Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Rajavartiolaitos

Kuvassa kaksi Suomen Rajavartiolaitoksen uutta lentokonetta.

Uudet Bombardier Challenger 650 -liikesuihkukoneet varustetaan uusimmilla tutkilla ja sensoreilla.

Prikaatikenraali Jari Tolppanen kehui uutta monitoimilentokonetta: "Rajavartiolaitoksen kyvyt tulevat kehittymään merkittävästi"

Rafael Vanhamäki

Rajavartiolaitos valitsi uusien valvontalentokoneidensa toimittajaksi yhdysvaltalaisen Sierra Nevada Corporationin.

Rajavartiolaitos valitsi uusien monitoimilentokoneidensa toimittajaksi yhdysvaltalaisen Sierra Nevada Corporationin. Sopimus allekirjoitettiin Rajavartiolaitoksen tiedotustilaisuuden yhteydessä torstaina Katajanokan Kasinolla.

Yhdysvaltalaisyhtiö toimittaa Suomelle kaksi Rajavartiolaitoksen tarpeisiin suunniteltua alusta, jotka perustuvat kanadalaisiin Bombardier Challenger 650 -liikesuihkukoneisiin.

– Rajavartiolaitos saa hyvin suorituskykyiset ja luotettavat valvontalentokoneet 30 vuodeksi, Rajavartiolaitoksen teknillisen osaston osastopäällikkö, prikaatikenraali Jari Tolppanen kehuu.

Challenger 650 -koneet korvaavat muutaman vuoden päästä rajavartiolaitoksen tällä hetkellä käyttämät Dornier 228-valvontalentokoneet. 

Niin sanottu MVX-hanke rajavartiolaitoksen koneiden uudistamisesta sai alkunsa vuonna 2019. Hallitus myönsi hankkeelle 163 miljoonan euron budjetin vuonna 2022.

Tolppasen mukaan uudet koneet ovat moderneja, tasapainoisia ja parantavat merkittävästi Rajavartiolaitoksen kykyjä.

– Meidän tietojemme mukaan ei ole vastaavankaltaista valvontakonetta, joka olisi yhtä monipuolinen. Integroitavat järjestelmät ovat hyvin moderneja ja suorituskykyisiä. Rajavartiolaitoksen kyky huolehtia rajaturvallisuustehtävistä ja merellisen turvallisuuden tehtävistä tulee kehittymään merkittävästi, Tolppanen kiteyttää.

Suihkukoneet siirtyvät allekirjoitetun sopimuksen myötä rakentamisvaiheeseen. Koneet on tarkoitus saada käyttöön vuosien 2026 ja 2027 aikana. Dornier-valvontakoneet pysyvät käytössä siirtymävaiheen yli.

Koneiden toimittajaksi valittu Sierra Nevada Corporation on 61 vuotta vanha globaali ilmailu- ja puolustusteollisuusalan yritys, jonka tärkeimmät asiakkaat ovat Yhdysvaltojen puolustusministeriö ja avaruushallintovirasto Nasa.

– Yritys erottautui tarjouskilpailussa monella tapaa. Ennen kaikkea heillä oli aito pyrkimys vastata Rajavartiolaitoksen tarpeeseen, Tolppanen hehkuttaa.

Rajavartiolaitoksen apulaispäällikön sijainen, kenraalimajuri Matti Sarasmaa ja Sierra Nevada Corporationin Vice President Joshua F. Walsh aloittavat yhteistyön luottavaisina. Kuva: Elias Harinen

Koneissa uutta tekniikkaa

MVX-hankkeen hankintapäällikön, everstiluutnantti Kenneth Rosenqvistin mukaan uusiin koneisiin tulee lukuisia moderneja sensoreita ja tutkia, joita käytetään hyvin monipuolisesti erilaisten kohteiden havainnointiin, tunnistamiseen ja seurantaan.

Rajavartiolaitoksen lentokoneiden tärkeimpiin tehtäviin kuuluvat maa- ja merirajojen valvonta, etsintä- ja pelastustehtävät, Itämerellä liikkuvien alusten tunnistaminen sekä merellisten ympäristövahinkojen havaitseminen.

Koneilla valvotaan myös Suomen alueellista koskemattomuutta ja voidaan osallistua kansainväliseen yhteistyöhön.

Rosenqvistin mukaan koneet varustetaan vähintäänkin samoilla suorituskyvyillä kuin edeltäjänsä, mutta niistä löytyy myös täysin uusia ominaisuuksia.

– Uutena suorituskykynä Rajavartiolaitokselle tulee radioteknisen valvonnan sensoreita. Niillä pystytään havaitsemaan, paikantamaan ja seuraamaan erilaisia radiolähettimiä ja tutkalähetteitä.

Myös esimerkiksi koneiden elektro-optiset infrapunakamerajärjestelmät ovat erittäin suorituskykyisiä verrattuna nykyisiin.

Rosenqvistin mukaan miehistön kouluttaminen uusiin koneisiin on hyvin samankaltaista kuin nykyään, mutta kauppaan yhdysvaltalaisyhtiön kanssa sisältyy myös laajasti uusien järjestelmien koulutuspalveluja.