Kuvassa Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja

Valko-Venäjän hallitus on sodassa – maan kansa ei

Valko-Venäjän diktaattori Aljaksandr Lukašenka antaa venäläissotilaiden hyökätä Ukrainaan maansa kautta. Maan oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskajan mukaan valkovenäläiset ovat kuitenkin sotaa vastaan.
Varusmiehiä seisomassa lumisella pihalla.

Päivärahoihin korotuksia ensi vuoden alusta

Päivärahojen, varusrahan sekä ruokarahan korotukset koskevat myös heinäkuun saapumiserän taistelijoita, Pääesikunnasta vahvistetaan.
Kuvassa ohimarssi.

Itsenäisyyspäivän paraati keräsi tuhannet Haminaan

Maasotakoulu järjesti 105-vuotisen Suomen kunniaksi valtakunnallisen itsenäisyyspäivän paraatin Haminassa. Ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen järjestetty paraati viihdytti suurilukuista yleisöä.
Prikaatikenraali Jyri Raitasalo

Suunnittelijasta toimeenpanijaksi

Prikaatikenraaliksi ylennetty Jyri Raitasalo on määrätty Karjalan prikaatin komentajan tehtävään ensi vuoden alusta alkaen.
Kenraalin takki naulakossa

Itsenäisyyspäivän ylennykset julki – uusia nimiä kenraalikuntaan

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on itsenäisyyspäivänä 2022 ylentänyt kenraalimajuri Mikko Heiskasen kenraaliluutnantiksi. Lisäksi kaksi henkilöä ylennettiin kenraalimajuriksi, kaksi prikaatikenraaliksi ja yksi lääkintälippueamiraaliksi. Reservin upseereita ja erikoisupseereita tasavallan presidentti ylensi yhteensä 728.
Kuvassa on musta puku, jonka rintaan on kiinnitetty kunniamerkkejä.

Korkein kunniamerkki pääministeri Sanna Marinille

Ritarikunnat myönsivät jälleen kunniamerkkejä maanpuolustuksen parissa ansioituneille henkilöille. Kunniamerkin saa itsenäisyyspäivänä rintaansa 3631 henkilöä.
Kuvassa kapteenin arvo

Hei reserviläinen, kiinnostaako ylennys?

Tuoreet ylennykset Puolustusvoimissa julkistetaan perinteiseen tapaan itseinäisyyspäivänä. Ylennykset eivät rajoitu ainoastaan kenraalikuntaan, vaan myös reserviläisen on mahdollista ansaita kyseinen kunnianosoitus. 
Kuvassa Kaartin soittokunnassa palveleva varusmies, kaartinjääkäri Arttu Jauhiainen

Musiikki siltana sukupolvien välillä

Presidentinlinnassa järjestetty perinteikäs itsenäisyyspäivän vastaanotto lienee kaikille suomalaisille tuttu tilaisuus. Kaartin soittokunnan huilistin mukaan vastaanoton musiikki yhdistää sukupolvia.
Kuvassa insinöörikomentajakapteeni Petteri Sipilä ja eversti Jarkko Karsikas.

Vuoden digiteko on tehokas ja vihreä

Puolustusvoimien Vuoden Digiteko 2022 -palkinto jaettiin tämän vuoden helmikuussa lanseeratun uuden paikka- ja olosuhdetietopalvelun kehittäjille. POP-lyhennettä kantava projekti helpottaa muun muassa harjoitusten suunnittelua.
Kuvassa tunnelmia Sotilasurheiluliiton kamppailupäiviltä.

Sotilasurheiluliiton kamppailupäivät Kankaanpäässä – kolminkertaista kultaa Konsta Koivistolle

Sotilasurheiluliiton perinteiset kamppailupäivät pidettiin kolmen vuoden tauon jälkeen, tällä kertaa Porin prikaatin järjestämänä.
Pylväsgrafiikka eri vuosien tuloksesta kysymykseen Puolustusvoimien kykyyn luottamisesta.

