Kolumnin kirjoittaja.

Selvittyäsi kerran tiedät, että selviät jatkossakin

Monesti puhutaan siitä mitä intistä jää käteen – vai jääkö mitään. Ainakin yhden elämän parhaista opeista voit saada, jos uskallat ottaa vastaan erään tornareiden hurjimmista haasteista.
Tänään on hyvä päivä

Tänään on hyvä päivä

Korona-ajan pitkillä “gineksillä” tulee jossain vaiheessa väistämättä ikävä sekä äitiä että omaa rauhaa. Se, antaako näiden asioiden vaikuttaa päivän fiilikseen, on täysin itsestä kiinni.
Kuvassa on naispuolinen varusmies.

Tässä ja nyt

Hyvä lukija, pysähtykää tekin hetkeksi.
Varusmies tummavalkoisessa kuvassa.

Huolehdi taistelutoveristasi kuin rynkystäsi

Voi olla, että emme koskaan joudu käyttämään sotilaan taitojamme tositilanteessa. On kuitenkin eräs taito, jota tarvitsemme varusmiehenä, siviilissä, sodassa ja rauhan aikana.
Kouluttajia tulisi arvioida kuten varusmiesjohtajiakin

Kouluttajia tulisi arvioida kuten varusmiesjohtajiakin

Varusmiesjohtajista täytetyt johtajaprofiilit tulisi laajentaa koskemaan myös kantahenkilökuntaa. Nykytilanteessa monen huippukouluttajan ansiot jäävät palkitsematta, eivätkä loput saa tarvittavia avaimia toimintansa kehittämiseen.
Ei enää ikinä inttiin

Ei enää ikinä inttiin

Samana päivänä kun lähdin inttiin, isäni näytti minulle valokuvan vuodelta 1979 ja vuodelta 2019. Ensimmäisessä valokuvassa oli kotiutuvia siloposkisia kokelaita, jälkimmäisessä samat pojat neljä vuosikymmentä myöhemmin vuosittaisessa tapaamisessaan.
Anna varusmiehen olla

Anna varusmiehen olla

Jos varusmiehiä vaivaavia kulkijoita on uskominen, on nykyvarusmies hemmoteltu löhöilijä. Tämän jatkuva korostaminen kertoo toista.
Tervetuloa Vihtiin!

Tervetuloa Vihtiin!

Vallankumous itää vihtiläisissä metsästysmajoissa. Kun vaiennettu kansanosa pyristelee irti kahleistaan, ei ryöpytykseltä säästy kukaan.
Suunnitelmat pilalla

Suunnitelmat pilalla

Intti voi tuntua pakolliselta pahalta, joka keskeyttää opiskelun. Toisaalta palvelus tarjoaa loistavan mahdollisuuden kehittää itseään ja löytää uusia näkökulmia.
Kieltämisen puutarha

Kieltämisen puutarha

Olen kuullut lukuisia kertoja miehistön jäsenten ja alikersanttien sanat: "Kun tulin inttiin, oli ihan selvä juttu, että menen RUK:hon, mutta sitten tajusin, että eihän se nyt niin siistiä ole." Sen sijaan kurssin käyneet kokelaat jättävät selittelevän loppuosan tarinoistaan pois. On vähintäänkin surullista, että omista inttisuorituksista on vaikea olla tyytyväinen.
Sotilaan naama ei pysy peruslukemilla

Sotilaan naama ei pysy peruslukemilla

''Ei naureta!'' Kuulostaako tutulta? Sotilaan perustaitoihin kuuluu vakavakasvoisuus tilanteessa kuin tilanteessa, mutta pieni pilke silmäkulmassa ei liene pahitteeksi kivinaamaisuuden kylkiäisenä.
Dyykkarit huomio!

Dyykkarit huomio!

Koronavirustilanteen vaatimat eksponentiaalisesti lisääntyneet maastoruokailut ovat luoneet varuskuntiin ongelman ruuan haaskaamisessa. Maastoruokailujen suhteen ruuan menekin arvioiminen on haastavaa, joten sitä jää usein yli.
Koronaa ei torjuta tornareilla

Koronaa ei torjuta tornareilla

Puolustusvoimien varuskunnat ovat erinomainen ympäristö rokottaa tuhansia ja taas tuhansia suomalaisnuoria. Riskinä on kuitenkin, ettei tarpeeksi moni varusmies suostu ojentamaan olkapäätään.
Pelkää yrittämättä jättämistä

Pelkää yrittämättä jättämistä

Asutuskeskustaistelussa hyökkäys ei pysähdy, vaikka ainoana kulkureittinä toimiva ovi on lukossa. Ovesta mennään läpi. Jos vyörytetystä huoneesta ei löydykään sitä mitä etsittiin, tunkeudutaan seuraavaan huoneeseen. Paikalleen jääminen ei ole vaihtoehto.
Sama suomeksi?

Sama suomeksi?

Intti on täynnä erilaisia haasteita, mutta useimmille ei varmaan tule ensimmäisten joukossa mieleen suomen kielen kielioppi.
Voittajien pöydässä

Voittajien pöydässä

Minun aselajini on parempi kuin sinun aselajisi. Minun harjoitukseni ovat rankempia kuin sinun harjoituksesi ja kouluttajani tiukempia kuin sinun kouluttajasi. Sodassa minun joukkueeni on tärkeämpi kuin sinun joukkueesi. Onhan näitä.
Kärsimys kirkastaa sielun

Kärsimys kirkastaa sielun

Palveluksensa aloittaa 4.1.2021 noin 12 000 alokasta. Rohkaisen ja kehotan heitä kaikkia pettymään kuin alaviitteeksi muuttunut ensirakkaus ja epäonnistumaan kuin alikersanttia kenraaliksi nimittävä tulokas. Kuin näyttelijän, on sotilaan hyvä sietää häpeää ja nolostusta ja ymmärtää rajansa, jotka palveluksen aikana eittämättä piirtää uudelleen. Se mahdollistaa kirjaimellisesti elintärkeiden taitojen oppimisen ja parhaimman mahdollisen suorituskyvyn sotilaana.
Korona-aika on oiva intille

Korona-aika on oiva intille

Intissä oleskelu on normaaleina aikonakin suuri muutos ihmisen elämässä. Uudet olosuhteet tekevät mullistuksesta yhä suuremman, mutta väitän, että paras aika olla porttien sisällä eristyksistä muusta maailmasta on silloin, kun ovat kaikki muutkin.
Me ja ne

Me ja ne

Kun joukko jaetaan osastoihin, saattaa sen yhtenäisyys alkaa säpälöitymään. Pienemmät ryhmät alkavat keksiä "viholliskuvia" ja keskittyvät kinastelemaan oman ryhmänsä me-hengen nimissä.
Yhdessä olemme vahvempia

Yhdessä olemme vahvempia

Intissä asutaan ja tehdään asiat yhdessä. Sosiaalinen hyvinvointi on siksi tärkeässä roolissa siinä, miten sujuvasti palvelus etenee. Hyvä joukkuehenki on ratkaiseva tekijä.