Valeteknologian avulla miljoonien arvoinen ohjus voidaan houkutella iskemään halpaan heijastukseen
Ukrainasta on opittu, että tekniikka todella toimii taistelukentällä, sanoo insinöörieversti Jyri Kosola.
Panssarivaunun tähystäjä huomaa edessään vihollisen vaunun.
Kohteita on kaksi, mutta kumpi on oikea?
Päätös on tehtävä, ennen kuin vastustajan vaunu huomaa läsnäolon.
Panssarivaunun päällikkö antaa tuhoamiskäskyn. Ammus osuu maaliinsa, mutta räjähtämisen sijaan vaunu menee palasiksi kuin vanha lato.
Miehistö katsoo tuhottua vaunua hämillään, kun jäljelle jäänyt vaunu kääntää tykkinsä ja ampuu takaisin.
Tuhottu vaunu olikin harhautus.
Valelaiteteknologia auttaa rakentamaan aidolta näyttäviä ajoneuvoja tai asejärjestelmiä. Teknologia perustuu helposti koottaviin ja kevyisiin materiaaleihin, joita on helppo valmistaa sarjatuotannossa. Valetekniikan avulla voidaan tehdä esimerkiksi aidon näköisiä panssarivaunuja tai ohjuslavetteja.
Jyri Kosolan mukaan valelaitteet ovat keskeisessä osassa nykysodankäynnissä. Kuva: Onni Isohella
Halpa, mutta uskottava
Dobbelgänger tarkoittaa saksaksi kaksoisolentoa ja nimensä mukaisesti se esittää jotain muuta kalustoa. Tekniikan avulla voidaan tehdä uskottavalta näyttäviä ajoneuvoja tai järjestelmiä. Toimintaperiaate perustuu kevyen muovirakenteen päälle asetettavaan elektroniseen kalvoon.
Kalvo muodostuu useista teknisistä kerroksista, joista jokainen tuottaa omalle spektrikaistalleen oikeanlaisen herätteen. Näin laitteesta voidaan tehdä realistisen näköinen kaikille sotilasteknisille sensoreille. Erilaisia herätteitä ovat esimerkiksi lämpöheräte, visuaalinen heräte sekä tutkaheräte. Kalvon aktiivisten osien toimintaan riittää pienikin jännite, joten jo auton akulla pääsee pitkälle.
Insinöörieversti Jyri Kosolan mukaan valelaitteiden päätavoite on saada vihollinen tuhlaamaan aikaa ja ampumatarvikkeita.
– Dobbelgänger valelaitteiden ideana on vetää vihollisen tulta puoleensa ja pelastaa ihmishenkiä sekä oikeat laitteet iskuilta. Tekniikka on kuin pahvilaatikko, joka vetää miljoonan euron ohjuksen puoleensa, Kosola kiteyttää.
Tekniikan halpojen tuotantokustannusten lisäksi sen hyötyjä on kevyt ja helposti kasattava materiaali.
Valelaitteita tuottaa ja kehittää kotimainen Oulussa toimiva Dobbelgänger Oy.
Yrityksen toimitusjohtaja Terho Kololuoma sanoo, että materiaalin avulla voidaan rakentaa hyvinkin suuria objekteja.
– Tällä hetkellä suurin esitettävä objekti on ollut taistelupanssarivaunu. Periaatteessa koolla ei ole väliä, mutta maavoimien käyttämä kalusto edustaa suurinta suuruusluokkaa, jota on järkevä matkia, Kololuoma kertoo.
Merkittävä apukeino nykysodankäynnissä
Uuden tekniikan ansiosta taistelukenttä on nykyään hyvin läpinäkyvä ympäristö. Erilaisilla sensoreilla on helppo löytää kohteita, joten piiloutuminen on haastavaa.
– Esimerkiksi Lapin tuntureille ei voi piiloutua, joten paras tapa pysyä piilossa on piiloutua näkyviin. Oikean kohteen löytäminen voi tuottaa tuskaa, jos valekohteita on sata, Kosola toteaa.
Valelaitteet eivät ole mikään uusi keksintö, sillä Kololuoman mukaan vihollista on pyritty huijaamaan jo ensimmäisestä maailmansodasta lähtien.
– Ensimmäiset valelaitteet olivat puurakenteisia ja hyvin paikallisia, sillä niiden siirtäminen vaatii suurempaa logistiikkaa, Kololuoma pohtii.
Nykyään valelaitteet pyritään rakentamaan kevyistä materiaaleista ja helppokäyttöisiksi.
Kololuoman mukaan nykyisin valelaitteet ovat lähinnä puhallettavia tai Dobbelgängerin hämäyslaitteiden kaltaisesti kevytrakenteisia. Kolmannen tyyppiset, kohteita autenttisesti kuvaavat paikalliset laitteet vaativat usein rekan avuksi, jos niitä pitää siirtää.
– Puhallettavat laitteet, joita esimerkiksi Kiina tekee, ovat suosiossa. Dobbelgängerin laitteiden kilpailuvalttina on sen Ikea-tyyppinen nopea ja helppo kasaus, Kololuoma hehkuttaa.
– Etuna Dobbelgängerissä on tuotteiden halpuus. Yhden oikean laitteen hinnalla voidaan hankkia 100–200 valelaitetta, joilla voidaan triplata kohteiden määrä, jolloin oikeat kohteet pysyvät todennäköisesti pidempään toiminnassa, Kololuoma lisää.
Valeteknologia näyttää realistiselta kaikkien tutkien aaltopituuksilla. Kuva: ILS Oy
Testattu tositoimissa Ukrainassa
Elektroninen häirintä ja valelaitteet ovat osa tulevaisuutta. Tämä on huomattu myös meneillään olevissa sodissa, kuten Ukrainassa.
Kosolan mukaan Dobbelgängerin tekniikkaa on käytetty Ukrainassa ja tulokset ovat olleet lupaavia.
– Ukrainasta on opittu, että tekniikka todella toimii. Valelaitteet ovat vetäneet puoleensa kalliita ohjuksia, Kosola vakuuttaa.
– Tekniikasta on tullut kiitoksia Ukrainasta asti ja yhteistyötä halutaan jatkaa, Kosola lisää.
Kololuoman mukaan valelaitteiden kehitys jatkuu. Tulevaisuudessa niiden autonomisuus kasvaa, minkä lisäksi ne voivat sisältää ominaisuuksia, joiden avulla ne kykenevät mukautumaan vallitsevaan uhkaympäristöön.