Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Elias Harinen

Kuvassa on puhujat Porin kaupungin järjestämässä keskustelussa informaatiovaikuttamisesta SuomiAreenassa

Maanpuolustuskorkeakoulun emeritusprofessori, eversti Aki-Mauri Huhtinen (vas.), kenraali (evp) Timo Kivinen ja Helsingin Yliopiston professori Katja Valaskivi pääsivät keskustelijoiden penkeille SuomiAreenalla Porissa.

"Ihmisten välinen luottamus on tärkeä vastavoima informaatiovaikuttamiselle"

Elis Henell

Turvallisuuden kulttuuri opetetaan jo rauhan aikana, muistutti kenraali (evp) Timo Kivinen SuomiAreenan keskustelussa.

Informaatiovaikuttaminen ei millään tavalla ole uusi ilmiö, mutta teknologian nopea kehitys on tuonut siihen uusia piirteitä, jotka ovat helposti käytettävissä haitallisiin tarkoituksiin. Aina uuden mediaympäristön negatiiviset yhteiskunnalliset vaikutukset eivät edes vaadi ulkopuolista toimijaa toteutuakseen.


Nämä kysymykset puhuttivat kolmea alan asiantuntijaa Porin kaupungin järjestämässä keskustelussa informaatiovaikuttamisesta SuomiAreenassa.


– Sosiaalinen media on globaalien teknologiajättien luoma ja ohjaama ympäristö, joka elää konfliktinhakuisuudesta, sanoi Helsingin Yliopiston professori Katja Valaskivi


– Provokaatio on näiden kanavien keskeinen liikeidea, hän jatkoi.


Keskustelukulttuurin sävy on hyvä esimerkki siitä, miten itse osallistumme yhteiskuntarauhan horjuttamiseen verkossa, tiedostamattakin. Maanpuolustuskorkeakoulun emeritusprofessori, eversti Aki-Mauri Huhtinen toi esiin sen, ettei vielä täysin tiedetä, miten informaation myrkyllisyys vaikuttaa ihmiseen.


– Tiedämme, että globaali informaatioympäristö on saastunut ja että se voi pilaantuneen ruoan tai päihteiden tapaan fyysisesti vaikuttaa haitallisesti meihin. Mutta emme tiedä, miten paljon tätä saastetta oikeasti siedetään, Huhtinen totesi. 


Ulkomaiset toimijat, kuten Kiina ja Venäjä, ymmärtävät hyvin länsimaisen informaatiokäytöksen ja osaavat hyödyntää sitä. Emme kuitenkaan voi täysin siivota tai rajata sosiaalista mediaa, vaan olemme osittain teknologiajättien armoilla. Siksi pitää panostaa rakentavaan ennaltaehkäisyyn ja lainsäädäntöön.


– Ihmisten välinen luottamus on tärkeä vastavoima informaatiovaikuttamiselle. Turvallisuuden kulttuuri opetetaan jo rauhan aikana, kiteyttää keskusteluun osallistunut kenraali (evp) Timo Kivinen.


Luottamus yhteiskunnan instituutioihin ja toisiimme mainittiin keskustelussa monta kertaa. Se toimii vastamyrkkynä ulkoiselle vaikuttamiselle ja siksi luottamuksen rapauttaminen on myös suora tavoite vihollisvalloille.


– Disinformaation levittäminen on suora tapa vaikuttaa, mutta myös riidan kylväminen. Somessa se on helppoa, aina ei tarvitse edes yrittää vaan se tapahtuu itsestään, Katja Valaskivi sanoi. 


– Siihen vaikuttaa, että yksilön rooli kaupallisessa somessa ylikorostuu, negatiiviset seuraukset tosin ovat yhteiskunnalliset.