Suomalainen yritys perustaa Poriin TNT-tehtaan – sijoituksen arvo 200 miljoonaa euroa
Forcitin suurinvestointi vahvistaa niin Suomen kuin Euroopankin puolustusteollisuutta massiivisesti.
Räjähdevalmistaja Forcit kertoi perjantaina rakentavansa räjähdetehtaan Poriin. Tehtaassa valmistettaisiin TNT:tä eli trotyyliä.
Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen johtaja, kenraalimajuri Tero Ylitalo ja Forcitin toimitusjohtaja Joakim Westerlund ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen vuosille 2028–2037 puolustusministeriön valtuutuksella. Tällä hetkellä TNT:n laaja-alaista tuotantoa löytyy Euroopan maista vain Puolasta.
– Länsimaiden nykyinen TNT-tuotanto ei riitä kattamaan kaikkia tarpeita. Nyt rakennettava tuotantokapasiteetti takaa riittävän TNT-tuotannon Puolustusvoimien ja strategisten kumppaneiden kasvaneisiin tarpeisiin sekä mahdollistaa myös liittolaisten tukemisen, kommentoi Puolustusvoimien sotatalouspäällikkö, kenraaliluutnantti Jari Mikkonen.
Monen vuoden projekti
Neuvottelut tehtaan perustamisesta aloitettiin jo vuoden 2024 alussa. TNT:n tuotannon tarve oli lisääntynyt erityisesti Ukrainan sodan myötä suuresti, koska sitä käytetään tykistöammuksissa.
– Ammukset myös räjähtävät lopulta, puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) vinoili perjantaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa.
Häkkänen iloitsi siitä, ettei projektiin kulu ylimääräisiä julkisia varoja, sillä hankinnat tehdään Puolustusvoimien olemassaolevasta budjetista.
Tuotannon on määrä alkaa vuonna 2028. Porin kaupunginjohtaja Lauri Inna kiitteli, että tehtaalla on suoraan kymmenien ihmisten positiivinen työllisyysvaikutus, minkä lisäksi vaikutukset logistiikkaan ja palvelutoimialoihin ovat merkittäviä.
Tehtaan tuotantoa viedään Forcitin mukaan enimmäkseen ulkomaille, mutta TNT:tä valmistetaan myös kotimaiseen käyttöön. Yritys korostaa tiedotteessaan investoinnin merkitystä Euroopan turvallisuuteen ja sotilaalliseen huoltovarmuuteen.
– Investointi Suomeen on investointi paitsi Suomen myös koko Euroopan turvallisuuden kasvattamiseen, totesi Forcitin toimitusjohtaja Joakim Westerlund.
Sotatalouspäällikkö, kenraaliluutnantti Jari Mikkonen kehuu sijoituksen mahdollistavan sekä kansallisen tarpeen takaamisen että liittolaisten tukemisen. Kuva: Kaapo Korhonen