Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Nina Soini / Puolustusvoimat

Ohjusvene Hamina on peruskorjauksensa jälkeen operaatiokelpoinen 2030-luvulle saakka.

Ohjusvene Hamina palaa telakalta aaltoihin

John Nyholm

Hamina-luokan samanniminen alus on toinen neljästä ohjusveneestä, joka on päivitetty peruskorjauksessa.

Puolustusvoimien Logistiikkalaitos luovutti tänään 11.12. ohjusvene Haminan Merivoimille sen peruskorjauksen päättymisen jälkeen. Hamina, joka on yksi Hamina-luokan neljästä ohjusveneestä, palaa nyt operatiiviseen käyttöön.

Peruskorjaus on osa Laivue 2000 MLU -hankkeesta, jonka päämäärä on jatkaa Hamina-luokan ohjusveneiden käyttöä aina 2030-luvulle saakka, kertoo hankepäällikkö, komentajakapteeni Markus Mildh.

– Hankkeella kehitetään Merivoimien liikkuvaa vedenalaista valvonta- ja sukellusveneentorjuntakykyä hankkimalla kevyttorpedoasejärjestelmä. Tämän lisäksi Hamina-luokan ohjusveneet varustetaan vedenalaisen valvonnan osajärjestelmillä. Hankkeessa integroidaan Hamina-luokkaan uusi pintatorjuntaohjusjärjestelmä ja parannetaan alusluokan ilma- ja lähipuolustuskykyä. Aluksen taistelujärjestelmät uusitaan ja Hamina-luokan operointiaikaa lisätään laivateknisellä peruskorjauksella vastaamaan hankkeelle asetettuihin suorituskykyvaatimuksiin.

Syksyn aikana Merivoimat on yhteistyössä Ruotsin puolustusvoimien materiaalilaitoksen (FMV:n) kanssa ottanut käyttöön Saab Dynamicsin valmistaman torpedoasejärjestelmä Tp 45:n. Tällä hetkellä asejärjestelmää on lainattu FMV:ltä, uudet Tp 47 torpedot toimitetaan Merivoimille vuonna 2023.

– Yhteistyö on ollut hyvin saumatonta koko hankkeen ajan, Mildh toteaa.

Ohjusvene Hanko päivitetään seuraavaksi

Mildhin mukaan peruskorjaustyö ja valmius kulkevat käsi kädessä.

– Peruskorjatun Hamina-luokan ohjusveneiden suorituskyvyt vastaavat Merivoimille asetettuihin päätehtäviin. Hamina-luokan monipuolinen valvontakyky ilmaan, pintaan ja veden alle sekä merkittävä tulivoima muodostavat uhkan, jolla on ennaltaehkäisevä vaikutus hyökkäykselle.   

Hamina on tähän asti toinen Hamina-luokan neljästä ohjusveneestä, joka on saanut elinkaarensa puolivälin päivityksen. Mildh kertoo, että ohjusveneet Hanko ja Pori ovat vielä peruskorjattavina.

– Seuraavaksi peruskorjataan ohjusvene Hanko, jossa huomioidaan yhtä lailla uuden pintatorjuntaohjusjärjestelmän asentaminen, sekä lähi- ja ilmapuolustus.