Asiantuntijat huolissaan nuorten aurinkokäyttäytymisestä
Säteilyturvakeskus (STUK) ja Syöpäjärjestöt järjestävät perinteisen UV-infon, jossa esille tuli etenkin nuorten riskitietoisuus ja aurinkokäyttäytyminen. Pääkohderyhmänä tänä vuonna ovat nuoret miehet.
Asiantuntijat kehottivat UV-infossa varusmiehiä suojautumaan erityisesti lomilla ja siviilissä asianmukaisesti UV-säteilyä vastaan. Palveluksen aikana puolustusvoimien varusteet tarjoavat asiantuntijoiden mukaan kuitenkin todella hyvän suojan UV-säteilyä vastaan.
STUKin tarkastaja Anne Höytö esitteli STUKin kyselyn tuloksia, jotka toivat ilmi useita kehityksiä suomalaisten aurinkokäyttäytymiseen liittyen. Merkittävin huomio kyselyn pohjalta oli se, että suomalaiset tuntevat UV-säteilyn aiheuttaman ihosyöpäriskin hyvin. Tästä huolimatta erityisesti nuoret eivät kuitenkaan pidä riskiä suurena, mikä heijastuu selkeästi auringolta suojautumiseen negatiivisesti. Suuri riskiryhmä löytyykin erityisesti nuorista miehistä.
–Altistutaan paljon ja ei mielletä UV-säteilyä riskiksi, eikä suojauduta. Lisäksi myös poltetaan oma iho vähintään kerran vuodessa, Höytö avaa.
Nuoret naiset taas polttavat ihonsa useammin, mutta naiset huomaavat muutokset ihossaan miehiä herkemmin. Eroa miesten ja naisten välillä palamisherkkyyden suhteen ei asiantuntijoiden mukaan miesten ja naisten välillä ole, sillä kaikenlaisia ihotyyppejä löytyy kummaltakin sukupuolelta samassa suhteessa.
Syöpäjärjestöjen asiantuntijalääkäri Petteri Hervonen kertoo UV-säteilyssä oleellisen seikan olevan kumulatiivinen vaikutus, eli se yhteenlaskettu UV-säteilyaltistuksen määrä mille suomalaiset altistuvat Suomessa ja matkaillessaan.
–Ulkotöitä tekevällä ihmisryhmällä ihosyöpiin sairastumisen riski on suurin, sillä heillä juuri kumulatiivinen annos nousee suureksi jos he eivät suojaudu kunnolla, Hervonen painottaa.
–Vaatteet ovat ensisijainen suojauskeino, pitkähihainen paita ja lierihattu, aurinkosuojavoidetta, jonka suojakerroin on riittävän korkea, niille alueille, joita ei voi suojata vaattein. Lisäksi silmät on hyvä suojata aurinkolasein ja varjoon hakeutumalla voi jopa puolittaa UV-annostuksen, kertoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Anu Heikkilä suojakeinoista UV-säteilyä vastaan.