Otto Puhakka

Paneeliin osallistuivat suurlähettiläs emeritus Hannu Himanen, kirjan kirjoittanut Masha Gesse, Helsingin yliopiston tutkija Veera Laine, sekä apulaisprofessori Katri Pynnöniemi.

Yhdysvaltojen vuoden tietokirja antaa kylmää kyytiä Venäjälle

Joni Määttä

Kaksi kertaa Neuvostoliitosta pakoon New Yorkiin lähtenyt kirjailija on kirjoittanut Venäjä vailla tulevaisuutta - Yksinvaltiuden paluu -nimisen tietokirjan.

Itänaapurissa vuonna 2012 Putinin astuttua kolmannen kerran presidentin saappaisiin, on ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan kansalaisvapauksia kavennettu tiukkaan tahtiin. Neuvostoliitossa vuonna 1967 syntynyt ja kahdesti sieltä pakoon lähtenyt Masha Gessen on kirjoittanut aiheesta vuoden tietokirjan Yhdysvalloissa. Gessen on nykyisin New Yorkissa asuva journalisti joka on kirjoittanut harvinaislaatuisen tietokirjan – siihen on sekoitettu reportaasin ja romaanin piirteitä sekä myös hänen omia kokemuksiaan.

Tänään pidetyssä "Venäjä vailla tulevaisuutta, Yksinvaltiuden paluu" -kirjan suomenkielisen version julkistustilaisuudessa puheenaiheena olivat esimerkiksi Venäjän nationalismi ja ihmisoikeudet. Kirjaa käsittelevässä paneelissa keskustelemassa olivat kirjailijan itsensä lisäksi Helsingin yliopiston apulaisprofessori Katri Pynnöniemi ja tutkija Veera Laine. Englanninkielistä puhetta johti suurlähettiläs emeritus Hannu Himanen.

Vladimir Putinin vaikutuksia Venäjälle vuodesta 2012 lähtien arvosteltiin kovalla kädellä. Paneelissa keskusteltiin esimerkiksi Venäjän totalitarismista ja Putinin yksinvaltiudesta. Panelistit tunnustivat, että Venäjällä ihmisoikeuksia on ajettu alas Putinin kolmannen presidenttikauden jälkeen. Muun muassa seksuaalivähemmistöjen oikeuksia on tietoisesti alettu rajaamaan, sillä järjestöjen viestintää on pidetty ei-traditionaalisten seksuaalisuhteiden propagointina.

– Vähemmistön edustajalla omille elämäntavoille, arvomaailmalle tai mielipiteille ei aina ole paikkaa siinä yhteiskunnassa, tutkija Veera Laine kommentoi.

Seksuaalivähemmistöjen mielenilmauksista pride-kulkueet ovat tulleet tutuksi ympäri maailmaa. Niihin osallistuminen Venäjällä ei kuitenkaan tutkijan mukaan ole helppoa.

– Niitä on kyllä järjestetty, mutta ne ovat hyvin vaarallisia niille jotka niihin osallistuvat, Laine harmittelee.

Keskustelussa myöskin valotettiin, kuinka venäläiset itse näkevät maailmanpoliittisen tilanteen. Apulaisprofessori Katri Pynnöniemen mukaan Venäjällä muodostetaan muista valtioista uhkakuvia.

– Esimerkiksi tällainen uhkaperustainen ajattelu, että Venäjä on piiritetty ja muut valtiot uhkaavat sen yhtenäisyyttä ja kulttuurista perintöä. Se on ollut tällainen sanoma tuolta 2000-luvun puolivälistä asti, Pynnöniemi täsmentää.