Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Wasim Al-Nasser

Dobbelgänger-yrityksen toimitusjohtaja Terho Kololuoma tuuletti kuullessaan voitosta.

Dobbelgänger-yrityksen toimitusjohtaja Terho Kololuoma ei pidätellyt tunteitaan kuullessaan voitosta.

Vihollista huijaavaa valeteknologiaa valmistava Dobbelgänger-yritys palkittiin 100 000 euron innovaatiopalkinnolla

Rafael Vanhamäki

"Voitto luo uskoa siihen, että olemme menossa oikeaan suuntaan", toimitusjohtaja Terho Kololuoma iloitsee.

Valelaiteteknologioita rakentava Dobbelgänger-yritys voitti ensimmäisen puolustusalan startup-yritysten kilpailun Riihimäellä.

Voittajayhtiö saa 100 000 euron sijoituksen enkeli- ja pääomasijoittajista koostuvalta ryhmältä.

– Ensimmäistä kertaa järjestettyyn Pitch Finland Defsec -kilpailuun haki jopa 80 puolustus ja dual-use-alan startup-yritystä. Tyypillisesti puolustusalan startup-hakemuksia on saapunut alle viisi vuodessa, kertoo kisan järjestäneen Suomen enkelisijoittajayhdistys FIBANin toimitusjohtaja Tiina Laisi-Puheloinen.

Laisi-Puheloisen mukaan erityisesti Nato-jäsenyys on lisännyt kiinnostusta puolustus- ja turvallisuusalan startuppeihin.

Kisan finaaliin pääsi yhteensä seitsemän joukkuetta. Muut kuusi finalistia olivat MarshallAI, ReLoc, AirHUD, PictM Technologies Oy, Spectacular AI, ja Wayren. 

Yhtenä kisan tuomareista toimineen Laisi-Puheloisen mukaan kevyitä ja helposti koottavia harhautusvälineitä valmistava Dobbelgänger erottui uniikkina muiden kilpailijoiden joukosta.

– Voisi sanoa, että yrityksellä oli jo aika vankka ja edennyt suunnitelma. Jäljitelmät näyttävät matalan teknologian tuotteilta, mutta oikeasti niiden sisällä on paljon korkeaa teknologiaa, Laisi-Puheloinen kehuu voittajayritystä.

Dobbelgänger valmistaa valeteknologioita, joilla esimerkiksi vihollisen miljoonien arvoisia ohjuksia voidaan harhauttaa iskemään halpoihin jäljitelmiin. Teknologiasta voi lukea lisää Ruotuväen aiemmasta artikkelista.

Hänen mukaansa tuomariston vaakakupissa painoi myös se, että laitteet voidaan koota pelkät hanskat kädessä ilman työkaluja.

– Softaratkaisuja oli kisassa enemmänkin, mutta Dobbelgänger erottui joukosta täysin, hän kiteyttää.

Voitosta uskoa tulevaan

Dobbelgänger-yrityksen toimitusjohtaja Terho Kololuoma kertoo olevansa iloinen ja samaan aikaan huojentunut rahoituksesta ja voitosta.

– Kyllähän tämä hanke on vaatinut paljon kehitystyötä, aikaa ja rahaa. Voitto luo uskoa siihen, että olemme menossa oikeaan suuntaan, Kololuoma sanoo. Hänen mukaan tuotteen konkreettisuus ja tarve johti voittoon kovassa kilpailussa.

– Teknologiamme on hyvin konkreettinen ja pragmaattinen, ja sille on aito tarve. Valeteknologioille on jo oma lokeronsa, kun mietitään nykyajan kyvykkyyksiä, Kololuoma kertoo.

Kololuoma ei avaa tarkemmin yrityksen uusia hankkeita, mutta hänen mukaansa uusia tuotteita kehitetään koko ajan.

– Ehkä me emme venäläistä laivastoa ala matkia, mutta aikalailla kaikkea muuta, Kololuoma naurahtaa.

Pitch Finland Defsec -pitchaustilaisuus oli osa Riihimäen Erämessuilla 7. kesäkuuta ensimmäistä kertaa järjestettyä MaanpuolustusAreena-tapahtumaa.