Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Patrik Vuori

Eelis Heikkilä ja Janne Jaakkola

Kenraali Janne Jaakkola keskusteli alokas Eelis Heikkilän kanssa muun muassa tämän palvelusodotuksista.

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Janne Jaakkola tapasi ja kannusti uusia varusmiehiä Säkylässä

Johannes Koivisto

Noin 1200:sta Säkylässä palvelukseen ilmoittautuneesta alokkaasta yhdeksän oli kenraalin kotikonnuilta.

Maanantaina noin 2000 varusmiestä aloitti palveluspolkunsa Porin prikaatissa. Säkylän ja Niinisalon varuskuntien alueet täyttyivät siviilivaatteisista säkkejä kantavista miehistä ja naisista.

Säkylässä menoa seuraamassa ja alokkaita tapaamassa oli Puolustusvoimain komentaja, kenraali Janne Jaakkola sekä Porin prikaatin komentaja, prikaatikenraali Jami Virta.

Varsinais-Suomen Ruskosta kotoisin oleva Jaakkola tapasi Viestikomppanian kasarmilla vain hetkeä aiemmin palveluksensa aloittaneen ruskolaisen Eelis Heikkilän. Hän on yksi yhdeksästä Säkylän alokkaista, jolla on juuret siellä missä kenraalillakin.

Jaakkolan ja Heikkilän kotien välinen etäisyys on vain muutamia kilometrejä. Heikkilä oli hämmästynyt paikalla olleelta lehdistöltä saamastaan huomiosta.

– En ole mitään pahaa tehnyt. Siis siviilissäkään, Heikkilä naurahti.

Johtajakoulutukseen Heikkilä on pohtinut pyrkivänsä palveluksessaan. Pitkän palveluksen eli 347 päivää hän tietää haluavansa. Kutsuvan aselajinkin hän on keksinyt.

– Olen pohtinut hakeutumista tiedustelijaksi. Se on kovaa hommaa.

Puolustusvoimain komentaja on Heikkilän mukaan heidän yhteisillä kotiseuduillaan tunnettu hahmo, mutta hän myöntää ettei tämä ole jokapäiväinen puheenaihe hänen piireissään. Ylpeyden aihe komentajuus toki on.

– Kun komentajan kotiseutu ilmoitettiin uutisissa väärin, siitä suututtiin, Heikkilä kertoo.

– Kyllä hänet tunnetaan, hän lisää.

Kannustavia sanoja Puolustusvoimain komentajalta

1. huhtikuuta Puolustusvoimain komentajana aloittaneella Jaakkolalle vierailu Säkylään on paluu menneisyyteen. Samaisessa varuskunnassa hän aloitti varusmiespalveluksensa kesäkuussa vuonna 1986.

Paljon on muuttunut Jaakkolan arviossa. Varuskunta on laajentunut ja kansainvälistynyt. Uuden saapumiserän palvelukseen astumista oli nytkin seuraamassa neljä itävaltalaista kadettia, ketkä palvelevat varuskunnan yksiköissä työharjoittelijoina.

Myös itse palveluskulttuuri on muuttunut. Tänä kesänä Porin prikaatin alokkaista yhdeksän prosenttia on naisia, kun 1980-luvulla naisvarusmiehiä ei vielä ollut.

– Ennen varusmiesjohtajat majoittuivat ja nukkuivat erillään miehistöstä. Se on muuttunut, Jaakkola pohtii.

Kenraali Jaakkola rohkeni antamaan muutaman neuvon alokas Heikkilälle: palveluksessa pärjää kun tekee parhaansa ja asiat tehdään yhdessä. Ongelmia ei pidä jäädä aprikoimaan yksin.

– Huumori auttaa myös aina, Jaakkola kehottaa.