Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Elias Harinen

Kuvassa Jurmo-luokan veneitä vesillä.

Jurmo-luokan miehistönkuljetusalukset ajeluttivat yleisöä myös Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä Hangossa.

Paraatikatselmus, veneajeluita ja soittokunnan torikonsertti – Merivoimat juhlii näyttävästi vuosipäivää Kotkassa tiistaina

Onni Aarnos

Projektiupseeri Tatu Vartiainen toivoo, että kaupunkilaiset ja lomanviettäjät saapuvat mukaan juhliin.

Merivoimien vuosipäivää juhlitaan näyttävästi Kotkassa tiistaina 9. heinäkuuta. Kotkan Kantasatama täyttyy lukuisista sota-aluksista, joista osa on päivän mittaan avoinna yleisölle. Yleisö pääsee myös ajelulle Kotkan edustalle Jurmo-luokan miehistökuljetusaluksella ja Utö-luokan huoltoveneellä.

Merivoimien 106. vuosipäivän juhlallisuudet alkavat jo aamukahdeksalta, jolloin Kantasatamaaan kiinnittyneillä aluksilla suoritetaan perinteinen lipunnosto. Aluksista Kotkassa nähdään muun muassa miinalaiva Hämeenmaa, miinantorjunta-alus Vahterpää sekä ohjusveneet Pori ja Naantali. 

– Merivoimien alusten mastorakenteisiin nostetaan aamulla kielekkeisen valtiolipun lisäksi värikkäät viestiliput. Perinteiset viestiliput koristavat laivoja hienosti, kertoo vuosipäivän projektiupseerina toimiva Rannikkoprikaatin esikunnan kanslian päällikkö, kapteeniluutnantti Tatu Vartiainen.

Vuosipäivän aamu jatkuu lipunnoston jälkeen yhdeksältä Kotkan sankarihautausmaalla, jossa Merivoimien komentaja, kontra-amiraali Tuomas Tiilikainen laskee seppeleen sankarimuistomerkille. 

Päivän kenties näyttävin osuus eli paraatikatselmus alkaa kello 10 ja sitä on mahdollista seurata aidatun alueen ulkopuolelta ja Merikeskus Vellamon kattoterassilta. Paraatia komentaa Merivoimien esikuntapäällikkö, lippueamiraali Jukka Anteroinen.

– Kyseessä on samantyyppinen katselmus kuin esimerkiksi valapäivänä. Komentajalle tehdään ilmoitus ja hän tarkastaa joukot. Kaikki Merivoimien joukko-osastot ovat edustettuina paraatissa, Vartiainen selittää.

Vuosipäivän ohjelmaa täydentävät Rannikkosotilaskotiyhdistyksen palvelut sekä Laivaston soittokunnan konsertti Kotkan torilla kello 12–13. Vartiainen paljastaa, että konsertti sisältää paitsi perinteistä marssimusiikkia myös kevyempää ohjelmaa.

Juhlapäivä näkyy ja kuuluu siis ympäri Kotkaa ja Vartiainen toivookin näkevänsä paikalla paljon paikallisia.

– Toivomme, että kotkalaiset ja lähiseudun asukkaat sekä kesänviettäjät löytävät paikalle ja tulevat tutustumaan toimintaamme. Heitä varten siellä ollaan!