Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Elias Harinen

Kuvassa seisovat kaksi varusmiestä konserttiyleisön edessä.

Soittokunnan varusmiehet ovat näyttäytyneet kiertueen aikana tuhansille ihmisille.

Varusmiehet lähtivät soitellen loppusotaansa – Miljazzit päättyvät tänään Rovaniemelle

Joni Määttä

Varusmiessoittajina palveluksensa suorittavat Daniel Lindström ja Ronja Pehkonen ovat saavuttaneet kesäkiertueellaan loppusuoran, jossa hiki virtaa ja yöunet ovat vähissä.

Sotilassoittokunnassa varusmiespalveluksen suorittaminen on ainutlaatuinen mahdollisuus, johon korpraali Daniel Lindström ja jääkäri Ronja Pehkonen päättivät tarttua. Tänään edessä on yksi palveluksen vaativimmista rutistuksista, kun Miljazz saapuu kahdeksalle paikkakunnalle aina Rovaniemelle asti.

Soittokuntien alkukesä on perinteiseen tapaan vietetty tien päällä. Tällaisen kalustomassan siirtäminen kahden ja puolen viikon aikana kahdeksalle paikkakunnalle on ollut raskas suoritus ja uusi kokemus varusmiehille.

– Raskasta on ollut, mutta toisaalta nautinnollistakin, Pehkonen toteaa hymyillen.

– Rovaniemen reissulta tulee kilometrejä mittariin kiitettävästi. Ikinä aikaisemmin en ole lähtenyt roudaamaan tällaista valtavaa lavaa ja siihen liittyvää tekniikkaa ympäri Suomea. Toiminta on aivan eri tasolla kuin mihin itse olen tottunut, Lindström lisää.

Lieksasta kotoisin oleva Ronja Pehkonen palvelee soittokunnassa harmonikansoittaja ja Daniel Lindström valoteknikkona. Vaikka ammattiosaaminen on hyvin erilaista, näyttävän konsertin aikaansaamiseksi tarvitaan laajasti osaamista. Pehkonen ja Lindström olivat hankkineet sitä jo siviilissä ennen palveluksen aloittamista.

– Haitari on meidän sukusoitin, ja minä olen nyt viidennessä sukupolvessa haitarinsoittaja. Äiti ja ukki soittivat kun olin lapsi, joten sieltä se aika vahvasti lähti, hän muistelee.

Haitarimusiikki mielletään usein tyylilajiltaan klassiseksi, ja siitä musiikkipedagokiksi valmistuneella Pehkosellakin on enimmäkseen kokemusta. Nyt sotilassoittokunnan myötä harjoitusta on tullut uudestakin tyylilajista.

– Tämä on aika erilaista musiikkia mitä olen tottunut soittamaan, kun aikaisemmin olen soittanut lähinnä klassista musiikkia. Nyt se on ollut viihteellisempää, mikä on kivaa vaihtelua, hän iloitsee.

Porvoolainen Daniel Lindström sai innostuksen hakeutua soittokuntaan valoteknikoksi, koska oli jo lukiossa hankkinut osaamista alalta. Kyse on tehtävästä, johon valitaan vain harvat.

– Meitä taitaa olla koko Suomessa kolme henkilöä, eli aika uniikista tehtävästä on kyse. On hienoa päästä tekemään niitä asioita mistä tykkää, ja suorittaa palvelus siinä samalla.

Miljazz-kiertue päätökseen

Tiistaina 18. kesäkuuta Rovaniemellä järjestettävät Miljazzit päättävät kesäkiertueen, mutta muistot jäävät. 

– Tämä on paljon monipuolisempaa kuin perinteinen varusmiespalvelus. Monet ovat tulleet sanomaan, että siistiä, kun on tällaistakin. Päivät ovat pitkiä, Ronja Pehkonen kertoo.

Kaksikolla on haastatteluhetkellä palvelusta jäljellä 189 päivää. He eivät pidä kuitenkaan pidempääkään palvelusta mahdottomana ajatuksena.

– Kyllä voisi olla kiva jäädä Puolustusvoimille töihin, Pehkonen pohtii.

– Se on mahdollisuus. Jos kysyttäisiin, että tuletko töihin, niin miksi en tulisi. Olen itse ainakin ajatellut jäädä alalle joka tapauksessa hommiin, Lindström vakuuttaa.