Kuvassa Joalin Loukamaa kiipeämässä tikapuita.

Intistä kiinnostunut Joalin Loukamaa oppi Selviytyjissä, että poikkeukselliset olosuhteet tuovat ihmisiä yhteen

Supersuosittu sometähti haluaa maailmalle mutta on Suomessa kuin kotonaan. Selviytyjät-finalisti pääsi harvinaislaatuiselle vierailulle Santahaminan varuskuntaan.
Kuvassa Sipe Santapukki Apulannan treenikämpässä.

Komentajan talosta kajahtelee musiikki

Ihmiset ovat löytäneet tiensä Apulandiaan, ja se ilahduttaa Sipe Santapukkia. Tiiliseinien sisälle kätkeytyy pala arvokasta historiaa ja rokkimaailman vivahteita.
Havainnekuva valkoisesta rakennuksesta.

Viihtyvyyttä varusmiehille ja henkilökunnalle

Kasarmialueita uudistetaan ja peruskorjataan tulevien vuosien aikana. Rakennustyömailta valmistuu varusmiehiä ja henkilökuntaa palvelevia terveitä ja viihtyisiä rakennuksia. Projektit etenevät niin Rissalassa, Rovaniemellä kuin Immolassakin.
Kuvassa kersantti Ahonen.

Hyvillä mielin reserviin

Komppanian vääpelinä toimineen kersantti Aleksi Ahosen aamut ovat ohi. Ahoselle palvelus opetti itsenäistymistä ja oma-aloitteisuutta, ja hänen mukaansa pienessä varuskunnassa oppii hyvin tuntemaan toisensa.
Kuvassa RUK:in päärakennus Haminassa.

Reserviupseerikoulu juhlistaa vihdoin satavuotista taivaltaan

Reserviupseerikoulun satavuotisjuhlat järjestetään tänään verkossa. Koulun johtaja, eversti Vesa Helminen sanoo, että myös tuhansien reserviupseerien juhlaan Haminassa oli ehditty varautua.
Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen.

Komentajien vuosittainen vuoropuhelu

Kokous Pohjoismaiden ja Baltian maiden puolustusvoimien komentajien välillä oli onnistunut. Yhteistyö vaatii säännöllistä kanssakäymistä, joka tällä kertaa mahdollistettiin etäyhteyden avulla.
Hävittäjälentokone nousemassa ilmaan.

Viidennen sukupolven hävittäjät mukana lentotoimintaharjoituksessa

Ilmavoimien kansainvälinen ACE-harjoitus huipentaa pitkän suunnittelutyön. Harjoitukseen osallistuu isäntämaiden Suomen, Ruotsin ja Norjan lisäksi useita muitakin valtioita, mutta koronapandemian vaikutukset on pystytty harjoituksessa huomioimaan.
Varusmies puhelimellaan takaa kuvattuna.

Liittolaiset vakoilevat toisiaan iloisesti

Tiedustelu elää omaa elämäänsä ihmisten keskellä. Se ei tarkoita aina nurkan taakse vilahtavaa agenttia tai salakuuntelua. Tiedustelu koskettaa meistä jokaista.
Rokote menossa varusmiehen käteen.

Kaikille varusmiehille mahdollisuus koronarokotukseen heinäkuussa

Heinäkuussa palveluksessa oleville varusmiehille tarjottava vapaaehtoinen koronarokote voi ennen pitkää mahdollistaa koronan tuomista erityisjärjestelyistä luopumisen. Pääesikunnan hallintoylilääkäri, lääkintäkapteeni Taija Lahtinen luottaa, että tarpeeksi moni varusmies päätyy ottamaan rokotteen.
Kuvassa Patrian pyöräpanssariajoneuvo.

Maavoimien liikkuvuushanke vakuutti latvialaiset

Maavoimien pyöräpanssariajoneuvohanke etenee hankintoihin mahdollisesti jo tämän vuoden aikana. Suomen ja Latvian lisäksi hanke on herättänyt mielenkiintoa muuallakin. Toukokuun demokiertue onnistui tavoitteissaan.
Hämeenmaa-alus kesäisillä vesillä.

