Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Eeli Gröhn

Kuvassa MPPK:n rehtori kenraalimajuri Mika Kalliomaa ja lahjoituksen tehnyt kauppatieteiden maisteri Tapio Peltomäki.

Vasemmalla MPPK:n rehtori kenraalimajuri Mika Kalliomaa, oikealla lahjoituksen tehnyt kauppatieteiden maisteri Tapio Peltomäki. Herrat olivat minuutteja aikaisemmin allekirjoittaneet lahjoitussopimuksen.

MPKK sai historiansa suurimman lahjoituksen

Oskar Äyräpää

Maanpuolustuskorkeakoulu käyttää poikkeuksellisen suuren lahjoituksen uuden professuurin ja tutkimusryhmän perustamiseen.

Kauppatieteiden maisteri Tapio Peltomäki lahjoittaa 600 000 euroa Maanpuolustuskorkeakoululle (MPKK) sotatieteellisen tutkimuksen tukemiseen.  

Lahjoitus käytetään teknologiaennakoinnin apulaisprofessuuriin ja tutkijaryhmän perustamiseen sekä alaan liittyvään tutkimukseen. Apulaisprofessorin tehtävä täytetään vuonna 2024, ja tutkimusteemat määräytyvät valittavan henkilön taustan mukaan. 

Turkulainen Peltomäki on osoittanut suurta kiinnostusta maanpuolustusta kohtaan. Hän on ensimmäinen rauhan ajan reserviupseeri, joka on saavuttanut everstiluutnantin arvon, vaikka ei ole työskennellyt Puolustusvoimissa tai puolustusministeriössä. 

Peltomäki on ollut pitkään aktiivinen vapaaehtoisessa maanpuolustustoiminnassa. Hän on toiminut muun muassa Maanpuolustuskouluyhdistyksen puheenjohtajana ja Suomen Reserviupseeriliiton neuvottelukunnan puheenjohtajana. Peltomäen mukaan lahjoitus on hänen uusin panostuksensa, mutta muuten hänen aikansa maanpuolustuksen vastuutehtävissä alkaa olla iän myötä ohi.

– En aio tästä mihinkään kadota, mutta ehkä on aika antaa nuoremman sukupolven ottaa vastuuta, Peltomäki pohti.

Peltomäen mielestä lahjoituksen mahdollistama teknologiaennakoinnin apulaisprofessuuri on hänelle paras tapa jatkaa maanpuolustustyötä. Peltomäen mukaan me elämme teknologisten murrosten ajassa ja uudet teknologiat tarvitsevat tutkimusta. Hän painottaa, että lahjoitusprofessuuri myös tukee tulevien upseerien koulutusta.

MPKK:n rehtori kenraalimajuri Mika Kalliomaa kuvaili Peltomäen panostusta maanpuolustukseen ainutlaatuiseksi ja palkitsi Peltomäen rehtorin kolikolla.   

Varautumista tuleviin mahdollisuuksiin ja uhkiin

Teknologianennakointi on tutkimusalana Maanpuolustuskorkeakoulussa uusi. Teknologiaennakointi tutkii teknologian muutosta ja sen vaikutusta maailmaan. Aiheita ovat muun muassa kvantti-, nano-, häive- ja avaruusteknologia, autonomiset järjestelmät sekä älykkäät energiaratkaisut. Erityisesti sotatieteellistä tutkimusta kiinnostaa sodankäyntiin laajasti vaikuttavat vallankumoukselliset ja murrokselliset teknologiat.

Vasemmalla MPKK:n tutkimusryhmänjohtaja insinöörimajuri Mika Nieminen, oikealla MPKK:n tutkimusjohtaja tohtori Hannu Kari. Kuva: Eeli Gröhn

–  Meidän pitää pystyä näkemään jo olemassa olevat ja tunnistetut teknologiat, mutta myöskin olla varuilla disruptiivisilta teknologioita, jotka voivat täysin muuttaa sodankäynnin. Niihin on hyvä saada ennakkovaroitus, selitti MPKK:n tutkimusjohtaja, tohtori Hannu Kari.

MPKK:n tutkimusryhmänjohtaja insinöörimajuri Mika Nieminen painotti teknologiaennakoinnin tuottaman tiedon hyötyä upseeristolle. Suomen upseerit voivat lahjoitusprofessuurin ansiosta paremmin varautua tulevien teknologioiden hyötyihin ja haittoihin. 

Teknologiaennakoinnin tutkimus on tällä hetkellä suosittua Natossa. Nieminen kertoo, että Suomi osallistuu tutkimusyhteistyöhön johtajana, mahdollisesti osallistujana ja ennen kaikkea verkostoitujana.