"Odotan, että pääsen tekemään uraauurtavaa työtä"
Teknologiaennakoinnin ja -soveltamisen apulaisprofessoriksi valittu Marko Höyhtyä aloittaa tutkimus- ja opetustyön Maanpuolustuskorkeakoulussa syksyllä.
Maanpuolustuskorkeakoulun uuden lahjoitusprofessuurin muodostaminen on loppusuoralla. Teknologiaennakoinnin ja -soveltamisen apulaisprofessorin virkaan nimitetty Marko Höyhtyä on jo aloittanut syksyn valmistelut Maanpuolustuskorkeakoululla.
– Takana on mielenkiintoiset pari viikkoa, Höyhtyä kertoo.
Työhön asettuminen on ollut oppimista. Ensimmäiset viikot ovat kuluneet työkalujen ja järjestelmien asentamisessa ja työyhteisöön tutustumisessa. Höyhtyän mukaan tulevan työn sisältö alkaa hiljalleen hahmottua.
Erilaiset satelliitti- ja tilannetietoisuusteknologiat ovat tulleet tutuksi parikymmentä vuotta teknologian tutkimuskeskus VTT:llä erilaisissa tutkimustehtävissä tutkimusprofessorina toimineelle Höyhtyälle.
Uusi ala keskittyy tutkimaan esimerkiksi kvantti-, nano-, häive- ja avaruusteknologiaa, autonomisia järjestelmiä sekä älykkäitä energiaratkaisuja. Keskiössä on varsinkin näiden vaikutus taistelukenttään.
Tutkitaan teknologian murrosta
Höyhtyä aloittaa varsinaisen opetustyön syksyllä. Päätehtävänä hänellä kuitenkin on johtaa tutkimusryhmää, joka on aktiivisesti mukana teknologian kehitystyössä.
– Taistelukentällä on tullut paljon teknologian murroksia. Ukraina-sota on varsinkin näyttänyt, miten nopeaa teknologian kehitys on, hän täsmentää.
Alalla seurataan aktiivisesti, miten esimerkiksi drooni- ja satelliittiteknologia sekä viestintämenetelmät kehittyvät lähivuosina.
Höyhtyä aikoo tutkimustyössään selvittää, miten näitä teknologian osa-alueita voidaan soveltaa Puolustusvoimien tarpeisiin. Toisaalta hän keskittyy hahmottamaan, millaisia uhkakuvia esimerkiksi kvanttiteknologia taistelukentällä muodostaa.
Apulaisprofessorin tehtäviin kuuluu tällaisten aihealueiden ymmärtäminen ja tutkiminen. Lopuksi täytyy varmistaa, että tulevat upseerit sisäistävät uuden tiedon.
– Odotan, että pääsen ymmärtämään paremmin koko Puolustusvoimien toimintaa ja tekemään uraauurtavaa työtä, Höyhtyä kertoo.
Historiallinen lahjoitus
Uusi teknologiaennakoinnin ja -soveltamisen professuuri muodostettiin yksityisen lahjoituksen turvin. Kyseessä on Maanpuolustuskorkeakoulun ensimmäinen lahjoitusprofessuuri ja suurin yksityishenkilöltä saatu lahjoitus ikinä.
– Tämä on meille todella tärkeä pelinavaus, Maanpuolustuskorkeakoulun rehtori, kenraalimajuri Mika Kalliomaa kiittelee.
600 000 euron lahjoituksen teki kauppatieteiden maisteri Tapio Peltomäki. Maanpuolustuksesta kiinnostunut Peltomäki näki, että nyt on korkea aika vahvistaa sotatekniikkamme kilpailukykyä maailmalla.
Kalliomaan mukaan lahjoitusprofessuurin mahdollistama tutkimustyö lisää Puolustusvoimien ymmärrystä sotilasteknologian kehityksessä. Sen avulla kehitämme omaa sotataitoamme.
– Keskeinen tehtävä meillä on varmistaa, että tutkimuksemme on riittävän hyvin resursoitu. Professori ei yksin pysty viemään tutkimusta eteenpäin, vaan on saatava jatkotutkijoita ja tutkimustyöntekijöitä hänen ympärilleen, hän lisää.
Lue lisää lahjoitusprofessuurista tästä.