Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Upseeriliitto / Markku Ulander

Kuvassa Upseeriliiton puheenjohtaja Ville Viita

Upseeriliiton puheenjohtaja Ville Viita kuvattuna Nato ja tulevaisuuden toimintaympäristö -seminaarissa.

Upseeriliitto: Puolustusvoimien henkilöstöresurssit riittämättömät

Akseli Köngäs

Upseeriliitto on huolissaan Puolustusvoimien henkilöstön riittävästä määrästä ja jaksamisesta. Nato-prosessi vaatii paljon niin henkilöstöltä kuin Puolustusvoimilta.

Upseeriliitto on nostanut esiin huolen upseerien ja Puolustusvoimien muun henkilöstön riittävyydestä. Muuttunut turvallisuusympäristö ja Suomen tuleva Nato-jäsenyys ovat lisänneet Puolustusvoimien työtaakkaa.

Suomen Upseeriliiton puheenjohtajan, everstiluutnantti evp. Ville Viidan mukaan Puolustusvoimat tarvitsee tulevaisuudessa 1000 työntekijää lisää, joista 500 olisi upseereja. Tällä hetkellä henkilöstövaje on noin 300-350 upseeria, mutta Suomen tuleva Nato-jäsenyys lisää tarvetta noin 150 henkilöllä. 

Erityisesti tulevina vuosina, juuri Natoon liityttäessä, syntyy tarvetta henkilöstölle, jotka toteuttavat Suomen integraatiota yhteensopiviksi sotilasliiton kanssa. Lisäksi työntekijöitä tarvitaan sijoitettavaksi Naton komento- ja joukkorakenteeseen.

Upseeriliitto nostaa upseerien määrän lisäämisen keinoksi kadettikurssien aloituspaikkojen lisäämisen. Viidan mukaan lisäämällä aloituspaikkoja 20-30:llä, saataisiin merkittävästi helpotusta tilanteeseen tulevaisuudessa.

Ukrainan sodan myötä tarve puolustuksen valmiuden ja suorituskyvyn kohottamisesta on lisännyt ammattisotilaiden kuormitusta. Lisääntynyt määrä sota- ja kertausharjoituksia ilman merkittäviä lisäyksiä henkilöstöön aiheuttaa ongelmia jaksamisen kanssa.

Viita on myös huolissaan työntekijöiden jaksamisesta:

− Useampi kuin joka toinen virassa olevista upseereista kertoo jaksamisensa heikentyneen viimeisen vuoden aikana, Viita kuvaa.

Puolustusvoimien upseerit ovat Puolustusvoimien oman työaikalain parissa, joka on säädetty vuonna 1970. Upseeriliiton mukaan laki ei vastaa nykyajan tarpeisiin jaksamisen ja palautumisen suhteen. 

Puolustusvoimien henkilöstöpäällikkö, kenraalimajuri Rami Saari vastasi upseeri- ja aliupseeriliittojen huoliin Ruotuväen haastattelussa viime marraskuussa. Työolojen parantamiseen liittyen Saari korosti paikallisella tasolla tehtäviä toimia.