Nea Holopainen

Tilaisuudessa juhlittiin Suomen Sotilas -lehden 100-vuotiasta historiaa, vaikka aiheena olikin tulevaisuus.

Katseita turvallisuuden tulevaisuuteen

Janne Jussila

Suomen Sotilas -lehti juhlii satavuotiasta taivaltaan. Juhlatilaisuudessa 28.11. käännettiin katse tulevaan ja keskusteltiin laajasti turvallisuuteen liittyvistä kysymyksistä, kuten Venäjän uhasta sekä Suomen puolustuksen tulevaisuudesta.

Suomen Sotilas -lehden 100-vuotisjuhlatilaisuudessa käytiin syvää ja monipuolista keskustelua Venäjästä, EU:sta ja sodankäynnin tulevaisuudesta.

– Tervetuloa tulevaisuuteen ainakin täksi yhdeksi iltapäiväksi, Suomen Sotilas -lehden päätoimittaja Jaakko Puuperä pohjusti.

Keskustelua käytiin Venäjään liittyvistä turvallisuuskysymyksistä. Itänaapurimme mahdollista tulevaa kehitystä sekä historiallisia askelia pohtivat kansanedustaja Erkki Tuomioja ja EU:n turvallisuusalan tutkimuslaitoksen tutkija Sinikukka Saari.

– Venäjän demokratisaatio on täysin pysähtynyt, Tuomioja mainitsi.

Keskustelussa puitiin Venäjän poliittista kehitystä yhä autoritäärisempään, uhkaavampaan suuntaan. Venäjän pitkä, sirpaleinen historia sekä taloudelliset ongelmat vaikuttavat sen kansalaisten ja hallinnon asenteisiin.

– Meidän ei pidä aliarvioida Venäjän paranoiaa ulkomaailmaa kohtaan, Tuomioja jatkoi.

Venäjän kysymystä tutkiskeltiin myös läntisten demokratioiden kannalta. Tärkeää Venäjälle on ollut länsimaisista periaatteista irtautuminen ja suurvalta-statuksen säilyttäminen, tarvittaessa ja jopa etunojassa voimakeinoin.

– Venäjän suurvalta-status on vahvistunut voimakeinojen myötä. Venäjä haluaa pysyvästi olla suurvalta. Se ei tule muuttumaan, Saari totesti.

Idän edustamaa uhkaa pohdittiin myös sodan ja konfliktien muutoksen kontekstissa. Esimerkiksi hybridivaikuttaminen ja poliittinen häirintä oli keskustelussa esillä.

– Turvallisuutemme kannalta on tärkeää, ettei meillä muodostu jakolinjoja, joita ulkopuolelta voidaan käyttää hyväksi, Tuomioja painotti.

Poliittista polarisaatiota EU:ssa, länsimaissa ja myös Suomessa käsiteltiin turvallisuusuhkana, jonka kautta Venäjä voisi vaikuttaa yhteiskunnan eheyteen ja kykeneväisyyteen puolustautua ulkoisia häiriötekijöitä vastaan.

– Täydellistä harmoniaa ei ole näköpiirissä, Tuomioja kiteytti Suomen ja Venäjän suhteiden tulevaisuudesta.

Euroopan unionin turvallisuusalan tutkimuslaitoksen EUISS:n tutkija Sinikukka Saaren osaamisalueeseen kuuluu Venäjä, Itä-Eurooppa ja Keski-Aasia.

Venäjän lisäksi pöydällä oli Suomen puolustuksen tulevaisuus. Aihetta pohdittiin seuraavan 20 vuoden kehyksissä, eli mietittiin millainen Suomen turvallisuustilanne on vuonna 2039.

Keskusteluun osallistuivat puolustusvoimien tutkimusjohtaja Jyri Kosola, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak ja Puolustus- ja ilmailuteollisuus PIA ry:n pääsihteeri Tuija Karanko.

– Seuraava sota ei koskaan ole samanlainen kuin edellinen, Kosola painotti.

Suomen Sotilas on sitoutumaton ja riippumaton sotilasaikakausjulkaisu, joka keskittyy maanpuolustukseen sekä turvallisuuteen liityviin aiheisiin. Lehti perustettiin vuonna 1919 ja 100-vuotisen historiansa aikana se on osaltaan ylläpitänyt turvallisuuskeskustelua.

– Lehtemme on keskusteleva ja tuo tällaisia näkökulmia esille. Olemme Suomen valtavassa mediakentässä yksi toimija omassa lokerossamme. Tietysti olemme aina pyrkineet käsittelemään puolustus- ja turvallisuusasioita hyvin laajassa mittakaavassa, kertoo päätoimittaja Jaakko Puuperä.