Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Francois Duhamel / Universal Pictures

Kuvassa sotilaita juoksuhaudassa elokuvassa Taistelulähetit – 1917

Taistelulähetit 1917 -elokuvan kuvausryhmä kaivoi elokuvaa varten yli puolitoista kilometriä pitkän vallihaudan simuloimaan ensimmäisen maailmansodan sotarintamaa. Elokuva voitti muun muassa Oscar-palkinnon parhaista elokuvatehosteista.

Sotaelokuvien asiantuntija listasi parhaat sotaelokuvat – löydätkö omasi?

Alexander Roininen

Elokuvantekijät pyrkivät välittämään sodan realistisuuden valkokankaalle muun muassa erilaisten erikoistehosteiden avulla.

Sotaelokuvat ovat olleet yksi tunnetuimmista ja suosituimmista elokuvagenreistä aina elokuvateollisuuden synnystä lähtien. Pelkästään toiseen maailmansotaan liittyviä elokuvia on listattu Wikipediaan yli 1 300 ja määrän odotetaan yhä kasvavan.

Puolustusvoimien Taistelukenttä 2020 -opetusvideon kuvaustoimintaa johtaneen kapteeni Jaakko Ala-Hiiron mukaan sotaelokuvissa pyritään usein realistisempaan kerrontaan kuin esimerkiksi toimintaelokuvissa. Hänen mukaansa todentuntuinen kuva pyritään muodostamaan erityisesti teknisen toteutuksen ja tehosteiden avulla.

– Lopputuotteessa äänimaailmalla on mielestäni valtavan suuri merkitys sotaelokuvien toteutuksessa. Myös kameratyöllä, erikoistehosteilla, lavastuksella, rekvisiitalla ja maskeerauksella on tärkeä osa aitouden välittämisessä, Ala-Hiiro kertoo.

Jotta historialliset sotaelokuvat tuntuvat aidoilta, niitä varten saatetaan muun muassa haastatella kyseisessä sodassa mukana olleita ihmisiä ja käyttää hyväksi säilyneitä aikalaislähteitä.

Toinen sotaelokuville usein tyypillinen piirre on niiden suuri budjetti. Esimerkiksi toiseen maailman sotaan sijoittuvien Dunkirkin ja Pearl Harborin budjetti kasvoi yli 100 miljoonaan dollariin. Pitkälle vietyjen teknisten tehosteiden lisäksi myös muut seikat kasvattavat sotaelokuvien budjettia.

– Sotaelokuvien kuvauksissa tarvitaan paljon näyttelijöitä ja avustajia joukkokohtauksiin. Heidät pitää varustaa sekä kouluttaa muun muassa aseiden ja muun kaluston käyttöön. Varsinkin ensimmäiseen ja toiseen maailmansotaan liittyvissä sotaelokuvissa rekvisiitan ja kaluston saaminen on varmasti haastavaa, Ala-Hiiro pohtii.

Nykyaikaisissa kriiseihin tai sotiin liittyvissä elokuvissa voidaan saada logistista tukea myös valtiolliselta tasolta, kuten maan asevoimilta. Ala-Hiiro nostaa esimerkkinä ranskalaisen Suden kutsu -elokuvan, jonka kohtauksia toteutettiin muun muassa oikealla ydinsukellusveneellä. Esimerkkejä löytyy myös Suomesta – Aku Louhimiehen Tuntematonta sotilasta kuvattiin yhteistyössä Puolustusvoimien kanssa Karjalan ja Kainuun prikaateissa.

Ala-Hiiro nostaa seuraavat viisi sotaelokuvaa erityisen ansioituneesti ja realistisesti toteutuneiksi.

1. Taistelulähetit – 1917

Vuonna 2019 julkaistussa elokuvassa kahdelle brittisotilaalle annetaan tehtäväksi viedä viesti omille joukoille vihollislinjojen taakse ensimmäisessä maailmansodassa. Elokuva on rakennettu ikään kuin se olisi kuvattu yhdellä pitkällä yhtäjaksoisella otolla, mikä on harvinainen piirre sotaelokuvalle.

– Tekninen toteutus on vaikuttavaa ja erittäin pitkä kamera-ajo luo vahvan mukanaolon tunteen, Ala-Hiiro analysoi.

2. Dunkirk

Elokuva kertoo Ranskan Dunkerquen evakuoinnista toisessa maailmansodassa, jossa Pohjois-Ranskasta evakuoitiin yli 300 000 liittoutuneiden sotilasta Iso-Britanniaan. Tarinan painopiste on visuaalisessa kerronnassa ja se esittää tapahtumat epälineaarisesti kolmesta eri näkökulmasta, maalta, mereltä ja ilmasta. 

3. Pelastakaa sotamies Ryan

Steven Spielbergin ohjaama Pelastakaa sotamies Ryan voitti vuonna 1999 viisi Oscar-palkintoa, mukaan lukien Spielbergin ohjauksesta. Sen Normandian maihinnousuun sijoittuvaa alkukohtausta pidetään usein yhtenä sotaelokuvahistorian onnistuneimpana kohtauksena. 

Ala-Hiiro kiinnittää elokuvassa erityisesti huomion sodan raadollisuuden kuvaukseen. Sota kuvataan realistisesti kaunistelematta, mikä antaa autenttisen kuvan toisen maailmansodan taistelukentästä.

4. Isku Mogadishuun

Tositapahtumiin perustuva elokuva kertoo pieleen menneestä Yhdysvaltojen sotilasoperaatiosta Somaliassa vuonna 1993. Siinä amerikkalaisjoukkojen kaksi helikopteria ammutaan alas, mikä sysää yhdysvaltalaisjoukot mukaan veriseen katutaisteluun.

Ala-Hiiron mukaan elokuvan rakennetun alueen taistelun kuvaus vastaa realistista taistelutilannetta. Kuvaukseen osallistui muun muassa oikeita Black Hawk -helikoptereita ja niiden yhdysvaltalaisia lentäjiä. Itse näyttelijät osallistuivat kahden viikon erikoisjoukkokoulutukseen, jonka tarkoituksena oli oppia, miten sotilaat toimivat operaatiotilanteissa.

5. The Outpost

CNN-kirjeenvaihtaja Jake Tapperin kokemusten pohjalta tehtyyn kirjaan perustuva elokuva sijoittuu Afganistanin Kamdeshin vuoden 2009 taisteluun. Se kertoo yhdysvaltalaisesta noin 50 henkinen sotilasryhmästä, joka joutuu nelisataahenkisen talebanjoukon yllätyshyökkäyksen kohteeksi.

Elokuva on kritisoitu olevan yli-isänmaallinen, mutta se on saanut kuitenkin kiitosta realistisuudesta. Yksi sen vaikuttavimmista kohtauksista on elokuvan lähes tunnin pituinen yllätyshyökkäyskohtaus. Ala-Hiiron mukaan elokuvassa on hyvin realistisen tuntuiset tehosteet ja pyrotekniikka, jotka tekevät katsojan näkökulmasta taistelukentästä aidontuntuisen.

The Outpostin osa taistelukohtauksessa mukana olleista näyttelijöistä oli sotilaana oikeassa Kamdeshin taistelussa. Kuva: Yana Blajeva