Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Elias Harinen

Kuvassa on linnoituksen päälle laitettava teräsluukku.

Teräsluukku suojaa poteroa paineelta ja sirpaleilta.

Linnoitettujen asemien lyöminen vaatii hyökkääjältä moninkertaisen tuli- ja miesylivoiman

Akseli Huttunen

Rakennusalan ammattilaiset harjoittelivat linnoitusten suunnittelua ja toimeenpanoa Rovajärvellä Lappi 24 -harjoituksessa.

Luotien ja sirpaleiden viuhuessa ilmassa jokainen sotilas tietää hakeutua suojaan. Ukrainan sota on osoittanut linnoittamisen merkityksen. Linnoitettujen asemien lyöminen vaatii moninkertaisen tuli- ja miesylivoiman.

Rovajärvellä huhtikuussa järjestetyssä Lappi 24 -harjoituksessa linnoittamiseen erikoistuneet reserviläiset suunnittelivat kasapäin asemia Rovajärven harjoitusalueelle. Rakennusalan ammattilaisista koostunut reserviläisjoukko muodosti aluksi linnoittamistoimiston, joka toimi operaation aivoina.

Ensin alue piti tarkistaa, minkä jälkeen suunniteltiin maaston mukaan sopivat paikat asemille. Tärkeää on huomioida ampumasija, suojautuminen suoralta sekä epäsuoralta tulelta, turvallinen poistumisreitti ja vihollisen oletettu tulosuunta.

Linnoittamistoimisto voi sijaita satoja kilometrejä rakennustyömaalta, joten tiedonvälitys on erityisen tärkeää. Nykyteknologian avulla on mahdollista välittää reaaliaikaista tilannetietoa ja kuvaa rakennustyömaalta, mikä voi säästää tunteja tai jopa päiviä aikaa lähetin toimittamaan tietoon verrattuna.

Kohdatessaan ongelman työntekijät voivat kysyä lisäohjeita linnoittamistoimistolta ja saada nopeasti ratkaisun. Toimistossa kohteiden rakentumista seurataan reaaliajassa. Jokainen asema on erikseen merkitty maastokarttaan, ja niiden tilaa tarkkaillaan aktiivisesti.

Puolustusvoimille materiaalia ja rakentamisen palveluita tuottavat rakennus- ja rakennustuoteteollisuuden yritykset ovat korvaamaton apu suojan valmiuden parantamisessa. Yhteistyö hyödyttää yrityksen lisäksi Suomen turvallisuutta sekä harjoitusalueiden monipuolisuutta.

Haastava maasto voi ohjata toimintaa merkittävästi. Rovajärvellä järjestetty Lappi 24 -harjoitus keskittyi valmiuden rakentamiseen syvässä hangessa.

Pieni asema rakentuu kymmenissä minuuteissa

Kriisitilanteessa suojan rakentamisen välttämättömyys korostuu. Taisteluiden liikkuessa täytyy uusia asemia rakentaa pienellä varoitusajalla.

Yksittäinen rakennustyöntekijä saa kaivettua kaivinkoneella poteron vain muutamalla ruopaisulla. Nopeasti valmistuva puinen runko nostetaan kuoppaan ja asema naamioidaan karkeasti. Ampumavalmis asema syntyy jopa kymmenissä minuuteissa.

Taistelijan vastuulle jää poteroiden hienonaamiointi sekä omaan ampuma-asentoonsa sopivan poteron muokkaaminen. Isolla suunnittelu- sekä rakennustyöjoukolla on mahdollista puolestaan rakentaa maastoon vaikka monen sadan sotilaan vetäviä suojia.

Harjoitukset lisäävät Suomen valmiutta sekä tuottavat todenmukaiset harjoitusmahdollisuudet varusmiehille. Reserviläisten ja rakennustyöntekijöiden aktiivisuus harjoituksissa varmistaa osaamisen tarpeen tullen.