Lisää Liikettä -hanke käynnistettiin
Vain puolet reserviläisistä saavuttaa sotilaan tehtäviin vaadittavan fyysisen tavoitetason. Uusi hanke tähtää paitsi kuntojen kohoamiseen, myös sodanajan sijoitusten suunnittelemisen tehostumiseen.
Reserviläisurheiluliiton, Puolustusvoimien ja Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) yhdessä kehittämä Lisää Liikettä -hanke potkaistiin käyntiin hankkeen esittelytilaisuudella Töölön Kisahallissa. Hankkeella on yksinkertainen tavoite – parantaa lisätä reserviläisten liikunta-aktiivisuutta sekä fyysisen kunnon seuraamista.
– Hanke pistettiin alulle, kun tehtiin havainto, että reserviläisten liikuntainnostuksessa on puutteita, kertoo reserviläisurheiluliiton, eli RESUL:n puheenjohtaja Erkki Saarijärvi.
Liikuntainnostuksen lisäämisen lisäksi hankkeen on tarkoitus parantaa puolustusvoimien tietoisuutta reserviläisten fyysisestä kunnosta.
– Puolustusvoimat ei ole aina saanut tietoa siitä miten reserviläiset liikkuu. Aloimme yhteisesti miettimään, miten reserviläisten vapaa-ajalla tehdyt, vahvistetut testitulokset saataisiin puolustusvoimien tietoon, Saarijärvi valaisee.
Miten hanke sitten pyrkii pääsemään tavoitteisiinsa? Isossa roolissa on uusi Tikki -mobiilisovellus.
– Tikki -järjestelmä on nykyaikainen, tietoturvallinen internetissä pyörivä palvelualusta, jonka ideana on, että henkilö käy merkkaamassa järjestelmään testitulokset, jotka testaaja käy vahvistamassa järjestelmässä. Sieltä ne saadaan siirrettyä helposti puolustusvoimien rekistereihin, Saarijärvi kertoo.
Tarkoituksena ei kuitenkaan ole, että kaikki reserviläiset testattaisiin välittömästi.
– Huonossa kunnossa oleva voisi ensiksi treenata ja käyttää esimerkiksi Puolustusvoimien treeniohjelmia tarjoavaa MarsMars -palvelua. Sitten kun hän on hivenen treenannut, niin voisimme testata hänet ja laittaa tiedot Tikki -järjestelmään, Saarijärvi sanoo.
Kuntotestien toteutuksesta vastaavat MPK:n koulutetut testaajat.
– Nyt olemme siinä tilanteessa, että jokaiseen MPK:n piiriin on rekrytoitu entisiä liikuntakasvatusupseereita kouluttamaan testaajia, kertoo MPK:n toiminnanjohtaja, evp. prikaatikenraali Pertti Laatikainen.
Kuntotesti sisältää kestävyystestin, sekä kolme lihaskuntotestiä: vauhditon pituushyppy, sekä minuutin punnerrus- ja vatsalihastestit. Syynä sille, miksi juuri nämä liikkeet ovat osa testiä, on niiden helppo toteuttaminen ja vertailukelpoisuus.
– Testaamisella on kaksi tarkoitusta: se, että innostetaan ihmistä katsomaan missä kunnossa hän on, jotta hän voisi tehdä jotain paremmin. Toinen tarkoitus on se, että saadaan puolustusvoimille tietoa reserviläisten kunnosta, ja se tieto voidaan ottaa huomioon sodanajan sijoituksissa, Laatikainen sanoo.
Lisää liikettä -hankkeelle on empimättä kysyntää. Puolustusvoimien koulutuspäällikkö, prikaatikenraali Jukka Sonninen valaisi reserviläisten fyysistä kuntoa numeroiden kautta.
– Valitettavasti sotilastehtäviin asetetun tavoitetason ylittää vain joka toinen reserviläinen. Liikunta-aktiivisuuden suositukset, mittausmenetelmästä riippuen, täyttää vain kolmas- tai neljäsosa reserviläisistä, Sonninen kertoo.