Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Oy Sisu Auto Ab

Sisu GTP 4x4 -ajoneuvoja

Sisu GTP 4x4 -ajoneuvoja

Testisarja vakuutti – Puolustusvoimille Sisun panssaroituja nelipyöräisiä

Otto Rantanen

Ketterät ja kotimaiset Sisu GTP 4x4 -ajoneuvot ovat lisäys Maavoimien operaatioihin, ja niillä pääsevät ajamaan varusmiehetkin.

Puolustusvoimat hankkii käyttöönsä Sisu GTP 4x4 -monikäyttöajoneuvoja. Panssaroitua ajoneuvoa tulee Maavoimien käyttöön yhteensä 25 kappaletta.

Jalkaväen tarkastaja, eversti Juhana Skyttä Maavoimien esikunnasta kertoo, että autotyyppiä on testattu nyt kuuden auton testisarjan voimin. Ensimmäiset testisarjan autoista tulivat Puolustusvoimien käyttöön helmikuussa 2021, kun valmistaja Oy Sisu Auto Ab toimitti ne. Sitä ennen Puolustusvoimilla ei ollut niitä käytössä.

– Testisarjan perusteella päädyttiin tähän kauppaan. Tämä on meille sopiva, testeissä hyväksi havaittu ajoneuvotyyppi, Skyttä kertoo.

Skytän mukaan nämä useita sotilaita kuljettamaan pystyvät, neljällä pyörällä liikkuvat ajoneuvot soveltuvat monenlaisiin tehtäviin. Niitä voidaan käyttää partion tai ryhmän ajoneuvona tai johtamisajoneuvona.

– Se on luonteeltaan monikäyttöinen, ja siinä on kuljetusominaisuutensa lisäksi hyvä maastoliikkuvuus, ketteryys ja käytettävyys eri olosuhteissa niin kaupungissa, maantiellä kuin vaikeassakin maastossa. Näiden lisäksi niissä on tietysti hyvä suojaus, Skyttä luettelee.

Varusmiehet pääsevät ajamaan Sisuilla myös, onhan Suomessa asevelvollisuus- ja reserviläisarmeija, Skyttä huomauttaa. 25 kappaletta autoja jakautuu Maavoimien eri joukko-osastoiden kesken. Vielä julkisuuteen ei kerrota miten.

– Se tieto, mille joukolle ja mihin tehtäviin nämä tarkalleen tulevat, tullaan julkaisemaan vähän myöhemmin.

Oy Sisu Auto Ab on tehnyt Puolustusvoimille lukuisia muitakin ajoneuvoja, kuten Sisu SA-150 -kuorma-autoja eli Maseja, Sisu E11T 8x8 -maastokuorma-autoja, Sisu A2045 -maastokuorma-autoja sekä paria eri mallia panssari-Sisuja eli Paseja. Yhteistyö kotimaisen yrityksen kanssa jatkuu.

– Suomalainen luotettava yhteistyökumppani Puolustusvoimille, Skyttä kommentoi Oy Sisu Auto Ab:tä.

Sisu GTP 4x4 -hankinnan kotimainen työllisyysvaikutus onkin noin 53 henkilötyövuotta, Puolustusministeriöstä kerrotaan.

Hankinnan kokonaisarvo on 19,1 miljoonaa euroa.