Hämeenmaa ja Vahterpää kansainvälisen harjoituksen aalloilla

Monikansallinen Baltops 2021 -harjoitus on kuluvan vuoden suurin kansainvälinen harjoitus, johon Merivoimat osallistuu.
Neljä lippua salossa, kaksi EU-lippua ja kaksi ECDC:n

Suurvallat ja pandemia lisäävät kiinnostusta EU:n puolustukseen

Suurvaltojen eli Yhdysvaltojen, Kiinan ja Venäjän viimeaikainen toiminta sekä koronapandemia ovat lisänneet kiinnostusta Euroopan unionin puolustuksen kehittämiseen. Tämä kävi ilmi EU-komission Suomen edustuston 4. kesäkuuta järjestämässä paneelikeskustelussa.
Tasavallan presidentin Sauli Niinistö laskeutuu portaita lipunnostoa varten.

Juhlakaluina kaikki kenraalikunnasta kotiväkeen

Tänään suomalaiset pysähtyvät arvostamaan menneiden ja nykyisten sukupolvien työtä kotimaan turvallisuuden edistämiseksi. Koko Puolustusvoimien henkilökunta juhlii päivää yhdessä tilaisuudessa ensimmäistä kertaa historiassa.
Päesikunta 100 -vuotta teos pöydällä.

Pääesikunta sai viimein historiateoksensa

Pääesikunta 100 vuotta -historiateos julkaistiin puolustusvoimain lippujuhlan päivänä 4. kesäkuuta. Teos on artikkelikokoelma, joka valottaa niin Pääesikunnan yli satavuotista historiaa kuin nykyisyyttäkin.
Varusmies ojentamassa arvomerkkiä toiselle varusmiehelle.

Yksi uusi nimi kenraalikuntaan ja tuhansia muita ylennyksiä

Tasavallan presidentti on puolustusvoimain lippujuhlan päivänä 4. kesäkuuta ylentänyt kaksi henkilöä kenraalimajuriksi ja yhden prikaatikenraaliksi sekä viisi henkilöä everstiksi, kaksi kommodoriksi ja yhden lääkintäeverstiksi. Lisäksi ylennyksen sai yli 300 muuta henkilökuntaan kuuluvaa ja yli tuhat reservin sotilasta.
Tasavallan presidentin lippu.

Lippujuhlan päivää vietetään huomenna ympäri Suomen

Puolustusvoimille hyvin arvokkaan päivän huipentuma on Rakuunasoittokunnan konsertti, jota voi seurata suorana lähetyksenä Yle Areenasta. Pandemian värittämiin juhlatunnelmiin pääsee myös Puolustusvoimien sosiaalisesta mediasta.
Maria Ohisalo ulkona kesäisessä puistossa.

Arjen turvallisuus kuuluu kaikille ja se tehdään yhdessä

Sisäministeriön Arjen turvallisuus kuuluu kaikille -webinaarissa purettiin Valtioneuvoston selontekoa sisäisestä turvallisuudesta. Viesti oli selvä: sisäinen turvallisuus tehdään yhdessä.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö mediatilaisuudessa.

Ylipäällikkö vaikuttui Merivoimien toiminnasta

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tarkasti keskiviikkona Merivoimat ja innostui muistelemaan alokasaikojaan Örön saarella. Hänen mukaansa nuoret ottavat Suomen puolustamisen vakavasti.
Kuvassa everstiluutnantti Aki-Mauri Huhtinen.

Disinformaation ja informaation pysyvä kamppailu

Informaatiovaikuttimisen käsitteet dis- ja misinformaatio kytkeytyvät vahvasti sekä sosiaaliseen mediaan että esimerkiksi rokotteisiin. Suurvallat voivat vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin vääristämällä informaatiota.
Varusmiehiä ja panssarivaunu.

Nuoli 21 -harjoitus vaatii soveltamista ja sopeutumiskykyä kaikilta osapuolilta

Kelit ovat suosineet Panssariprikaatin johtamaa Nuoli 21 -harjoitusta. Taistelut jatkuvat edelleen Pohjankankaan ampuma- ja harjoitusalueella.
Kadetti seisomassa laivan kannella.

