Kahden nappulan voimaa
Kirjoittaja on hämmentynyt nappuloiden tuomasta muutoksesta palveluksessaan.
– Joukkue asento! Käännös oikeaan päin! Suuntana muonituskeskus, tahdissa mars!
Tämä on vain yksi esimerkki komentoketjusta, jolla sotilaat saadaan suorittamaan tietty tehtävä. Vähän niinkuin syöttäisi tietokoneelle algoritmeja, jotta tietty funktio toteutuisi.
Kantahenkilökunnan lisäksi alikersanteilla ja upseerikokelailla on käskyvaltaa muihin varusmiehiin. Johtajat asevoimissa pystyvät käyttämään alaisiaan käytännössä räsynukkeina ja vetelemään heidän naruistaan miten haluavat – kunhan he eivät ohita simputuksen rajaa. Länsimaisessa valtiossa tämä on poikkeuksellista.
Jokainen varusmies on varmasti jossakin vaiheessa pelännyt varusmiesjohtajaa, joka karjuu naama punaisena oman joukon edessä – tai suoraan päin naamaa. Varsinkin ensimmäisinä palveluspäivinä tilanne on outo, sillä siviilissä tämänkaltainen käytös esimiehenä olisi paheksuttavaa ja vanhanaikaista. Sotaväessä se taas on mahdollista niin kauan, kun korkea-arvoisempi tai vertainen ei tule laittamaan peliä poikki.
Kovaa räyhätyt käskyt toimivat muodon edessä yleensä vain, jos huutajalla on kaksi kulmarautaa tai salmiakkia rinnassaan. Intissä varusmiesten kesken tehdään eräänlainen yhteiskuntasopimus, jolla uusi saapumiserä luovuttaa päätäntävaltansa kokeneemmille palvelustovereille.
Puolustusvoimien johtajakoulutuksessa tarjotaan jokaiselle työkalut esimiehenä toimimiseen: teorian oppitunnit, syväjohtamisen kulmakivet sekä edellisten johtajien esimerkkisuoritukset. Johtamissuorituksista jokainen on itse vastuussa. Vaikka olisi kuinka innokkaasti opetellut teoriaa, käytäntö on aivan eri asia. Sitä oppii vain tekemällä.
Johtajakoulutuksen aikana jokaiselle oppilaalle kertyy tietyn verran johtamissuorituksia. Suurin käytännön testi varusmiesjohtajana olemisesta on viikon verran oman joukkueen vanhimpana toimiminen joko oppilasvanhimpana tai -päällikkönä. Tällöin vuorossa olevalle annetaan kouraan uusi viikko-ohjelma ja vastuu 30 hengen ryhmästä siirtyy eteenpäin. Mitään valmista lappua ei anneta, jossa lukisi kaikki käskyrungot siirtymisiin.
Kokematonta oppilasjohtajaa ei kuitenkaan jätetä yksin. Apukouluttajat ovat saatavilla lähes koko ajan ja neuvovat aina tarpeen tullen. Myös kantahenkilökunnalta voi kysyä apua tiukan paikan tullen.
Muistan edelleen sen sykähdyttävän ensimmäisen kerran, kun jouduin upseerioppilaana menemään joukkueeni eteen ja julistamaan itseni viikon oppilasvanhimmaksi. Sieltä se jämäkkyys kuitenkin tuli, kun yritti parhaansa.
Varusmiesjohtajaksi yletään yhdessä yössä. Se on hassua, sillä se ei tunnu siltä että olisi sisimmissään muuttunut mitenkään niin lyhyessä ajssa. Vain yksi nappula erotti minut eilisestä. Samalla tavalla kun tuli täysi-ikäiseksi.
Vasta, kun vastaani kävelevä alokas tervehti heittämällä lippaa tai kutsui herra kokelaaksi huomasin, että jokin oli muuttunut. Tuntui jännältä nähdä epävarmoista kasvoista pieni kunnioituksen vivahde. Samalla kuitenkin tajusin, millainen vastuu itselläni tulee olemaan. Edellisten johtajien luoma auktoriteetti pitää säilyttää, oma sodanajan joukko pitää kouluttaa ja muille varusmiehille pitää näyttää mallia. Kaikki tämä vain siksi, että olen suorittanut 21 viikkoa kestävän johtajakoulutuksen.
Varusmiesjohtajien kuuluu olla ennen kaikkea esimerkillisiä ja ohjata alaisiaan.
Huutamista pitää käyttää vain silloin, jos hommat eivät toimi. Kaverini kertoi, että eräässä maastoharjoituksessa alokkaat eivät uskaltaneet herättää häntä, kun he eivät osanneet sytyttää kamiinaa. Näin koko telttakunta nukkui kylmässä teltassa läpi yön. Johtajat ovat myös sitä varten, että he voivat kokeneempina neuvoa. Näin olemme valassa myös joskus kesällä vannoneet.
– Jos minut asetetaan esimiesasemaan, tahdon olla alaisiani kohtaan oikeudenmukainen, pitää huolta heidän hyvinvoinnistaan, hankkia tietoja heidän toiveistaan, olla heidän neuvonantajanaan ja ohjaajanaan sekä omasta puolestani pyrkiä olemaan heille hyvänä ja kannustavana esimerkkinä, vannoimme Vekaranjärven Kisamontussa puoli vuotta sitten.
Tänään on saapumiserän 1/18 valapäivä Kaartin jääkärirykmentissä, Jääkäriprikaatissa sekä Porin prikaatissa. Onnittelut alokkaille ylennyksestä.