Kotiuttamisraha voisi ratkaista palveluksen päättymisen aiheuttamat pulmat
Kirjoittaja pohtii voisiko kotiutumisraha olla apuna kotiutumisen aiheuttamiin sopeutumisvaikeuksiin.
Saapumiserän 1/24 kotiuduttua eilen on kultaisessa kotiyksikössäni tyhjä tunnelma. Tajusin olevani seuraavana vuorossa. Kotiutuminen on kumma päivä, kuin kolikossa on siinäkin kaksi puolta.
Kotiutumisen koittaessa, aamukamman viimeisen piikin irrotessa ja Itti-sovelluksen auringon virnistäessä koko komeudessaan, on varusveijari vapaa, mutta toisaalta myös taas täysin vastuussa itsestään.
Yksilönvapauden lisäksi siviilissä odottavat ne vastuut, jotka sinne jäivät palvelukseen astuessa. Ruoka- ja vaatehuolto täytyy järjestää, vuokranmaksu hoitaa. Harteille sälytetään yhdeltä istumalta täyspakkaus laskuja aina internetistä sähkö- ja vesilaskuihin.
Ellei entinen aamukasa asustele vielä peräkammarissa tai ellei hänellä ole työ- tai opiskelupaikkaa siviilissä odottamassa, kotiutuminen tarkoittaa työnhakua. Mikäli työpaikkaa ei löydy, niin haetaan toimeentulotukea.
Tuoreen reserviläisen elättäminen pitkäkestoisella toimeentulotuella on yhteiskunnalle huonoin mahdollinen ratkaisu, eikä hyppy maanpuolustuksen keihäänkärjestä Kelan puhelinvaihteeseen ole yksilöllekään helppo.
Onneksi ei pyörää tarvitse lähteä keksimään uudelleen, sillä ongelmaan on jo kehitetty ratkaisu, nimittäin kotiuttamisraha. Tämä suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan ykkösratkaisu lakkautettiin 90-luvun laman säästötalkoiden yhteydessä, eikä sitä säästöteknisistä syistä ole palautettu tähän päivään mennessä.
Nyt on mielestäni tullut aika ottaa se käyttöön. On aika, että Suomessa panostetaan maanpuolustuksen todellisiin kulmakiviin, asevelvollisiin. Varusmiespalveluksen suorittaminen ei saa ajaa mortteja mieron tielle. Tätä mieltä on myös Varusmiesliitto.
Varusmiesliiton ahkerat pioneerit ovat raivanneet latua kotiuttamisrahan käyttöönotolle jo jonkin aikaa. Liiton ehdottaman mallin mukaan kotiuttamisrahaa kilahtaisi varusmiesten pussiin kaksi euroa palveluspäivää kohti. Palveluksen aikana kertynyt raha maksettaisiin kotiuttamisen yhteydessä.
Kustannuksia tästä syntyisi liiton ehdotuksen mukaan noin 10,6 miljoonaa euroa vuodessa. Puolustusvoimien budjetin ollessa tällä hetkellä 6,2 miljardia euroa, ei kotiutusrahan kustannuksia voida pitää suurina. Kuitenkin kasarmin porttien kolahtaessa takanani kiinni on muutama satanen ainakin minulle merkityksellinen rahasumma.
Tiedostan ettei kotiuttamisraha ole mikään maaginen kaikki ongelmat korjaava ratkaisu. Silti se olisi vähintäänkin tarpeellinen kädenojennus niille, jotka ovat käyttäneet elämänsä parhaita kuukausia isänmaataan palvellen.