Ville Kariola

Ranskan puolustusministeri Florence Parly (kesk.) totesi interventiojoukkoihin osallistumisen olevan Suomen oma päätös. Vierailun ohjelmassa oli muun muassa seppeleenlasku Hietaniemen hautausmaalla. Puolustusministeri Jussi Niinistö (vas.) isännöi.

Suomi päättää piakkoin osallistumisesta Ranskan joukkoihin

Pietu Heiskanen

Puolustusministeri Jussi Niinistö totesi Ranskan puolustusministerin vierailun yhteydessä ettei näe varsinaista estettä Suomen osallistumiselle Ranskan interventiojoukkoihin.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on ajanut viime aikoina EU-maiden yhteisten interventiojoukkojen perustamista, jotka puuttuisivat Euroopan unionin ulkopuolella tapahtuviin kriiseihin. Suomi sai viime keväänä kutsun osallistua Ranskan johtamien joukkojen toimintaan, minkä jälkeen mahdollisen osallistumisen hyötyjä on arvioitu puolustusvoimien toimesta. Joukkojen on tarkoitus toteuttaa hyvinkin vaativia sotilaallisia operaatioita.

Tällä hetkellä Suomi on aktiivisesti mukana muun muassa Iso-Britannian johtamissa Joint Expeditionary Force (JEF) -kriisinhallintajoukoissa, minkä takia Ranskan joukkojen kohdalla on haluttu välttää päällekkäistä yhteistyötä.

– Päätös osallistumisesta tehdään lähiaikoina valtioneuvoston ja tasavallan presidentin yhteisvoimin. En näe varsinaista estettä osallistumiselle, koska joukkojen toiminta on linjassa muun Suomen tekemän yhteistyön kanssa, arvioi Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö.

Hän ei lähtenyt kuitenkaan ennakoimaan päätöksen lopputulosta.

Torstaina Suomessa vieraillut Ranskan puolustusministeri Florence Parly alleviivasi Suomen olevan Ranskalle tärkeä kumppanimaa kriisien kohdatessa. Vuonna 2015 Ranska hyödynsi Euroopan unionin jäsenmaiden välistä avunantolauseketta Pariisissa tapahtuneiden terrori-iskujen takia. Parlyn mukaan Suomi oli ensimmäisiä EU-maita, jotka hyväksyivät Ranskan lähettämän avunantopyynnön.

– Ranska ei aio unohtaa Suomen osoittamaa solidaarisuutta. Haluamme tiivistää maiden välistä puolustusyhteistyötä, linjasi Parly.

Suomen ja Ranskan puolustusministerit keskustelivat Euroopan syvenevästä puolustusyhteistyöstä ja mainitsivat yhteisiksi tavoitteiksi muun muassa kyberuhkien torjunnan ja sotilaallisen liikkuvuuden lisäämisen. Sen avulla halutaan helpottaa sotilasjoukkojen ja kaluston siirtämistä eri maiden välillä. Kyse on harjoitustoiminnan ja jäsenmaiden maiden välisen avunannon edistämisestä.

Parly vakuutti, että Ranskalla on voimakas halu tiivistää yhteistyötä Suomen kanssa puolustuksen saralla. Suomen vierailun aikana hän tapaa myös tasavallan presidentti Sauli Niinistön.