Operatiivisiin tehtäviin suoraan opinnoista

Kansainvälisestä yhteistyöstä kiinnostunut merikadetti Cilla Koskinen on oppinut löytämään oman rauhan pitkilläkin laivajaksoilla. Hän suosittelee meriupseerikoulutusta kaikille riippumatta siitä, missä puolustushaarassa on varusmiespalveluksensa suorittanut.
Sotilaita seisomassa sateessa.

Sadat ruotsalaissotilaat osallistuvat Maavoimien vuoden suurimpaan harjoitukseen

Northern Forest 21 -harjoitus tuo hyvin esille sekä Suomen ja Ruotsin välisen yhteistyön että reserviläisten ja varusmiesten osaamisen. Harjoitus koostuu kovapanosammunta- ja taisteluharjoitusvaiheesta.
Suomalainen rauhanturvaaja istumassa kahvikupposen ääressä.

Vappumunkkeja Lähi-idän lämmössä – päivä rauhanturvaajan arjessa

Ylikersantti Joni Saarelan päivät rauhanturvatehtävissä vaihtelevat lähes laidasta laitaan, mutta tietyt palaset pysyvät useimmiten samoina. Libanonin operaatiossa on aikaa myös sotaelokuville ja saunailloille.
Kolme sotilasta tekemässä kunniaa juhlavarustuksessa.

Kriisien ratkojat saavat YK:n rauhanturvaajapäivänä ansaitsemaansa tunnustusta

Vuoden rauhanturvaajaksi on valittu reservin yliluutnantti Katariina Lausto. Rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja Mauri Koskela toivoo, että valinta innostaa uusia naissotilaita hakeutumaan kriisinhallintatehtäviin.
Kuvassa painitaan.

Urheilukoulun painijat Tokion kisakoneeseen

Olympiakomitea vahvisti eilen Kaartin jääkärirykmentissä liikunta-aliupseereina työskentelevien painijoiden olympiapaikat. Tänä keväänä raskaaseen sarjaan siirtyneelle Kuosmaselle olympiapaikka on vasta ensimmäinen askel kohti suurempia tavoitteita.
Kuvassa ammutaan.

Lohtajan ilmapuolustusharjoitus osui maaliin

Lohtajalla järjestetty valtakunnallinen ilmapuolustusharjoitus päättyy tänään. Harjoitus oli volyymiltään suurempi kuin aiemmat vastaavat koronapandemian aikana, mutta sen toteutus sujui mutkitta.
Rannikkojoukkoja nousemassa aluksesta maihin kalliolle.

Meri- ja rannikkoseutu mittaa korona-ajan varusmiehet

Merivoimien johtama kunnianhimoinen Ritva 21 -harjoitus on käynnistynyt Etelä-Suomessa. Ruotsalaisten alukset Pohjois-Itämerellä tarjoavat lisämausteen mahdollisimman todenmukaiseksi rakennetulle harjoitukselle.
Kuvassa reserviläisiä Rovajärvellä.

Reserviläispalkkoja nostetaan kesäkuun alussa

Puolustusministeriö kertoi tiistaina 24. toukokuuta reserviläisten palkkojen korotuksista. Korotukset astuvat voimaan kesäkuun alussa.
Suojausryhmä suorittaa tehtävää Afganistanissa.

Suomalaissotilaat poistuvat Afganistanin operaatiosta lähes 20 vuoden jälkeen

Ensimmäiset Puolustusvoimien joukot kotiutetaan tänään Nato-johtoisesta Afganistanin Resolute Support -kriisinhallintaoperaatiosta. Arvokkaat kokemukset ovat antaneet suuntaviivoja suomalaiselle sotilaskoulutukselle jo vuosien ajan.
Kuvassa varusmies.

"Intin tähtihetki oli ehdottomasti M21 Taisteluämpäri -videon nouseminen viraaliksi"

Alikersantti Toivonen päätti hyödyntää siviilipuolen osaamistaan myös varusmiespalveluksessa. Pääesikunnan verkkosivujen ylläpitäjän tehtävät toivat kesätyöpaikan Merisotakoulusta.