Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Univaje aiheuttaa lukuisia riskejä, mutta silti iso osa varusmiehistä nukkuu säännöllisesti liian vähän

Puolen vuoden jälkeenkin aikaiset aamut tuottavat haasteita.

Kello lyö puoli kuusi ja taas on aika nousta ylös. Vaikka takana on jo yli puoli vuotta palveluksessa, varhain nouseminen on edelleen hankalaa. Ehkä näin aikaiseen herätykseen ei totu täysin koskaan. 

Aikaisia herätyksiäkin isompi haaste itselleni ovat koko palveluksen ajan olleet liian lyhyet yöunet. Kun ennen armeijaa pyrin nukkumaan yhdeksän tuntia vuorokaudessa, on palveluksessa joutunut pärjäämään kahdeksan tunnin hiljaisuudella. Eli toisin sanoen reilusti alle kahdeksan tunnin unilla, koska nukahtaminen ja yölliset heräämiset nipistävät oman osansa pois jo valmiiksi lyhyestä ajasta. 

Osalle vähäisempikin uni riittää, koska sen tarve on yksilöllistä. Silti väitän, että iso osa varusmiehistä nukkuu säännöllisesti liian vähän. Nuoren aikuisen unentarve on noin 7-8 tuntia ja paljon urheileville tai muuten aktiivisille ihmisille 8-9 tuntia. 

Yksi huonosti nukuttu yö siellä täällä ei ole sen vakavampaa, mutta varsinkin pitkäkestoinen univaje aiheuttaa lukuisia terveysriskejä. Monien pitkäaikaissairauksien riskin kasvamisen lisäksi univelka heikentää muun muassa vastustuskykyä, palautumista, keskittymiskykyä ja muistia.

Tärkeitä asioita kaikki, kun ottaa huomioon, että varusmiespalveluksessa tartuntataudit jylläävät ja fyysistä rasitusta sekä uuden oppimista on paljon. 

Väsymyksen lisäksi konkreettisimmin huomaan oman univajeen palautumisessa. Jalkapallotreenit tuntuvat univelan kanssa huomattavasti tavallista raskaammilta, eikä kehitystä tapahdu sarjapainoissa salillakaan siihen tahtiin kuin toivoisi. 

Turhan huonoille unille armeijassa on usein muitakin syitä kuin liian lyhyt hiljaisuus yksikössä. Pitkän päivän jälkeen puhelimen selailu voi monesti viedä voiton, ja kuin huomaamatta kello lähenee puolta yötä ennen kuin malttaa painaa pään tyynyyn.

Myös armeijan poikkeuksellisen aikainen unirytmi eroaa varmasti suurimman osan rytmistä siviilissä ja monesti rytmi kääntyy liikaa lomilla viikonloppuisin. Ei ole helppoa nukahtaa sunnuntaina puoli kymmeneltä, kun edellisiltana samaan aikaan on ollut pelaamassa jalkapallo-ottelua ja päässyt nukkumaan yhden kahden maissa yöllä. 

Vaikka itsekin syyllistyn näihin juttuihin välillä, voin kokemuksesta sanoa, että nukkua kannattaa armeijassa aina, kun siihen on mahdollisuus.