Tauti nimeltä move

Litimärät varusteet, kylmät teltat ja alituinen väsymys – taisteluharjoituksissa ei ole aina kivaa. Kun maastomajoitus ja tetsaus eivät sykähdytä, voi taistelija suunnata kohti varuskuntasairaalaa. Vastaanotolla sairaanhoitajat päättävät sekä hänen että palvelustoverien kohtalon – VP vai KP?

Motivaatiovemppaaminen, eli movettaminen, on puhuttu aihe varusmiesten parissa. Movettaminen tarkoittaa palveluksesta luistamista esittämällä sairasta. Aamulla ilmoittaudutaan veksiin, tekeydytään kipeäksi ja toivotaan palvelushelpotuksia sairaanhoitajilta – resepti on helppo. Tällainen huijauspeli on tietenkin kiellettyä, mutta kiinnijääminen on vaikeaa.

Intissä ryhmähenki on kaiken A ja O. Yhtenäisyys rakentuu jaettujen kokemusten ja onnistumisien ympärille. Mutta mitä tekee movettaja? Rötvää punkassa ja repii yhteishenkeä palasiksi. Kaikki ärsytys ja yhteinen tuska maasto-olosuhteista voi myös kohdentua juuri tähän movettajaan

Movettaja hakee veksistä hetken helpotusta, muttei ollenkaan huomioi palvelustovereitaan. Kun move jää kasarmille nukkumaan eikä lähde muiden kanssa metsään, aiheuttaa hän lähinnä lisätyötä tupakavereilleen.

Esimerkiksi potero- ja lähivartiovuoroissa ei huomioida ryhmän kokoa. Jos sissiteltassa majoittuu kymmenen taistelijan sijaan vain viisi, joutuvat nämä taistelijat tekemään aina kaksinkertaisen työn: vähemmän unta, enemmän vartioita. Hetken helpotus voi olla nautinnollinen, mutta kyllä movettajaakin rästipäivänä ärsyttää.

Movettaminen vaikuttaa myös veksin henkilökunnan palvelualttiuteen kaikkia varusmiehiä kohtaan. Move-epidemia laittaa ammattitaitoisimmankin sairaanhoitajan miettimään tarkasti, minkä vapautuksen hän antaa kullekin sairastelijalle.

Jos päänsärkyä ja tukkoisuutta kuukauden päivät potenut varusmies päätyy pitkän taistelun jälkeen vastaanottohuoneeseen, on hänen diagnoosiaan vaikea erotella kanta-asiakasmaisista movettajista. Oikeaa sairastelua ei ehkä oteta yhtä vakavasti, sillä jokaisen varusmiehen veksikäynnin motiiveja kyseenalaistetaan – movettaminen luo veksipalveluun epäluottamuksen ilmapiirin.

Jos veksissä käytäisiin vain oikeasti kipeänä, voitaisiin sairastelua tutkia paremmin ja täten antaa useammalle oikea diagnoosi sekä hyödylliset lääkkeet. Tyypilliseltä veksikäynniltä ostoskoriin päätyy nykyisin vain buranaa ja nenäsumutetta. Kun pitkittyneestä sairastelusta haluaa vihdoin eroon palveluksen aikana, joutuu ehkä uhraamaan viikonloppuvapaitaan yksityisellä lääkärinkäynnillä.

Rankan ja inhottavan taisteluharjoituksen lähestyessä koulutuskalenterissa älä ajattele vain itseäsi. Movettamalla teet karhunpalveluksen myös muille varusmiehille.