Maanpuolustusasioille annetaan enemmän arvoa kuin ennen

Kansa haluaa enemmän rahaa Puolustusvoimille, kertoo Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan mielipidetutkimus suomalaisten maanpuolustustahdosta. Myös asevelvollisuus nähtiin kannatettavampana kuin koskaan ennen.
Kari Salminen etupihallaan

Kari Salminen haluaa tuoda Reserviläisliiton lähemmäs ihmistä

Reserviläisliiton ensi vuoden puheenjohtaja Kari Salminen tulee Sääksmäeltä. Sotilasarvoltaan hän on reservin vääpeli, eli kertauspäiviä on kertynyt vuosien aikana iso liuta.
Kuvassa everstiluutnantti Jarkko Pelkonen

Suomi lisää läsnäoloaan Naton kriisinhallintaoperaatiossa Kosovossa

Tuoreen päätöksen nojalla Suomi lähettää Naton Kosovo-operaatioon lisäyksiä muun muassa pioneerijoukkueen muodossa. Naton pyytämät joukot korvaavat operaatiosta vetäytyneitä ukrainalaisia.
Kuvassa kommodori Antony Branchereau

Talvinen Itämeri kasvattaa ranskalaismiehistöä

Ranskalaisen fregatin vierailulla on sekä käytännöllinen että symbolinen merkitys.
Kuvassa K9-panssarihaupitsi ampuu epäsuoraa tulta

Suomi hankkii lisää panssarihaupitseja

Suomi vahvisti tällä viikolla esityksen lunastaa K9-panssarihaupitsien osto-option. Uudenaikaisessa tykistössä yhdistyvät monenlaiset hyödyt.
Kuvassa Taiston harjoitusnäkymä

Rutiinien hiomista kriisien varalle

Taisto on Digi- ja väestötietoviraston järjestämä digiturvaharjoitus. Kiitelty harjoitus pyrkii tarjoamaan matalan kynnyksen tilaisuuden oman kriisivalmiuden parantamiseksi.
Kuvassa vuoden sotilasmuusikoksi valittu Yliluutnantti Tommi Suutarinen

Vuoden sotilasmuusikko on Tommi Suutarinen

Vuoden sotilasmuusikko palkittiin maanantaina 21.11. Helsingin Musiikkitalossa järjestetyn sotilasmusiikin perinnepäivän konsertin yhteydessä. Palkinnon saaja on tänä vuonna yliluutnantti Tommi Suutarinen, joka toimii apulaiskapellimestarina Puolustusvoimien varusmiessoittokunnassa Panssariprikaatissa.
Kuva vuoden 2019 itsenäisyyspäivän paraatista.

Itsenäisyyspäivän paraatissa on vanhaa ja uutta

Puolustusvoimat juhlistaa Suomen 105. itsenäisyyspäivää 6. joulukuuta valtakunnallisella paraatilla Haminassa. Maasotakoulu aikoo tehdä perinteikkäästä tapahtumasta omansa näköisen.
Kuvassa alikersantti Akseli Inkeroinen tornikanuunan edessä.

Valmiusyksikön johtaja olisi "harmaana aikana" ensimmäisenä paikalla

Alikersantti Akseli Inkeroinen toimii tykinjohtajana rannikkotykistössä. Rannikkotykistö on valmiusyksikkö, joten sen varusmiehet ovat valmiina siirtymään tositoimiin tilanteen vaatiessa.
Kuvassa Kaitaan metroaseman kyltti

Miten metrot toimivat poikkeustilanteessa?

Pääkaupunkiseudun metrojärjestelmä on kaikille tuttu, ja sen laajentaminen on tulossa päätökseen joulukuussa. Uudet metroasemat ovat näyttäviä, mutta miten metron toimivuus on varmistettu kriisiaikoina, ja mitä varotoimia toimintavarmuuden ylläpidossa tehdään?
Kuvassa ranskalainen Rafale-hävittäjä

Hornetit, Rafalet ja Gripenit lentävät haastavissa olosuhteissa

Lapin lennoston Hävittäjälentolaivue 11:n järjestämässä Otava 22 -harjoituksessa ilmataistelun konkarit hiovat taktiikoitaan yhdessä ranskalaisten ja ruotsalaisten kumppaneiden kanssa.
Kuvassa Puolustusvoimien sotatalouspäällikkö kenraaliluutnantti Timo Kakkola ja Sotilaskotiliiton puheenjohtaja Anne-May Asplund allekirjoittamassa yhteistyösopimusta.

