Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Elias Harinen

Kuvassa Venlojen viestin aloitus.

Venlojen viesti pamahti käyntiin perinteisen Napuen tykin tahtiin.

Puolustusvoimat oli tukemassa yli 17 000 suunnistajan suurtapahtumaa

Santeri Kuusela

Suomen suurin suunnistustapahtuma vaatii paljon järjestelyä monelta eri taholta.

Metsämaa sai taas kyytiä, kun tuhannet suunnistajat näyttivät parastaan Lakia-Jukola -viestisuunnistustapahtumassa Kauhavalla. Suomen suurimpaan urheilutapahtumaan ilmoittautui yli 17 000 suunnistajaa 19 eri maasta.

Reserviä liikuttamassa oli tapahtuman pääyhteistyökumppani Puolustusvoimat, joka on tukenut tapahtumaa jo vuosia.

– Puolustusvoimien kannalta järjestelyt onnistuivat erinomaisesti, Maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Sami-Antti Takamaa sanoo.

Kauhavan entisen lentokentän alueen vallannut tapahtuma vaatii ympärilleen runsaasti talkoolaisia ja yhteistyökumppaneita. Haasteena on suunnistustapahtuman luonne. Suurin osa kilpailusta käydään metsässä, joten talkoolaisia tarvitaan monenlaisiin tehtäviin.

– Suunnistajat pääsivät paikalle, löysivät parkki- ja telttapaikan, pääsivät suunnistamaan, löysivät rastit ja pääsivät maaliin. Kaikki oleellinen oli järjestyksessä, Takamaa lisää.

Kumppanuus näkyy tapahtumassa monella tapaa, sillä Puolustusvoimien osaamista oli hyödynnetty muonituksesta majoitukseen. Erityisen mieleenpainuva näky kisa-alueella oli 300 puolijoukkueteltan meri. 

– Puolustusvoimat on avainroolissa tapahtuman järjestämisessä, pääsihteeri Pauli Mäkelä kommentoi.

Pelkästään satojen suunnistajien seuraaminen tuo vaikeutensa. Puolustusvoimat on  kriittisessä asemassa riittävien tietoliikenne- ja viestintäyhteyksien järjestämisessä. 

– Lakia-Jukola on hyvä paikka tuoda esille Puolustusvoimien toimintaa kokonaisturvallisen Suomen puolestapuhujana, Mäkelä lisää.