Samuli Pöntinen

Kompaktin muotoilun ansiosta taistelijan on helppo vaikuttaa ahtaissakin paikoissa.

Suoja, joka taipuu moneen taisteluun

Niko Nordström

Luotisuojaliivi suojaa, mutta toimii myös käden jatkeena taistelussa. Jalkaväki saa uuden luotisuojaliivin, joka tehostaa tehtävien toteuttamista sekä joukkojen suorituskykyä.

Luotisuojaliivi, joka on eittämättä jalkaväkitaistelijoiden tärkeimpiin kuuluvia varusteita, on kokenut laajamittaisen uudistuksen. Uusi M17-luotisuojaliivi on käynyt läpi pitkän ja monivaiheisen prosessin suunnittelupöydältä kenttäkokeiluun ja on vihdoinkin valmis jaettavaksi kaikkiin puolustushaaroihin.

Prosessin aikana liiviä on hiottu saadun palautteen myötä. Kentällä suuressa roolissa ovat olleet valmiusyksiköt, joissa varusmiehet ovat päässeet harjoittelemaan prototyyppimalleilla jo pidemmän aikaa.

Suomessa valmistettu M17-luotisuojaliivi on silminnähden paljon kompaktimpi ja pienempi kuin edeltäjät M05 ja M10. Luotisuojaliiviä suunniteltaessa on keskitytty siihen, että saavutetaan tehokkain yhdistelmä liikkuvuutta, suojaa sekä muunneltavuutta.

M17-luotisuojaliivi on malliltaan levynkantoliivi-tyyppinen, joten sen kanssa ei käytetä erillistä kantolaitetta, vaan taskut, moduulit ynnä muut tarvikkeet saadaan kätevästi kiinnitettyä suoraan itse liiviin. Tämä taas luo mahdollisuuden muuntaa taistelijan mukana kantamaa varustusta tehtävän mukaan tai sen aikana. Esimerkiksi tiedustelija hyötyy kevyemmästä ja hyvin erilaisesta varustuksesta kuin kelaa vetävä viestimies

Liivissä on muista puolustusvoimien varusteista tuttu MOLLE-nauhakujasto, joka mahdollistaa hyvin monimuotoisen muunneltavuuden ja yhteensopivuuden olemassa olevien varusteiden kanssa.

Tällä on pyritty vähentämään taistelijan ylipakkaamista sekä myös parantamaan joukkojen suorituskykyä.

– Kaikille ei voida jakaa 50 kiloa kannettavaksi ja olettaa, että he taistelevat sen jälkeen liikkuvalla tavalla. Pitää pystyä katsomaan ryhmän sisällä, mitä kukin taistelija tarvitsee mukaan. Jollekin ryhmälle voi riittää, että esimerkiksi yhdellä taistelijalla on mukana kenttälapio, täsmentää yliluutnantti Juhopekka Koivusilta, joka työskentelee Taistelija-hankkeen parissa.

Liivi suojaa käyttäjää luodeilta sekä sirpaleilta. Sen suojatasoa voidaan nostaa erilaisilla luotisuojalevyillä tilanteen mukaan. Itse suojapinta-ala on pienempi kuin edellisissä malleissa, mutta M17 suojaa tärkeimmät ruumiinosat niin kuin ennenkin. Pintamateriaalina käytetään kestäviä ja paloturvallisia tekokuituja.

Materiaalivalinnoissa on huomioitu esimerkiksi näköhavaintojen vaikeuttaminen sekä infrapunasäteilyn minimointi. Sisäkerroksissa suojauksen hoitavat ballistiset kuidut kuten polyeteeni ja aramidi sekä kovissa suojissa muun muassa keramiikka ja titaani.

Uuteen luotisuojaliiviin saadaan suoraan kiinnitettyä taskut sekä reppumoduuli.

Kompaktimpi kokonaisuus mahdollistaa paremman liikkuvuuden ja tekee maastossa havaitsemisesta vaikeampaa mikä on omiaan suojaamaan käyttäjää eri uhilta.

– Jalkaväkitaistelija joutuu käyttämään koko kehoaan liikkuessaan esimerkiksi kiivetessä tai ryömiessä, ja koimme, että tämän mahdollistaminen on äärimmäisen tärkeää suorituskyvyn kannalta, toteaa Koivusilta.

Käyttäjälleen liivi on ergonominen. Se on hengittävä, sillä siinä on muun muassa korokepalat, jotka nostavat liivin hieman irti paidasta. Painotaakan vähentyminen ehkäisee kipeitä niskoja ja hartioita. Vaikka liiviä valmistetaan yhtä standardikokoa, voi sitä säätää käyttäjän mittojen mukaan aina S-koosta XL:ään.

Kaartin jääkärirykmentin valmiusyksikössä palvelevat kaartinjääkärit Lauri Laine ja Michel Minczeles ovat päässeet käyttämään uutta luotisuojaliiviä.

– Näitten kanssa pystyy liikkumaan ja hyppimään paljon paremmin. Lisäksi ei tarvita erillistä taisteluliiviä, mikä nopeuttaa toimintaa, vertailee Laine. Minczeles nyökyttelee vieressä.

Uudistus on osa taistelija-hanketta, jonka tavoitteena on ollut parantaa taistelijoiden varustusta ja suorituskykyä.

– Saimme vastikään käyttöön modernisoidut rynnäkkökiväärit, ja nyt jaetaan käyttöön uudet suojaliivit. Luvassa on vielä muun muassa uudistettu maastopuku ja kypärä sekä kokonaan uusi pimeätoimintakyky. Hankehenkilöstö on tehnyt pitkäjänteistä ja hyvää työtä. On hieno nähdä, että tulokset näkyvät nyt kentällä ja varusmiesten koulutuksessa, tiivistää jalkaväen tarkastaja, eversti Rainer Peltoniemi.

Kaikki mainitut ominaisuudet yhdessä mahdollistavat sen, että taistelija on entistä toimintakykyisempi, ketterämpi ja tehokkaampi taistelutilanteessa. Hyvästejä ei tarvitse heittää vanhemmille malleille, vaan niitä käytetään edelleen tehtävissä, joissa katsotaan suuremman suojapinta-alan olevan prioriteetti.