Sotilaskodit toimivat jatkossakin varuskunnissa ympäri Suomen

Sotilaskodit ovat kaikkien varusmiesten rakastamia taukopaikkoja, joihin voi tulla rentoutumaan raskaan palveluspäivän jälkeen. Vanhimmat varuskunnissa toimivat sotilaskotiyhdistykset ovat jopa 100 vuotta vanhoja, ja toimivat edelleen samoin periaattein.
Kuvassa Mika Hentunen

Mika Hentunen: "Yhdysvaltain kongressivaalit eivät vaikuta Suomen Nato-hankkeeseen"

Ylen Mika Hentusen mukaan Yhdysvaltain tiukille menevät kongressivaalit saattavat heijastua maan ulkopolitiikkaan. Hän uskoo silti Yhdysvaltain jatkavan Ukrainan tukemista.
Kuvassa Pål Jonson ja Esa Pulkkinen

Suomi ja Ruotsi Naton kovaan huomaan

Hanakäräjät on vuosittain Espoon Hanasaaressa järjestettävä suomalais-ruotsalainen puolustus- ja turvallisuuspoliittinen konferenssi. Tänä vuonna keskustelu käsitteli lähes ainoastaan maiden Nato-jäsenhakemuksia.
Kuvassa Norjan kansallisen sotilasedustajan toimistossa palvelevat varusmiehet

Naton esikunnista löytyy norjalaisia varusmiehiä

Norja on ottanut Naton ulkomaantehtävistä kaiken irti ja lähettänyt sinne myös varusmiehiä. Varusmiesten tehtävät liittyvät pääasiassa esikunnan arjen tukemiseen, mutta ulkomaille ei kuka vain pääse.
Kuvassa toimittaja ja kirjailija Mikko Virta.

Kekkosen salatut länsiyhteydet paljastuivat

Iso-Britannia otti presidentti Urho Kekkosen salaisen operaationsa kohdehenkilöksi, kertoo uutuuskirja. Mikko Virta törmäsi Kekkos-kuvaa muuttaviin asiakirjoihin sattumalta.
Kuvassa presidentti Niinistö.

Presidentti Niinistö pitää ydinasekeskustelun arkipäiväistymistä vaarallisena

Neljästi vuodessa järjestettävän valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaistilaisuudessa puhui maailmanpoliittisesti turbulenttia aikaa painottava tasavallan presidentti Sauli Niinistö.
Kuvassa Reserviupseerikoulu Haminassa.

Uuden reserviupseerikurssin tavoitteena on vakioida koulutus

Reserviin aletaan lauantaina kouluttaa uutta sukupolvea upseereita. Kurssille numero 261 koulu saa uuden johtajan.
Kuvassa Hammer 22 -harjoituksen johtaja, eversti Rainer Kuosmanen

Tankkien putket savuavat Hammer 22 -harjoituksessa

Niinisalossa järjestettävään Hammer 22 -harjoitukseen osallistuu suomalaisten reserviläisten lisäksi yhdysvaltalaisia joukkoja. Pienemmässä mittakaavassa mukana on myös varusmiehiä.
Kuvassa Puolustusvoimien henkilöstöpäällikkö, kenraalimajuri Rami saari

Henkilöstöpäällikkö painottaa esimiestyön merkitystä

Puolustusvoimien henkilöstöpäällikkö ei ryhtyisi tässä vaiheessa suuriin toimenpiteisiin ammattiliittojen ulostulojen takia. Samoja aiheita käsitellään Puolustusvoimien tulevassa henkilöstöstrategiassa, jonka iskulauseena on "inhimillistä suorituskykyä".