"Suomalaiset myrskylukemat ovat täällä aivan normaaleja maan pinnalla" – Ilmavoimat osallistuu ilmavalvontatehtäviin Islannin vaativissa olosuhteissa
Suomalainen hävittäjäosasto toimii Islannissa ilmavalvontatehtävissä helmikuun loppuun saakka.
Ilmavoimat valvoo ja turvaa Islannin ilmatilaa ensimmäistä kertaa helmikuussa 2025. Ilmavalvontatehtäviin osallistuu Suomesta neljä F/A-18 Hornet -hävittäjää ja 50 henkilöä.
Hornetit saapuivat Islantiin 24. päivä tammikuuta ja niiden on tarkoitus palata Suomeen helmikuun lopussa ilmavalvontatehtävien päätyttyä.
– Suomen osallistuminen Islannin ilmavalvontaan vahvistaa Naton läsnäoloa pohjoisessa ja on konkreettinen osoitus pohjoismaisesta yhteistyöstä sekä Suomen ilmavoimien kyvystä toteuttaa tehtäviä koko Naton alueella, toteaa Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Timo Herranen.
Vaativa logistinen operaatio
Ennen ilmavalvontatehtävien aloittamista suomalaisen hävittäjäosaston piti saavuttaa Naton monikansallisen ilmaoperaatiokeskuksen (Combined Air Operations Center, CAOC) sertifionti. Sen avulla varmistettiin, että osaston kalusto ja lentäjien taidot ovat tehtävän vaativalla tasolla.
Sampo Kojo on tyytyväinen hävittäjäosaston suoriutumiseen ilmavalvontatehtävissä. Kuva: Anne Torvinen
– Saavutimme Final Operational Capabilityn eli FOC:n Islantiin saapumisen jälkeen, kun lensimme CAOC:n määrittämät lentosuoritteet. Läpäisimme ne ensimmäisellä yrityksellä ja saimme siitä erinomaista palautetta, hävittäjäosaston komentaja, majuri Sampo Kojo iloitsee.
– Saksan Uedemissa sijaitsevasta CAOC:ista kerrottiin, että muiden maiden ilmavoimat voivat ottaa mallia Suomen ilmavoimista, Kojo jatkaa.
Tehtävään osallistuminen on vaatinut suomalaisilta paljon logistiikkaan liittyviä valmisteluita.
– Aloitimme Logistiikkalaitoksen kanssa suunnittelun heti kesälomien jälkeen. Islantiin tehtiin site survey eli tarkastettiin, millaisia materiaaleja paikan päältä löytyy. Sen perusteella saimme konttiluettelon eli listan asioista, joita Suomesta viedään paikan päälle mukana, Kojo kertoo.
Suomalaiset jakavat oppimaansa tietoa seuraavalle ilmavalvontatehtäviin osallistuvallle maalle. Kuva: Anne Torvinen
Pääjohtokeskuksen henkilöstö toimii Islannin harjoituksissa ensimmäistä kertaa Nato-tehtävissä. Henkilöstön valmistautumiseen kuului Suomessa teorian opiskelua ja harjoitukset. Myös lentäjät harjoittelivat Suomessa tehtävää varten.
– Hävittäjäohjaajat ovat harjoitelleet simulaattoreilla paikallis- ja Nato-ympäristössä toimimista, Kojo avaa.
Matalapaineita ja voimakkaita tuulia
Etenkin Islannin sääolosuhteet eroavat kotimaahan verrattuna.
– Olemme keskellä Atlanttia, joten tähän aikaan vuodessa täällä liikkuu isoja ja syviä matalapaineita. Olosuhteet vaihtelevat todella nopeasti ja maanpinnalla oleva tuulen voimakkuus on huomattavasti suurempi Suomeen verrattuna. Suomalaiset myrskylukemat ovat täällä aivan normaaleja maan pinnalla, Kojo kertoo.
Voimakkaat tuulet aiheuttavat haasteita hävittäjien pelastautumisjärjestelmien käytölle vuoristoissa. Laskuvarjojen ja pelastuslauttojen tuulirajat ovat Islannissa enemmän koetuksella.
Voimakkaat vuorituulet asettavat omat haasteensa lentotoiminnalle. Kuva: Anne Torvinen
Natossa ilmapuolustusta toteutetaan Air Policing ja Air Shielding -tehtävillä. Islannissa Ilmavoimat toteuttavat Air Policing toimintaa.
Air Policing toiminta tarkoittaa liittokunnan ilmatilan valvontaa ja turvaamista, mistä jäsenmaiden ilmavoimat huolehtivat. Ilmavalvontaa toteutetaan Islannissa Keflavikin lentotukikohdassa, jossa hävittäjäosastolla on jatkuva päivystys.
– Lisäksi teemme päivystyksen ulkopuolisia lentoja eli olemme ilmassa näyttäytymässä ja harjoittelemme itse lentämistä sekä koulutamme samalla täällä Control and Reporting Centeriä Keflavíkin tukikohdassa, Kojo sanoo.
Maanpuolustuksesta vastaa Islannissa ulkoministeriön puolustusosasto. Keflavíkin lentotukikohtaa ja pääjohtokeskusta sekä eripuolilla maata sijaitsevia tutka- ja viestiasemia ylläpitää Islannin rannikkovartiosto.
Ilmavalvontatehtäviin osallistumisen toteuttaa Lapin lennosto, mutta henkilöstöä on mukana myös muista Ilmavoimien joukko-osastoista.