Naton pohjoisen vaikutuspiirin strategia muutoksessa: "Pohjolan puolustussuunnitelmat pitää kirjoittaa uusiksi"
Suomen liittyminen Natoon ja Ruotsin lähestyvä jäsenyys vaikuttavat Naton puolustussuunnitelman laatimiseen. Pohjoismainen yhteistyö tarjoaa vahvan pohjan suunnitteluun.
Suurvaltojen kiinnostus Arktista aluetta kohtaan on kasvanut viime vuosina. Venäjä on kehittänyt asevoimiaan alueella voimakkaasti. Myös Yhdysvallat ja Kiina ovat kiinnostuneita Arktisen alueen luonnonvaroista, joiden hyödyntäminen helpottuu jääpeitteen sulamisen ansiosta.
– Norjalaisille ja myös suomalaisille on itsestään selvää, että Naton pohjoisella vaikutuspiirillä on merkitystä, professori Njord Wegge huomauttaa.
Wegge painottaa, että Venäjän strateginen kiinnostus Arktikseen pitäisi ottaa huomioon.
– Venäjä on sijoittanut Arktiselle alueelle strategisia voimavaroja, jotka ovat heille erittäin tärkeitä, Wegge toteaa.
– Venäjä testaa Arktiksessa uusia asejärjestelmiä ja teknologioita, hän jatkaa.
Kehitettäviin asejärjestelmiin kuuluvat esimerkiksi sukellusveneet, joiden häiveominaisuuksia Venäjä pyrkii parantamaan.
Arktiksen puolustussuunnitelmat uusiksi
Venäjän liitettyä itseensä Krimin niemimaan aluepuolustus palasi eurooppalaiseen turvallisuuspoliittiseen keskusteluun, Wegge huomauttaa.
– Norja ja Suomi kuitenkin huolehtivat aluepuolustuksestaan pitkäjänteisesti, Wegge sanoo.
Suomen liittyminen sotilasliittoon vaikuttaa Naton pohjoisen vaikutuspiirin puolustussuunnitteluun. Wegge huomauttaa, että Naton raja Venäjän kanssa on muuttunut Suomen jäsenyyden jälkeen.
– Pohjolan puolustussuunnitelmat pitää kirjoittaa uusiksi, Wegge toteaa.
Wegge painottaa, että Arktiksessa on kyse kokonaisvaltaisesta strategisesta kilpailusta, joka sisältää myös elinkeinoelämän tavoitteet ja tieteellisen tutkimuksen.
– Pitkällä aikavälillä meidän pitäisi myös arvioida Kiinan ja Venäjän strategisen kumppanuuden vaikutuksia Arktikseen, Wegge toteaa.
Pohjoismaiden välinen yhteistyö osaksi Natoa
– Jo olemassa oleva ja Ruotsin jäsenyyden myötä täydentyvä pohjoismainen yhteistyö on tarkoituksenmukaista sovittaa osaksi Naton puolustusta ja pidäkettä, Puolustusvoimien strategiapäällikkö, kenraaliluutnantti Janne Jaakkola toteaa.
Jaakkola huomauttaa, että Pohjoismaat pystyvät tarjoamaan Natolle ainutlaatuista osaamista Arktisella sekä Itämeren alueella. Esimerkkeinä voidaan mainita esimerkiksi ilma- ja merivoimien kyvyt.
– Suomi ja muut pohjoismaat pystyvät tarjoamaan pohjoisen ja Arktisen alueen asiantuntemustaan Nato-liittolaisille, Jaakkola sanoo.
Yhdysvaltojen rooli Arktiksella
Yhdysvaltojen haaste globaalina supervaltana ovat sen sitoumukset ympäri maailmaa, professori Lon Strauss arvioi.
– Yhdysvalloille ja suurelle osalle Nato-liittolaisista Arktis on kaukana, Strauss sanoo.
Strauss huomauttaa, että Norjalla, Suomella ja Ruotsilla on jalansija Naton pohjoisella vaikutuspiirillä. Hän arvioi, että Yhdysvaltojen panos Arktisen alueen turvallisuuteen on kasvamassa, vaikka Yhdysvaltojen strateginen kiinnostus kohdistuu erityisesti Aasiaan.
– Yhdysvallat osallistuu Arktiksella Nato-liittolaisten väliseen harjoitustoimintaan ja ottaa siten pieniä askeleita kohti syvenevää sitoutumista, Strauss toteaa.
Suomi Atlantti-seuran järjestämä kirjajulkaisutilaisuus Defending NATO’s Northern Flank – Power Projection and Military Operations järjestettiin Helsingissä 9. joulukuuta.