Lapin arktiset olosuhteet eivät yllättäneet taistelijoita
Puukko 19 taisteluharjoitus haastoi lumisilla, pimeillä ja vaihtelevilla olosuhteillaan. Harjoitus oli myös jatkumo puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen hyvälle ja toimivalle yhteistyölle.
Sodankylässä järjestettiin 10.–12. joulukuuta Puukko 19 taisteluharjoitus, jonka tavoitteena oli harjaannuttaa taisteluosastojen taitoja arktisissa olosuhteissa. Harjoitus sujui kokonaisuudessaan täysin suunnitelmien mukaisesti ilman suurempia viivästyksiä.
Harjoituksessa oli mukana henkilöstöä Jääkäriprikaatista, Lapin rajavartiostosta, Lapin lennostosta ja Sotilaslääketieteen keskuksen Sodankylän terveysasemalta. Harjoituksen vahvuus oli kokonaisuudessaan noin 540 henkilöä ja noin 190 ajoneuvoa.
– Tässä harjoituksessa on mukana Lapin jääkäripataljoonasta jääkärikomppania, panssarintorjuntaohjusjoukkue, pioneerijoukkue, viestijoukkue, Rovaniemen ilmatorjuntapatteristosta 1. ilmatorjuntapatteri ja Lapin rajavartiostosta rajajääkärikomppania, kertoo harjoituksen varajohtaja majuri Stenka Schroderus.
Harjoituksessa käytetty kalusto on hyvin tyypillistä: telakuorma-autoja, Leopard 2A4 -taistelupanssarivaunuja, Panssari-Sisu -kalustoa ja Sergeitä eli 23 ilmatorjuntakanuuna 61:siä.
Harjoituksen aikana vallinneita olosuhteita pidettiin erityisen hyvinä koulutustavoitteiden kannalta. Alussa oli yli 20 astetta pakkasta, jonka jälkeen sää lauhtui muutamaan pakkasasteeseen. Lisäksi harjoituksen aikana satoi yli 20 senttimetriä lunta.
– Harjoituksen kannalta on hyvä, että nyt sattui tällaiset olosuhteet. Tässä testataan nyt tosissaan toimintaa Lapin vaihtelevissa olosuhteissa, Schroderus kiittelee.
Rovaniemellä, Sodankylässä ja Ivalossa varusmiespalvelusta suorittaville varusmiehille alueelle tyypilliset olosuhteet ovat tulleet aiemmin jo tutuiksi.
– Muuttuvat sääolot vaativat sopeutumista ja toivat haastetta harjoitukseen. Siitä huolimatta hoidimme tiedustelutehtävämme suurimmaksi osaksi onnistuneesti, pohtii rajajääkäri Eero Purhonen.
Harjoituksen erityisteemana on pimeätaistelu. Tällä hetkellä Sodankylässä on valoisaa aikaa vain pari tuntia päivässä.
– Keskiviikkoaamuna 11. joulukuuta käytiin ensimmäiset pimeätaistelut, jonka jälkeen nähtiin myös muita taisteluja pimeässä, Schroderus avaa.
Lumen ja pimeän hyödyntäminen oli tärkeää erityisesti ei-mekanisoidulle joukolle, jonka taktiikka perustui siihen, että he pääsivät yllättämään vihollisen puolustusryhmityksessä.
Lapin rajavartioston varusmiehet ovat toimineet kummankin taisteluharjoituksen osapuolten tiedustelijoina. Yhteistoiminta Jääkäriprikaatin ja Lapin rajavartioston kanssa on sujunut hyvin.
– Me olemme viimeksi noin kuukausi sitten harjoitelleet yhdessä Lapin rajavartioston kanssa Riekko 219 taisteluharjoituksessa, jonka ansiosta olemme saaneet hyvin hiottua yhteistoimintaamme, Schroderus korostaa.