Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Elias Harinen

Kuvassa alikersantti.

Alikersantti Jimi Riissanen odottaa alokkaiden opastamista.

“Tupaani voi tulla ties mitä jengiä” – tuoreet alikersantit odottavat alokkaita innolla

Veikko Olkkonen ja Oskari Päätalo

Varusmiesjohtajat ovat valmistautuneet uuteen saapumiserään suursiivouksilla ja ammunnoilla.

Kaartin jääkärirykmentissä alokkaiden saapumista edeltävä viikko on ollut täynnä tohinaa aamusta iltaan. Edes iltavapaille ei jää tilaa päiväohjelmaan, vaan harjoitussuunnitelmia raapustetaan iltamyöhään asti. Tuoreet alikersantit harjoittelevat keskenään koulutusten pitämistä, jotka tullaan viikkoa myöhemmin järjestämään uusille alokkaille. 

– Olemme tällä viikolla harjoitelleet ja kerranneet sotilaan perustaitoja, kertoo Kaartin jääkärirykmentin tuore alikersantti Jimi Riissanen

Vaikka asiat ovat johtajille itsestäänselvyyksiä, tulee ne osata kouluttaa perinpohjaisesti, sillä asiat voivat olla alokkaille täysin uusia.

Ammattimainen toiminta vähentää riskitekijöitä

Myös Porin prikaatin lentotiedustelukomppanian alikersantit tekevät viimeisiä valmistelujaan ennen työntäyteistä alokaskautta. Alikersantti Topi Kemppainen on juuri suorittanut RK5-ammunnat.

– Hyvin osui, väittää Kemppainen ja lisää, että ammunnat ovat osa uuden saapumiserän kanssa toimimiseen valmistautumista.

– Tarkoituksena on vähentää riskitekijöitä ampumaradoilla, kun osataan toimia kuin ammattilaiset, Kemppainen selittää. 

Alokkaiden ensimmäisenä päivänä on kaiken oltava valmiina. H-hetkeä edeltävinä viikkoina on käytetty aikaa koulutussisältöjen suunnittelun lisäksi muun muassa tilojen puhdistamiseen.

– Kaapit ja lattiat on puunattu. Kynät, vihot ja sotilaan käsikirjat kasataan punkille. Tavoitteena on, että alokkaiden on mukava saapua tänne, kertoo Kemppainen.

Alikersantit Jimi Riissanen ja Jaakko Raja ovat tyytyväisiä johtajakoulutukseensa. Kuva: Elias Harinen

 

Johtajille näytön paikka

Aliupseerikurssilla saa johtajakokemusta erilaisista johtamissuoritteista, mutta alikersanttien johtamiskykyä ei ole vielä testattu käytännössä. AUK:ssa johdettavat ovat vertaisia, joilta saa tarvittaessa tukea ja neuvoja. Nyt johtajakoulutuksen oppeja tullaan soveltamaan alokkaiden kanssa. Kaartin jääkärirykmentin alikersantti Jaakko Raja suhtautuu tuleviin haasteisiin mielenkiinnolla.

– Tupaani saattaa tulla ties mitä jengiä, mistä tahansa lähtökohdista. Kaikkien kanssa pitää kuitenkin tulla toimeen, Raja ennakoi. 

Raja kertoo myös, kuinka varusmiespalvelus voi olla toisille todellinen onnenpotku kaikkien aloittaessa samalta viivalta.

Nyt pitäisi myös viimeistään olla selvää, millainen hyvä johtaja on – ja millainen hän ei ole. Kaikki kolme alikersanttia kertovat johtajan tärkeimmiksi ominaisuuksiksi esimerkillisyyden ja luotettavuuden. 

Riissanen ja Raja myöntävät, että tulevat ajat jännittävät. Riissanen toteaa kuitenkin samaan hengenvetoon uskovansa, että alun jännityksen jälkeen johtaminen alkanee luonnistumaan jo melko nopeasti. Alussa oman johtamistyylin löytämiseen voi mennä aikaa. 

Raja kertoo erityisesti hänen AUK:n aikaisen apukouluttajansa olevan hänelle malli hyvästä johtajasta, jolta aikoo ottaa piirteitä myös omaan johtajatoimintaansa. 

Itsensä ylittäminen ja aktiivisuus palkitsevat

Johtajat kertovat asioita, jotka olisivat itse halunneet tietää oman palveluksensa alussa. 

– Alku on vaikein, mutta jo parissa viikossa helpottaa, alikersantti Riissanen kertoo. Hän selventää, kuinka alussa uudet asiat tuntuvat vaikeilta, mutta ne oppii nopeasti.

Raja suosittelee ottamaan haastavimmat ja raskaimmat koettelemukset itseään kehittävänä kokemuksena, vaikka ne kuulostaisivatkin paperilla ylitsepääsemättömiltä. 

– Ihminen pystyy parempaan kuin itse uskoisi. En tiedä olenko elämässäni ollut ikinä niin ylpeä itsestäni kuin silloin kun palasimme ryhmätaitokilpailusta yksikköön, Raja hehkuttaa.

Tulevia alokkaita Kemppainen kehottaa lähtemään palvelukseen avoimin mielin. 

– Se on suurilta osin asenteesta kiinni. Jos tulee tänne vain sillä mielin, että täällä on pakko olla, alkaa se käymään jaksamisen päälle, hän neuvoo.

Kemppaisen mukaan palvelus käy raskaaksi, jos oma aktiivisuus unohtuu.

– Älä käytä koko vapaa-aikaa sängyssä makaamiseen, vaan mene juttelemaan tupakavereiden kanssa. Täällä on myös paljon hyviä urheilumahdollisuuksia. Niitä kannattaa hyödyntää, sillä se vaikuttaa myös mielialaan, Kemppainen lisää ja toivottaa uuden saapumiserän iloisesti tervetulleeksi.