Ilmastonmuutos koskettaa myös EU:n turvallisuutta
EU:n puolustusministerit keskustelivat kokouksessaan Finlandia-talolla muun muassa ilmastonmuutoksen vaikutuksesta turvallisuuteen ja puolustukseen.
EU:n puolustusministerit käsittelivät ilmastonmuutoksen mahdollisesti turvallisuudelle tuomia uhkia kokouksessaan Finlandia-talolla Helsingissä 28.–29. elokuuta. Paikalla oli EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini sekä Suomea edustamassa puolustusministeri Antti Kaikkonen.
– Mielestäni EU on ollut ensimmäisten joukossa tunnistamassa, että ilmastonmuutos on uhka ja haaste turvallisuudelle. Olemme käyneet läpi epäsuoria yhteyksiä ilmastonmuutoksen sekä puolustus- ja turvallisuusasioiden välillä, Mogherini totesi tiedotustilaisuudessa.
Mogherini kertoi, että aiheeseen liittyen esiin nostettiin erityisesti kaksi teemaa. Toisaalta puolustuksen hiilijalanjälkeä ja energiariippuvuutta voidaan vähentää, mikä voi edistää myös operaatioiden tehokkuutta. Toisaalta keskusteltiin ilmastonmuutoksen vaikutuksesta konflikteihin ja kriisialueisiin. Mogherini totesi ilmastonmuutoksen vaikutuksen jo näkyvän selvästi joillain alueilla, kuten Sahelissa.
Myös Kaikkonen totesi ilmastonmuutoksen olevan puolustuksen kannalta tärkeä kysymys.
– Ilmastonmuutos on globaali ongelma, joka vaikuttaa kaikkeen. Puolustus ei ole siitä poikkeus. Ilmastonmuutoksen torjuminen on puheenjohtajakautemme avaintavoitteita. Oli jo korkea aika EU:n puolustusministereille käsitellä ilmastonmuutosta.
EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini kertoi, että ilmastonmuutosteemoja käsiteltiin yhteistyössä Naton ja YK:n edustajien kanssa, jotta voitiin koota ajatuksia yhteen ja välttää päällekkäistä työtä.
Ilmastonmuutoksen lisäksi kokouksessa käsiteltiin tekoälyä ja uusia teknologioita, EU:n merellistä turvallisuutta sekä hybridiuhkia. Hybridiuhkia koskevaan keskusteluun osallistuvat myös samaan aikaan paikalle kokoontuneet EU:n ulkoministerit.
Mogherinia pyydettiin kommentoimaan Iso-Britannian eroa EU:sta maan pääministerin Boris Johnsonin päätettyä keskeyttää maan parlamentin toiminnan. Mogherini kuitenkin kieltäytyi kommentoimasta:
– Korkeana edustajana edustan yhä 28 valtiota, mukaan lukien Iso-Britannia. Siksi en kommentoi brexitiä. Siitä tulee korkean edustajan asia brexitin tapahduttua, jolloin Isosta-Britanniasta tulee osa ulkopolitiikkaa.
Puolustusministeri Kaikkonen kertoi tavanneensa kahdenvälisesti Britannian puolustusministerin, ja sen keskustelun perusteella briteillä on halua jatkaa puolustusasioissakin yhteistyötä EU:n kanssa brexitistä huolimatta. Kaikkosella oli kahdenkeskiset tapaamiset myös Ranskan ja Saksan puolustusministerien kanssa.
Kokoukseen osallistui myös Saksan uusi puolustusministeri, Annegret Kramp-Karrenbauer.
Juttua päivitetty 29.8.2019 klo 18.38: mediatilaisuuden pohjalta juttuun lisättiin tietoa ja kuva, ja se fokusoitiin uudelleen.