Kuvassa alikersantti Marianna Kalske

Mitä kertoisin itselleni?

Puolustusvoimissa varusmiesten elämä on päällisin puolin samannäköistä. Yksilötasolla varusmiespalvelus taas muodostuu jokaiselle omanlaisekseen. Oma polkuni oli hyvin erilainen kuin se, mitä odotin. Jos voisin tavata itseni ennen palveluksen alkamista, mitä kertoisin tulevasta?
Kuvassa kaartinjääkäri Valtteri Vesarinne

Huolto ei oo häpee

Valmiusyksikön testosteronia huokuva kaupunkijääkäri vastaan huoltojoukkueen täydennysmies. Nämä kaksi tehtävää ovat toistensa ääripäitä, mutta molempia tarvitaan toimivan puolustuksen takaamiseksi.
Kuvassa kaartinjääkäri Arni Pursiainen

Rynnäkön ensimmäinen sotilas

Seuraajien ja tykkääjien maailmassa sisältö on hulluutta. Yhteiskunta on ajan saatossa kadottanut elämänkatsomuksen, jossa arvot ja periaatteet ohjaavat ihmisen kuolemaan asti.
Kuvassa kaartinjääkäri Akseli Köngäs

Siviilimurheet armeijan myllerryksessä

Varusmiespalveluksessa tottuu elämään kasarmilla omaa irtonaiselta tuntuvaa elämää. Välillä kuitenkin siviilipuolen murheet muistuttavat läsnäolollaan.
Kuvassa kaartinjääkäri Juho Käki

Yrittäminen armeijassa herättää kysymyksiä

Yrittäminen ja yrittäjien tukeminen varusmiespalveluksen aikana kaipaa yhteisiä ohjeita. Varuskuntien välillä eroavat käytännöt vaikeuttavat yrittämistä.
Kuvassa kaartinjääkäri Joona Komonen.

Kesäisiä mietteitä

Kelien vihdoin lämmetessä ja kesän lähestyessä olen alkanut miettimään valintojani varusmiespalveluksen suhteen. Kesäkuussa kotiutuvien tovereiden puhuessa suunnitelmistaan tulevalle kesälomalle alkaa ajatus kesän viettämisestä armeijan vihreissä hieman ahdistamaan.
Kuvassa alikersantti Marianna Kalske

Tänään jäljellä

Tänään jäljellä -lukua lasketaan armeijassa ahkerasti. Veteraanin kohtaaminen muutti kuitenkin suhtautumiseni jäljellä oleviin aamuihin.
Kuvassa kaartinjääkäri Valtteri Vesarinne

Intti tekee terää mielelle

Varusmiespalveluksessa kaikki varusmiehet aloittavat samalta viivalta, taustasta riippumatta. Jo alusta alkaen totutellaan uuteen elämään kasarmilla, ja tämä voi toimia monelle nuorelle valtion tarjoamana kokonaisvaltaisena elämäntaparemonttina.
Kuvassa kaartinjääkäri Arni Pursiainen

Ydinsodan ydinkysymys

Ihmisellä ei koskaan ennen historiassa ole ollut tällaista kykyä tuhota. Kämmenellä lepäävä kuolema herättää uusia ja tärkeitä kysymyksiä tulevaisuudesta, mutta olennaisinta olisi keskittyä ydinsodan todellisuuteen.
Kuvassa kaartinjääkäri Akseli Köngäs

Köyhtyvä kaartinjääkäri

Ennen vanhaan päivärahalla sai tupakka-askin päivässä. Päteekö tämäkään vanha totuus enää?
Kuvassa kaartinjääkäri Juho Käki

Bussikuskista toimittajaksi

Varusmiespalveluksessa voi oppia hyviä taitoja, vaikkapa uuteen ammattiin.
Kuvassa kaartinjääkäri Joona Komonen

Tahtimarssia armeijan aikatauluissa

Mahdollisesta alkujännityksestä huolimatta varusmiespalveluksen aikaisesta rytmistä löytyy hyviäkin puolia.
Kuvassa alikersantti Marianna Kalske

Maanpuolustus kuuluu kaikille – vai kuuluuko?

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta maanpuolustaja? Vastaukseesi vaikuttaa varmasti se, minkälaisia maanpuolustajia olet nähnyt julkisuudessa.
Kuvassa kaartinjääkäri Helmi Sundström.

Rakas aamukirja

Palvelusajan tärkeimpiä hetkiä ovat ne arkisimmat.
Kuvassa kaartinjääkäri Julius Numminen.

Menetetyt nuoruudet

Yhden vanhuksen harhaluulojen takia miljoonilla nuorilla on nyt hätä. Venäjän hyökkäyssodan suurimpia uhreja ovat nimittäin nuoret ukrainalaiset.
Kuvassa kaartinjääkäri Otto Rantanen.

Ajatuksia ajasta

Varusmiespalveluksessa aika tuntuu, mutta miltä se tuntuu?
Kuvassa kaartinjääkäri Santeri Saarinen

Kolumni mallia M05

Inttikolumni sanoittaa sen, mihin koulutus pyrkii sanattomasti.
Kuvassa kaartinjääkäri Lauri Höyssä

Reservin siviili

Puolustusvoimien sodan ajan vahvuus on noin 280 000, mutta reserviläisiä on lähes miljoona. Monelle isänmaan palveleminen poikkeusoloissa ei siis tapahtuisi rynnäkkökivääriä pidellen.
Kuvassa kaartinjääkäri Anton Hietsilta

Mitä jos ajattelisimme laajemmin?

Huoltovarmuus, suorituskyky, maanpuolustus. Nämä sanat ovat hallinneet yhteiskunnallista keskusteluamme viimeisen vuoden ajan. Asiat ovat hyvin tärkeitä ja ajankohtaisia, ja siksi niistä puhutaan.
Kuvassa alikersantti Marianna Kalske

Koti, uskonto, isänmaa

Koti, uskonto ja isänmaa ovat perinteisiä arvoja, jotka moni kokee liian konservatiivisiksi. Nyt nämä arvot saavat kasvojenkohotuksen, jonka jälkeen ne saattavat istua yllättävän monen arvovalikoimaan.