Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Aaro Rönnberg

Kuvassa kenraaliluutnantti Janne Jaakkola pitämässä puhetta seminaarissa.

Kenraaliluutnantti Janne Jaakkola aloittaa uudessa tehtävässään 1. huhtikuuta.

Janne Jaakkolasta uusi puolustusvoimain komentaja

Felix Rahiala

Strategiapäällikkö, kenraaliluutnantti Janne Jaakkola nousee uudeksi puolustusvoimain komentajaksi.

Puolustusvoimain komentajan seuraajaksi nousee kenraaliluutnantti Janne Jaakkola. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nimitti Jaakkolan virkaan valtioneuvoston esityksestä keskiviikkona 31. tammikuuta.

Jaakkola aloittaa uudessa tehtävässään nykyisen komentajan, kenraali Timo Kivisen jäädessä eläkkeelle maaliskuun lopussa. 

Jaakkola palvelee nykyisessä roolissaan puolustusvoimain strategiapäällikkönä huhtikuun vaihteeseen asti. Hän aloitti strategiapäällikkönä vuonna 2023. Samana vuonna hänet myös ylennettiin kenraaliluutnantiksi. 

Puolustusvoimien sisällä Jaakkola tunnetaan fiksuna ja huumorintajuisena henkilönä, joka tulee kaikkien kanssa toimeen. 

56-vuotias Vehmaalta lähtöisin oleva Jaakkola oli strategiapäällikkönä mukana muun muassa Pohjoismaiden välisen yhteistyön integroimisessa osaksi Natoa. 

– Jo olemassa oleva ja Ruotsin jäsenyyden myötä täydentyvä pohjoismainen yhteistyö on tarkoituksenmukaista sovittaa osaksi Naton puolustusta ja pidäkettä, Jaakkola totesi Suomen Atlantti-Seuran kirjajulkaisutilaisuudessa Helsingissä 9. joulukuuta 2023.

Ennen strategiapäällikön tehtävää Jaakkola palveli vuodet 2021-2022 Pääesikunnan suunnittelupäällikkönä. Vuonna 2021 hän yleni kenraalimajuriksi.

Jaakkola työskenteli Pohjoismaisen yhteistyön parissa myös suunnittelupäällikkönä toimiessaan NORDEFCO:n sotilaskomitean puheenjohtajana. 

– Yhteensopivuus, kumppanimaiden prosessien ja suorituskyvyn tunteminen sekä keskinäinen luottamus ovat yhteistyön kulmakiviä, Jaakkola tiivisti Pohjoismaiden puolustusvoimien komentajien etäkokouksessa 4. maaliskuuta vuonna 2021.

Aiemmin Jaakkola on työskennellyt Pääesikunnassa myös sektorin johtajana, erityistehtävässä logistiikkaosastolla ja logistiikkapäällikkönä. Kenraalikuntaan hän nousi ylennyttyään prikaatikenraaliksi vuonna 2017. 

Ura alkoi Laskuvarjojääkärikoulussa

Uransa varrella Jaakkola on osallistunut kahteen kriisinhallintatehtävään, ensin Kosovossa vuonna 2003 ja myöhemmin Afganistanissa 2009. Hän vietti aikaa ulkomailla myös suorittaessaan yleisesikuntaupseerikurssin Norjassa Forsvarets Stabsskole -koulussa vuosina 2000-2001. 

Kriisinhallintatehtävissä palvellut Jaakkola sanoi Ruotuväen artikkelissa vuonna 2021 kokemukseensa vedoten, että operaatioista saatavaa osaamista tulisi hyödyntää myös kotimaan puolustuksessa.

– Vaikutukset toimintamenetelmiin ja materiaalin kehittämiseen ovat olleet merkittäviä. Käytännön kokemukset ovat vaikuttaneet esimerkiksi pienryhmätasan taistelutekniikkaan, yksittäisen taistelijan toimintamenetelmiin ja joukon varustukseen, Jaakkola avaa.

Tuleva komentaja on palvellut muun muassa puolustusvoimain komentajan adjutanttina, Utin jääkärirykmentin pataljoonan komentajana sekä Porin prikaatin esikuntapäällikkönä. 

Aiemmin urallaan Jaakkola on palvellut useissa erilaisissa tehtävissä toimistoupseerina ja osastoesiupseerina muun muassa Utin jääkärirykmentissä. 

Jaakkolan ura alkoi Laskuvarjojääkärikoulussa, missä hän toimi ensin opetusupseerina ja myöhemmin komppania päällikkönä sekä toimistopäällikkönä. 

Jaakkolalle on monipuolisen uransa mittaan myönnetty 3. luokan Vapaudenristi miekkoineen sekä sotilasansiomitali. 

Hänelle on suotu myös Suomen Valkoisen Ruusun komentajamerkki sekä Suomen Leijonan 1. luokan ritarimerkki. 

Kolme ennakkosuosikkia

Ehdolla uudeksi puolustusvoimain komentajaksi oli kolme kenraaliluutnanttia, joista Jaakkola oli yksi. 

Muut ehdokkaat olivat Pääesikunnan päällikkö Vesa Virtanen, 57, sekä Maavoimien komentaja Pasi Välimäki, 58.