Amos Kautto

Kuvassa kenraaleja harjoituksessa.

Kenraalimajuri Mark Pulan, kenraali Janne Jaakkola, eversti Vesa Laitonen ja kenraali Guglielmo Luigi Miglietta tekivät yllätysvierailun puolustusharjoituksessa syksyllä 2024.

Suomi kaksi vuotta Naton jäsenenä – katso kuvakooste tapahtumarikkaasta alkutaipaleesta

Elis Henell & Reima Miettinen

Sotilasliton toiminta on ennen kaikkea ihmisten välistä yhteistyötä ja näkyy Puolustusvoimien arjessa kaikilla tasoilla.

Tänään Suomi on ollut Naton jäsenenä kaksi vuotta. Jäsenyys on ollut suomalaisen ulkopolitiikan historiallinen käännekohta, jonka johdosta olemme integroituneet täysin länsimaiseen puolustusyhteisöön.

Kansainvälinen yhteistyö on nykyään normaali osa Puolustusvoimien arkea, mutta Suomesta on tullut myös näkyvä osa liittokuntaa. Nato-yhteistyön keskiössä ovat ihmiset ja toimivaan liittolaissuhteen rakentamiseen tarvitaan kaikkia – alokkaista kenraaleihin. 

Vaikka hommia pitää painaa, niin aina ei tarvitse huhkia otsa rypyssä. Katso kuvakoosteesta poimintoja tähänasistesta matkastamme Natossa.


Yhden aikakauden päätös, uuden alku. Kuva: Olli Nurminen

Ulkoministeri Pekka Haavisto allekirjoitti keväällä 2023 puolustusliiton liittymisasiakirjat Brysselissä ja Pääesikunnassa nostettiin Naton sinivalkoinen kompassiruusu salkoon ensimmäistä kertaa.


Ensimmäiset Nato-ajan alokkaat aloittivat palveluksensa saapumiserässä 2/23. Kuva: Viljami Paimen

Kansainvälisyys korostuu myös varusmiesten arjessa, sillä suomalaiset harjoittelevat liittolaisten rinnalla joka tasolla. Suomalaisten varusmiesten osaaminen on kerännyt paljon kehuja ulkomaalaisilta ammattisotilailta.


Suomen karut talviolosuhteet houkuttelevat liittolaiset suurharjoituksiin. Kuva: Patrik Vuori

Rovajärvellä järjestettiin marraskuussa 2024 Euroopan suurin tykistöharjoitus yli kolmeenkymmeneen vuoteen. Lightning Strikessa vaihdettiin kokemuksien lisäksi innokkaasti myös hihamerkkejä.


Nato on avannut uusia, kansainvälisiä työmahdollisuuksia suomalaisille, kenraali Jarkko Karsikas on yksi heistä, joka on tarttunut tilaisuuteen. Kuva: Elmeri Lehti

Ensimmäisen suomalaisen Nato-kenraalin, Jarkko Karsikkaan työpaikka sijaitsee Belgian Monsissa. Nato-yhteistyössä korostuu monikielinen ja -kulttuurinen arki:

– Ranskan kielen taito täytyy olla tietyllä tasolla, jos haluaa pärjätä jokapäiväisissä askareissa. Aamulla työpaikan portilla minulla on tapana tervehtiä muita ranskaksi: "Bonjour!"


Yli 170-metriä pitkä Yhdysvaltainen ohjusristelijä USS Gettysburg vieraili Helsingin Hernesaaressa loppuvuodesta 2025. Kuva: Elmeri Lehti

Nato näkyy yhä enemmän myös katukuvassa ja satamissa. Liittolaiset ovat vierailujensa aikana pääseet tutustuneet suomalaiseen yhteiskuntaan, kansalaisiin ja kulttuuriin – paikallliset taas vieraileviin aluksiin ja niiden miehistöön!


Naton puolustus pitää maalla, merellä ja ilmassa. Kuva: Alankomaiden kuninkaalliset ilmavoimat

Ilmavoimat osallistuivat Alankomaissa järjestettyyn Ramstein flag 25-harjoitukseen, johon osallistui 90 lentokonetta 15 Nato-maasta. Kansainväliset suurharjoitukset ovat arvokkaita oppikokemuksia Puolustusvoimille.


Itämeren turvallisuustilanne on puhuttanut laajasti viime aikoina, mutta puheen lisäksi on myös toimittu. USMC on auttanut tiedustelutehtävissä ja droonikoulutuksessa Rannikkoprikaatissa keväällä 2025. Kuva: Yankuan Zhang

Lukuisten kaapeli- ja putkivaurioiden seurauksena Nato on lisännyt läsnäoloaan Itämerellä Baltic Sentry -kokonaisuudella. Harjoitusen lisäksi olemme siis päässeet myös tositoimiin yhdessä Naton kanssa.