Kuvassa Ture Laiti

Oispa aamuja enemmän…

Saapumiserän 1/21 viimeisetkin edustajat ovat nyt palveluksensa loppusuoralla. Viimeisiä aamuja odotellessa on hyvä hetki katsoa, mitä on jäänyt käteen.
Kuvassa alikersantti Eino Rissanen

Onko Puolustusvoimien hiussäännöissä tolkkua?

Miesten ja naisten eriävät ohjeet hiusten pituudesta eivät seiso vankalla pohjalla, vaan perustuvat paljolti kulttuurisiin käsityksiin sukupuolista.
Itsetutkiskelua

Itsetutkiskelua

Roomalaisen filosofikeisarin ajatukset tarjoavat arvokkaita näkökulmia jokapäiväiseen elämään sekä kannustavat hyödyntämään varusmiesaikaa henkilökohtaiseen kehittymiseen.
Pojasta mieheksi?

Pojasta mieheksi?

Varusmiespalveluksesta puhutaan aikana, jolloin pojista tehdään miehiä tai jopa tosimiehiä. Nykypäivän miehekkyyden mittapuussa tulisi kuitenkin tarkastella muutakin kuin sotilaallista jämäkkyyttä.
Merkityksellistä ikävöintiä

Merkityksellistä ikävöintiä

Ikävä on vaikea tunne, mutta se kuitenkin muistuttaa kuinka merkityksellisiä ihmisiä elämässäni on ja kuinka onnekas olen niistä hetkistä, jotka vietän heidän kanssaan.
Yhteistuvat kunniaan!

Yhteistuvat kunniaan!

Yhä useampi nainen hakeutuu vapaaehtoiseen asepalvelukseen. Ennemmin tai myöhemmin tulevan alokkaan on pohdittava sitä, olisiko valmis kokeilemaan yhteistuvassa asumista. Esimiehet päättävät, kenen kanssa kukakin nukkuu. Varusmiehillä on kuitenkin oikeus päättää, haluavatko he asua samaa sukupuolta olevien kanssa vai olisiko yhteistupa mahdollisesti mieluinen ratkaisu.
Puolustusselonteko ja hybridivaikuttaminen

Puolustusselonteko ja hybridivaikuttaminen

Yhteiselo kasvattaa

Yhteiselo kasvattaa

Jokainen kohtaa palveluksensa aikana haasteita, mutta vertaisten tuella mikään ei ole ylitsepääsemätöntä.
Tupa ei läpi!

Tupa ei läpi!

Monesti alokasjakson aikana tuli ihmeteltyä, miksi tiettyjä asioita tehdään ja vielä aivan viimeisen päälle. Tulisiko eversti tarkastamaan päiväpeitteeni kireyden tai kenties pienen pölyhiukkasen tuvan nurkassa? Koskaan ei tullut, mutta silti tämä tekeminen antaa meille jokaiselle jotakin.
Kuvassa Kosma Rönkä

Kylmään veteenkin voi tottua

Siviilistä asepalvelukseen siirtymisessä astutaan aivan eri maailmaan. Alussa suurin haaste on henkinen taistelu tähän maailmaan sopeutumisesta.
Kuvassa Daniel Harakka

Taktiikkapalaveri

Pelasin jalkapalloa yli kymmenen vuoden ajan, ja kaikki valmentajani painottivat aina samaa: täällä jokainen pelaa joukkueelle. Olen kuitenkin vasta viimeisten kuukausien aikana intissä oppinut, mitä "yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta" -sanonta todella merkitsee.
Kuvassa Ture Laiti

Intti ei ole räiskintäpeli

Elokuvissa, peleissä ja sarjoissa, jotka käsittelevät sotaa ja armeijaa nähdään usein draamaa, keskenään taistelua ja päähenkilö, joka tietää aina mikä on oikein ja mikä on väärin. Päähenkilö on valmis taistelemaan paitsi vihollista, myös omiaan vastaan, jotta hänen moraalisesti oikeassa oleva näkökulmansa tulisi toteen.
Kuvassa Mikko Sirola

Valaisevaa aikaa

Monelle varusmiespalvelus saattaa tuntua ajan tuhlaamiselta nuoruuden tärkeimpinä vuosina. Oikealla asenteella palveluksesta saa kuitenkin merkityksellisen ja valaisevan kokemuksen.
Ei salapoliisityötä ennen palvelusta

Ei salapoliisityötä ennen palvelusta

Älä usko kaikkea kuulemaasi. Varusmiespalveluksessa tulet tuskin hiihtämään kesäkuussa karhuja karkuun lumista metsikköä pitkin. Selkääsi ei myöskään lyödä sadan kilon suuruista telamiinaa, etkä tule toimimaan tykinkuulana.
Ilman ystäviä tätä ei jaksaisi

Ilman ystäviä tätä ei jaksaisi

Tässä vaiheessa palvelusta voin jo sanoa, mikä on ollut parasta intissä: ystävät.
Minussa on ongelma, jokin virhe ohjelmoinnissa

Minussa on ongelma, jokin virhe ohjelmoinnissa

Minun DNA-koodini ei ole virheetön. Koodaajalta on jäänyt näkemättä koodinpätkässä oleva virhe, jonka takia kärsin keskivaikeasta lukivaikeudesta. Virhe on räikeä, mutta en anna sen pilata elämääni tai vaikuttaa tekemiseeni.
Kuvassa alikersantti Eino Rissanen.

Kun taistelutaika tapahtuu

Kuuden kaverin ja kymmenen kilon telamiinan kanssa eteen päin taivaltaessa ei välttämättä vielä huomaa, mikä vaikutus yhdessä koettujen haasteiden voittamisella on.
Kuvassa alikersantti Ture Laiti.

Monni on akvaariokala, ei alokas

Nyt on aika päättää, millainen johtaja aiot olla ja millaisia johtajia alaisistasi tulee. Alokkaat oppivat paitsi sanoistasi, myös käytöksestäsi.
Kuvassa Oskari Nikkinen

Inspiroidu intissä

Varusmiespalveluksesta voi jäädä käteen enemmänkin kuin hyviä muistoja tupakavereiden kanssa vietetyistä hetkistä. Intti voi asettaa uudet suuntaviivat tulevaisuuteesi, jos siihen siihen suhtautuu uteliaasti ja ennakkoluulottomasti.
Kirje sinulle sinne kotiin

Kirje sinulle sinne kotiin

Sain kotiväeltäni evääksi rohkeutta sekä nöyrää mieltä. Eväät voivat kuitenkin loppua heti alkusysäyksen jälkeen. Miten sitten käy?