Puolustusvoimat

Suomalaiset sotadokumentit ovat myös kansainvälisesti arvostettuja ja herättäneet mielenkiintoa ulkomaillakin.

Taistelukenttä 2020 on julkaistu

Elias Tuominen

Legendaarinen Taistelukenttä-opetusvideo on päivitetty 2020-luvulle. Videon tarkoituksena on antaa koulutettaville realistinen kuva poikkeusolojen olosuhteista ja toimintaympäristöstä sekä Puolustusvoimien valmiuden säätelystä.

Eräs historiamme suosituimmista opetuselokuvista on saanut uuden version. Taistelukenttä 2020 -opetuselokuva on Pääesikunnan koulutusosaston tilaama ja sen tuotannosta vastaa Puolustusvoimien palvelukeskus. Opetuselokuvan on ohjannut Irma Nyfors, joka on ohjannut myös edellisen Taistelukenttä-elokuvan vuodelta 1998. 

– Suurin syy opetuspaketin päivittämiseen on yksinkertaisesti se, että edellinen versio on niin vanha, se on ollut yli 20 vuotta käytössä. Siinä opetettiin Persianlahden sodan ja Jugoslavian hajoamissotien oppeja. Nyt saimme vihdoin ja viimein aikaa ja resursseja opetuspaketin päivittämiseen, Taistelukenttä-oppimateriaalin projektipäällikkö, majuri Ville Kostian kommentoi.

Päivitystyötä ei ole suinkaan tehty hetken mielijohteesta, vaan päivitystyö aloitettiin jo vuonna 2016. Kuvauksia on toteutettu vuosina 2017–2019 ja viimeistely vuosina 2019–2020. Videota pyrittiin kuvaamaan mahdollisimman laajasti ympäri Suomea. Keskeisimpiä kuvauspaikkoja olivat Kajaani, Hangon seutu ja Vekaranjärvi. Lisäksi Meri- ja Ilmavoimat esiintyvät omissa elementeissään.

– Videon kuvausten suunnitteluun ja järjestelyihin kului noin 40 vuorokautta. Varsinaisiin kuvauksiin käytettiin noin 85 vuorokautta, joka kattaa niin järjestetyt kuvaukset kuin myös dokumentoinnin muuhun Puolustusvoimien toimintaan liittyen. Jälkituotantoon käytettiin lisäksi noin 80 vuorokautta. Kokonaisuutena siis hieman yli 200 vuorokautta kolmen vuoden ajalla, Kostian summaa materiaaliin vaadittua työpanosta. 

Taistelukenttä on tehty opetus- eikä viihdekäyttöön. Video on osa laajempaa Puolustusvoimien koulutukseen tarkoitettua oppimateriaalipakettia. Tarkoituksena on antaa koulutettaville realistinen kuva Puolustusvoimista kokonaisuutena, poikkeusolojen olosuhteista ja toimintaympäristöstä sekä uhkamalleista ja valmiuden säätelystä.

– Varusmieskoulutuksessa video näytetään alokasjaksolla sekä AU2-jaksolla aliupseerioppilaille ja RU-kurssilla upseerioppilaille. Alokasjaksolla oppimateriaalilla pohjustetaan alokasjakson taistelukoulutusta tavoitteineen. Varusmiesjohtajilla opetusta syvennetään muun muassa johtamisen ja toimintakyvyn ylläpidon näkökulmasta. Videota hyödynnetään myös reserviläisten ja henkilökunnan koulutuksessa, Kostian luettelee.

Suomalaiset sotadokumentit ovat myös kansainvälisesti arvostettuja ja herättäneet mielenkiintoa ulkomaillakin. 

– Puolustusvoimien opetusvideoita on palkittu kansainvälisillä sotilaselokuvafestivaaleilla sekä Italiassa että Puolassa. Puolustusvoimien palvelukeskuksen tuottamaan oppimateriaaliin on ollut myös kiinnostusta Nordefco-yhteistyökumppaneiden suunnalta. Opetusvideot ovat yksi osa oppimateriaalin eri medioista koostuvaa keinovalikoimaa, Taistelukenttä-videon pääkuvaaja, yliluutnantti Jaakko Ala-Hiiro toteaa.

Video on nyt katsottavissa Puolustusvoimien Youtube-kanavalla.

https://www.youtube.com/watch?v=bTmWCbcYwb8