinnosti raumalaisia. Varsinkin alusten kannella käyminen oli monelle vierailijalle uusi kokemus.