Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Oskar von Essen

Kuvassa aliupseerioppilas Eve Heikkonen koiransa Upin kanssa.

Upikin laskee aamuja Eve Heikkosen palveluksen päättymiseen.

Upi ei tykkää kurkkusalaateista – "sunnuntaisin huomaa, että siitä tulee kiukkupussi"

Onni Aarnos

Eve Heikkosen suomenpystykorva Upi on joutunut omistajastaan eroon intin takia tavallista useammin.

Valjaat saavat kyytiä, kun kullanruskea suomenpystykorva Upi kirmaa täyttä vauhtia kohti omistajaansa. Puolitoistavuotiaan Upin riemastunut haukunta saa naapuritkin huomaamaan, että Eve Heikkonen on päässyt lomille armeijasta.

Edessä on yhteinen viikonloppu, jolloin parhaat kaverit herkuttelevat, loikoilevat ja tekevät pitkiä kävelyretkiä metsässä.

Mutta kuka pitää huolta Upista, kun Heikkosen on aika palata kasarmille?

Tupakoiraksi mukaan inttiin?

Karjalan prikaatissa vapaaehtoista asepalvelusta suorittava aliupseerioppilas Eve Heikkonen on yksi heistä, jotka joutuivat palveluksen aloittaessaan miettimään myös koiransa arjen uusiksi. Heikkoselle apu löytyi onneksi kotoa, kun vanhemmat hoitavat kahden oman koiransa lisäksi nyt myös Upia. 

Heikkonen sanoo tehneensä tietoisen päätöksen ottaessaan koiran ennen armeijan alkua, koska tiesi voivansa tukeutua perheensä apuun. Perheen kokemus koirien kanssa sinetöi päätöksen.

– Sovittiin vanhempien kanssa etukäteen, että he pystyvät hoitamaan koiraa kun olen armeijassa, ja siten helpottamaan palvelustani, Heikkonen kertoo.

Kennelliiton viestintäpäällikkö Liisa Suoninen sanoo, että Heikkosen perheessä asiat hoituvat jouhevasti. Koiraa hankkiessa on hyvä varautua huolehtimaan nelijalkaisesta ystävästä parhaimmillaan 10–15 vuotta. 

Varusmiespalvelus tulee harvoin niin puskista, ettei sitä pystyisi ottamaan huomioon jo hyvissä ajoin ennen koiran ottamista. Suoninen suosittelee suunnittelemaan koiralle hyvän hoitoringin, jos tietää elämäntilanteen muuttuvan.

Heikkonen toimi siis esimerkillisesti, mutta välillä armeijassa on tullut mietittyä myös vaihtoehtoista koiranhoitomenetelmää.

– Kavereiden kanssa ollaan vitsillä heitetty, että pitäisikö tuoda tupakoira mukaan inttiin, Heikkonen naurahtaa.

Täyttä vauhtia lomalaista vastaan

Eve Heikkonen kertoo, että Upi-koira on suhtautunut omistajansa yhtäkkiseen viikonloppuomistajuuteen nuivasti. 

– Sunnuntaisin huomaa, että siitä tulee kiukkupussi, kun alan kaivaa vihreää vaatetta esille, Heikkonen luonnehtii.

Upi tahtoisi Heikkosen mukaan osoittaa lähdön hetkellä mieltään, muttei millään malta olla hakeutumatta omistajansa läheisyyteen. Rutiini on siis selvästi tullut koirallekin selväksi, vaikka se ei millään tahtoisi päästää Heikkosta takaisin kasarmille.

Viikonloppulomien koittaessa ilo on kuitenkin ylimmillään niin koiralla kuin omistajalla.

– Ehkä Upi on meistä se kaikkein iloisin. Se juoksee melkoista vauhtia vanhempieni koirien ohi ja haukkuu seuraavan vartin riemusta, Heikkonen kuvailee tunnelmia lomiltapaluun hetkellä.


Upilla virtaa riittää kun aliupseerioppilas Eve Heikkonen saapuu lomille. 

Tuttu ympäristö auttaa sopeutumisessa

Eläinten käyttäytymistä yli 20 vuotta tutkinut filosofian tohtori Katriina Tiira kertoo, että koiran ja omistajan välille syntyy usein samanlainen kiintymyssuhde kuin lapsen ja vanhemman välille. Muutokset koiran käytöksessä ovat luonnollinen reaktio, kun omistaja on aiempaa vähemmän läsnä.

Eve Heikkonen kertoo, että Upi-koiran sopeutumista uuteen tilanteeseen ovat helpottaneet vanhempien koirat, joiden kanssa Upi on ollut tekemisissä pennusta asti. Katriina Tiira kertoo, että koiran on helpompi käsitellä muutosta tutussa ympäristössä kuin vieraassa hoitopaikassa.

– Koiraa helpottaa huomattavasti, jos se jää tuttujen ihmisten luo ja tuttuun paikkaan.

Tiira kertoo, että koiraa kannattaa alkaa totutella omistajasta erossa olemiseen pienissä pätkissä pennusta lähtien. Koira saattaa kyllä silti kaivata omistajaa, mutta harjoittelu helpottaa sen oloa.

– Se kasvattaa koiran resilienssiä ja sitä, että koira uskoo omistajan palaavan, sillä niin on käynyt aina ennenkin. Pienet erossaolot valmistavat hyvin pidempään erossaoloon, Tiira kertoo.

Omistajan kaipuu ilmenee eri koirilla eri tavoilla. Tiiran mukaan asiaan vaikuttavat vahvasti koiran ja omistajan välinen suhde sekä koiran persoona. Osalle koirista omistaja on ainoa läheinen ihminen, kun taas toiset kiintyvät kerralla koko perheeseen. Kiintymisen suhteen eroja on myös koirarotujen välillä.

Pula puuhakaverista

Vaikein tilanne koiralle on sellainen, jossa palvelukseen lähtevä omistaja on ollut aktiivinen ja puuhannut paljon kahden kesken koiransa kanssa.

– Muutokset arjessa ja rutiineissa voivat tuntua koirasta vaikeilta. Jos perhe ei treenaa, kouluta, tai tee samanlaisia koiralenkkejä kuin omistaja, voi tilanne olla koiralle haastavampi. Koiran muodostama side omistajaan on kuitenkin hirveän yksilöllinen asia, Tiira selittää.

Kovaa omistajan kaipausta potevia koiria varten Tiiralla on käytännön vinkki.

– Kannattaa jättää esimerkiksi omistajan vaatteita niin, että koira pystyy haistelemaan niitä. Ne ovat monesti tärkeitä koiralle. Koiran rutiinia kannattaa myös yrittää pitää samanlaisena. Liikunta helpottaa yleensä niin koirien kuin ihmisten ahdistusta.

Vaikka koirien ajantajusta puhutaan usein ja arvuutellaan, kuinka pitkältä työpäivä koiran mielessä kestää, tietää Tiira kertoa, ettei aiheesta ole varmaa tutkimustietoa. Hänen mukaansa koiran ja omistajan suhteella saattaa kuitenkin olla vaikutusta siihenkin, kuinka pitkältä viikon erossaolo koirasta tuntuu.

– Missä ikinä koira onkaan, niin paljon liikuntaa ja paljon virikkeitä on hyvä olla. Tyhjä ja toimeton odottelu ilman liikuntaa ei ole hyväksi kenellekään.