Valeuutinen uhkaa myös varusmiestä

Mediassa on viime aikoina meuhkattu paljon niin sanotuista valeuutisista. Sepitetyt, internetin avulla laajalti leviävät valeuutiset ovat väitteiden mukaan jo vaikuttavuudeltaan sitä mittaluokkaa, että ne vaikuttavat jopa Yhdysvaltain presidentinvaalien lopputulokseen.

Kutinsa pitämättömiä uutisia on tiedotusvälineissä toki julkaistu maailman sivu, sillä eihän toimittajakaan ole erehtymätön. Perinteinen media on kuitenkin aina pyrkinyt sitoutumaan virheiden oikaisuun.

Valeuutisten taustalla näyttäisi kuitenkin yhä useammin olevan tarkoitus vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin. Vaikka uutinen olisi palturiakin, alkaa se levitä vinhasti sosiaalisessa mediassa, kunhan riittävän moni lukija pitää aihetta tärkeänä.

Hiukan päinvastaisesti voi asiallisenkin uutisen kumota vain yksinkertaisesti kuittaamalla sen valeuutiseksi. Sivistynyt keskustelu on kaukana, kun väittelyn osapuolet käyvät poteroihinsa ja haukkuvat toisiaan vuoronperään valehtelijoiksi.

Kuten niin monessa muussakin asiassa, ollaan puolustusvoimissa oltu edellä aikaansa tämänkin ilmiön suhteen. Valeuutisia on varusmiesten keskuudessa viljelty jo maailman sivu. Täällä ne tosin tunnetaan nimellä tornihuhu.

Tornihuhut eli tornarit ovat kauhutarinoita, jotka leviävät tuvasta toiseen liki valeuutistakin nopeammin. Onneton varusmies saattaa tornarin myös niellä, mikä ei ehkä presidentinvaalien tulokseen vaikuta, mutta varusmiehen yöuniin nyt ainakin.

Kuten valeuutista, ei tornihuhua välttämättä synnytä pelkkä väärinkäsitys. Takana voi olla halua pelotella uusia alokkaita ja repiä huumoria hölmöjen hyväuskoisuudesta. Ja kuten valeuutistenkin tapauksessa, saa tornarin parhaiten tuhottua lopettamalla sen etenemisen ja todistamalla sen valheelliseksi.

Maailmalla monet huolestuneet tahot ovat ilmoittaneet taistelevansa valeuutisia vastaan. Esimerkiksi sosiaalisen median jättiläinen Facebook julisti joulukuussa käyvänsä valeuutisia vastaan seulomalla sisältöä faktantarkistajien ja uutisorganisaatioiden kanssa.

Mutta aikovatko myös valheellisen tiedon määrästä hämmentyneet varusmiehet käydä yhteistuumin sotaan tornihuhuja vastaan?

Valeuutisiin verrattuna ovat tornihuhut kuitenkin suhteellisen harmittomia. Tornari on erityisen hauska etenkin silloin, kun sen tietää valheelliseksi.

Ja varusmiehen päivien täyttyessä ylhäältä päin tulevien käskyjen tottelusta, lienee hyväkin, että tornihuhujen paikkansapitävyyttä puntaroidessa saa käyttää kunnolla päätään.